Att investera i guld

Människan har investerat i guld sedan årtusenden tillbaka i tiden. Guld har accepterats som betalningsmedel i de flesta samhällen och har över tiden alltid haft ett visst värde. Det har därför alltid varit ett intressant investeringsalternativ för såväl privatpersoner som företag och stater. Idag är situationen inte annorlunda, guld är fortfarande ett alternativ för många investerare – även för privatpersoner. Emellertid är det få investerare som väljer att placera allt sitt kapital i guld. De flesta investerare väljer att endast investera en mindre del av sitt kapital i guld och därigenom sprida riskerna.

Investera i guld
Ska jag investera i guld 2022? svaret kommer..

Hur man investerar i guld

Rent praktiskt är det inte särskilt svårt att investera i guld. Du kan köpa guld hos en lokal guldhandlare och därefter förvarar du guldet på ett säkert ställe i din bostad. Det är även möjligt att köpa guld via särskilda företag vilka är specialiserade på handel med guld via Internet. Via deras webbplatser kan du köpa guldmynt och mindre guldtackor vilka har tillverkats i syfte att underlätta för privatpersoner att handla med guld. Vissa av dessa företag kan även förvara guldet för din räkning så att du inte behöver förvara guldet i din bostad.

Det är även möjligt att investera i olika “guldrelaterade” verksamheter. Som exempel på sådana investeringar kan nämnas köp av aktier i bolag som arbetar med utvinning eller hantering av guld. Andra exempel är köp av andelar i fonder som investerar i företag som på något sätt är verksamma inom guldindustrin eller köp av derivatkontrakt avseende guld för att endast nämna några exempel. Som synes, finns det ett stort antal olika investeringsmöjligheter om du vill göra investeringar vilka är baserade på guld.

Guld – en investering för oroliga tider

Historiskt har guld varit en investering som ökat i popularitet i osäkra tider. När det har varit oroligt på världens aktiebörser eller det rått social oro är det många investerare som flyttat sina investeringar från aktier till bland annat guld och silver. Guld och andra ädelmetaller anses av många vara en säkrare investering än värdepapper när samhällsklimatet är turbulent eller aktiemarknaderna pekar nedåt. Ser man tillbaka i tiden har guldpriset har ofta stigit när aktiemarknaderna har gått i motsatt riktning.

Vad man ska tänka på när man investerar i guld

Väljer du att investera i guld måste du ha klart för dig att det är en investering som på sitt sätt “lever sitt eget liv” och inte följer den allmänna utvecklingen på aktiemarknaden. Tvärtom är det inte ovanligt att värdet på guld går i motsatt riktning jämfört med de stora handelsplatserna för aktier. Det är därför viktigt att du verkligen läser på om guld och löpande följer guldets värdeutveckling, för att förstå hur värdet på guld fluktuerar utifrån olika faktorer i den allmänna ekonomiska konjunkturen. En nackdel med guld är att det inte ger någon avkastning i form av ränta eller utdelning. Det enda sättet att tjäna pengar på guld, om du investerar i rent guld, är att det stiger i värde. Det är därför viktigt att du fokuserar på guldets värde då du inte kan, som är fallet med aktier, räkna hem investeringen utifrån med stöd av utdelning eller ränta på guldet.

Betyg av läsare

Snittbetyg 4.3 / 5. Antal röster: 3

Lämna en kommentar

ekonomitips.nu