Ekonomitips.nu » Är ett sparande viktigt?

Är ett sparande viktigt?

Det sĂ€gs ofta att vi lever i den bĂ€sta av alla tider, i vart fall ur ekonomisk synvinkel. Och detta stĂ€mmer sĂ€kert, vi har aldrig tidigare upplevt ett sĂ„dant ekonomiskt vĂ€lstĂ„nd som nu rĂ„der. Trots detta, Ă€r privatekonomin en stĂ€ndig kĂ€lla till oro hos mĂ„nga. Det finns mĂ„nga förklaringar till detta, men en förklaring Ă€r bristen pĂ„ sparande. Allt för mĂ„nga lever frĂ„n lönedag till lönedag utan nĂ„gra som helst ekonomiska marginaler.

Att leva frÄn lönedag till lönedag Àr inte heller nÄgot som Àr utmÀrkande för personer med lÄga inkomster. Ett obefintligt sparande, i förening med en livsstil utan ekonomiska marginaler, Àr nÄgot som förekommer i de flesta inkomstgrupper. För mÄnga med en hög inkomst Àr verkligheten att lönekontot Àr tomt nÄgra dagar innan nÀsta löneutbetalning. Detta Àr dessutom nÄgot som upprepas mÄnad efter mÄnad. Det behövs endast en mindre oförutsedd utgift för att tillvaron ska kantra.

Är ett sparande viktigt?

5 skÀl till varför ett kontinuerligt sparande Àr viktigt

NĂ€r sparande diskuteras framförs ibland argument i stil med att ”man lever endast en gĂ„ng” och att ”pengar Ă€r inte meningen med livet”. De flesta av oss kan sannolikt skriva under pĂ„ bĂ„da dessa pĂ„stĂ„enden. Men Ă€ven om man hĂ„ller med om detta mĂ„ste ett tillĂ€gg göras – ett kontinuerligt sparande gör livet betydligt enklare.

Fördelarna med ett kontinuerligt sparande Àr mÄnga, men nÄgra av de stora fördelarna med att spara Àr:

  • Minskad ekonomisk stress
  • Ökad integritet
  • Större ekonomisk frihet
  • Beredskap för det ovĂ€ntade
  • Trygghet inför Ă„lderdomen

HÀr nedan kan du lÀsa mer om var och en av dessa punkter.

Minskad ekonomisk stress

Den första och omedelbara effekten nÀr du börjar att spara Àr en minskad vardagsstress. Denna typ av sparande benÀmns ofta för buffertsparande och det Àr vad det lÄter som, ett sparande som ska vara en buffert för plötsliga och ovÀntade utgifter. Ett buffertsparande minskar stressen för att drabbas av i vart fall mindre oförutsedda utgifter. Har du ett buffertsparande kommer tillvaron inte att rasa ihop om bilen behöver repareras, tvÀttmaskinen gÄr sönder eller nÄgot liknande.

Hur mycket du bör spara som buffertsparande beror till stor del pÄ din livssituation. Har du familj bör bufferten vara högre Àn om du Àr ensam och egentligen endast behöver ansvara för dig sjÀlv.

Ökad integritet

Ett sparande innebÀr att du blir mindre ekonomiskt beroende av andra. Detta kan röra sig om allt frÄn förÀldrar till arbetsgivare eller en livspartner. Desto mer sparande som du har, desto mer integritet fÄr du. Detta medför att du i allt mindre utstrÀckning tvingas att göra val utifrÄn enbart ekonomiska aspekter.

Som exempel kan nĂ€mnas att du kan vĂ€lja att leva tillsammans med en person för att det Ă€r nĂ„got du vill, inte för att det Ă€r en ekonomiskt bra lösning. Vidare kan du vĂ€lja att sĂ€ga upp dig frĂ„n en anstĂ€llning som du inte trivs med och inte ”tvingas kvar” pĂ„ grund av enbart ekonomiska skĂ€l. Ett sparande ger dig helt enkelt mer skinn pĂ„ nĂ€san.

Större ekonomisk frihet

Ett sparande leder sĂ„ smĂ„ningom Ă€ven till en större ekonomisk frihet – du fĂ„r större möjlighet att lĂ€gga pengar pĂ„ materiella ting och aktiviteter vilka sĂ€tter guldkant pĂ„ tillvaron. IstĂ€llet för att lĂ€sa om andra personer som beger sig pĂ„ fantastiska resor, gĂ„r pĂ„ exklusiva restauranger, köper drömbostĂ€der eller kanske drömbilar kan du sjĂ€lv börja fundera pĂ„ om inte Ă€ven du ska unna dig nĂ„got extra.

VÀljer du att sÀtta lite guldkant pÄ din tillvaro mÄste du komma ihÄg att den bÀsta formen av sparande Àr att hÄlla igen pÄ utgifterna. Undvik dÀrför att skapa en livsstil som innebÀr löpande och onödiga utgifter. Har du inte kontroll över dina utgifter kan ditt sparande snabbt ersÀttas av skulder. Detta Àr tyvÀrr ett öde som drabbar alltför mÄnga vilka inte har kontroll pÄ sina utgifter.

Beredskap inför det ovÀntade

Buffertsparandet Àr avsett för framförallt mindre och ovÀntade utgifter. Detta sparande Àr emellertid inte tillrÀckligt för större hÀndelser, som till exempel lÄngvarig arbetslöshet, en samhÀllsekonomisk kris eller en större samhÀllelig kris. I sÄdana situationer behövs mer kapital Àn vad som finns i buffertsparandet.

De senaste Ärtiondena har nÀrmast varit ett mirakel vad avser ekonomisk tillvÀxt och frÄnvaron av större kriser. Man bör dock ha klart för sig att denna utveckling Àr ett undantag om man gör en historisk jÀmförelse. Tar man sin utgÄngspunkt i vÄr historia Àr sannolikheten för att vi alla under vÄr livstid kommer att drabbas av i vart fall nÄgra större kriser med social oro, större och genomgripande ekonomiska kriser och kanske Àven militÀra konflikter i vÄr nÀrhet. Under sÄdana perioder Àr ett sparande Àn viktigare och kan betyda skillnaden mellan att kunna stanna kvar i eller lÀmna sin bostad.

Trygghet inför Älderdomen

Det Àr möjligt att du tycker att du har lÄngt kvar till Älderdomen. Men nÄgon dag kommer den, och dÄ kommer den ofta snabbare Àn man önskar. Det Àr idag helt omöjligt att med nÄgon nÀrmare exakthet sia om hur samhÀllet ser ut den dag som Älderdomen infinner sig. Kanske har vi skapat ett Utopia, dÀr samhÀllet tar vÀl hand om de Àldre medborgarna och att du dÀrför inte behöver bekymra dig om din ekonomi under Älderdomen.

Men ser man pÄ samhÀllsutvecklingen Àr det inte mycket som pekar i den riktningen. TvÀrtom ser utvecklingen snarare ut att gÄ mot att vi fÄr ett allt större personligt ansvar för hur vi vill tillbringa vÄr Älderdom. Har du ett sparande den dag som Älderdomen intrÀder Àr det inte nÄgon tvekan om att din tillvaro kommer att bli betydligt enklare och angenÀmare.

Det Àr viktigt att spara

Det Ă€r inte nĂ„gon tvekan om att det Ă€r viktigt att spara. Ett kontinuerligt sparande ger dig ökade möjligheter att leva ditt liv som du vill, detta samtidigt som du bygger upp en ekonomisk buffert för ovĂ€ntade hĂ€ndelser och sĂ„ smĂ„ningom Ă€ven inför Ă„lderdomen. Har du inte redan börjat att spara Ă€r det nĂ„got som du bör göra sĂ„ snart som möjligt, och varför inte redan idag? Som bekant Ă€r – skjut inte upp vad som kan göras idag till imorgon.

Betyg av lÀsare

Snittbetyg 5 / 5. Antal röster: 1

LĂ€mna en kommentar