Att investera i guld

MĂ€nniskan har investerat i guld sedan Ă„rtusenden tillbaka i tiden. Guld har accepterats som betalningsmedel i de flesta samhĂ€llen och har över tiden alltid haft ett visst vĂ€rde. Det har dĂ€rför alltid varit ett intressant investeringsalternativ för sĂ„vĂ€l privatpersoner som företag och stater. Idag Ă€r situationen inte annorlunda, guld Ă€r fortfarande ett alternativ för mĂ„nga investerare – Ă€ven för privatpersoner. Emellertid Ă€r det fĂ„ investerare som vĂ€ljer att placera allt sitt kapital i guld. De flesta investerare vĂ€ljer att endast investera en mindre del av sitt kapital i guld och dĂ€rigenom sprida riskerna.

Investera i guld
Ska jag investera i guld 2021? svaret kommer..

Hur man investerar i guld

Rent praktiskt Àr det inte sÀrskilt svÄrt att investera i guld. Du kan köpa guld hos en lokal guldhandlare och dÀrefter förvarar du guldet pÄ ett sÀkert stÀlle i din bostad. Det Àr Àven möjligt att köpa guld via sÀrskilda företag vilka Àr specialiserade pÄ handel med guld via Internet. Via deras webbplatser kan du köpa guldmynt och mindre guldtackor vilka har tillverkats i syfte att underlÀtta för privatpersoner att handla med guld. Vissa av dessa företag kan Àven förvara guldet för din rÀkning sÄ att du inte behöver förvara guldet i din bostad.

Det Ă€r Ă€ven möjligt att investera i olika “guldrelaterade” verksamheter. Som exempel pĂ„ sĂ„dana investeringar kan nĂ€mnas köp av aktier i bolag som arbetar med utvinning eller hantering av guld. Andra exempel Ă€r köp av andelar i fonder som investerar i företag som pĂ„ nĂ„got sĂ€tt Ă€r verksamma inom guldindustrin eller köp av derivatkontrakt avseende guld för att endast nĂ€mna nĂ„gra exempel. Som synes, finns det ett stort antal olika investeringsmöjligheter om du vill göra investeringar vilka Ă€r baserade pĂ„ guld.

Guld – en investering för oroliga tider

Historiskt har guld varit en investering som ökat i popularitet i osĂ€kra tider. NĂ€r det har varit oroligt pĂ„ vĂ€rldens aktiebörser eller det rĂ„tt social oro Ă€r det mĂ„nga investerare som flyttat sina investeringar frĂ„n aktier till bland annat guld och silver. Guld och andra Ă€delmetaller anses av mĂ„nga vara en sĂ€krare investering Ă€n vĂ€rdepapper nĂ€r samhĂ€llsklimatet Ă€r turbulent eller aktiemarknaderna pekar nedĂ„t. Ser man tillbaka i tiden har guldpriset har ofta stigit nĂ€r aktiemarknaderna har gĂ„tt i motsatt riktning.

Vad man ska tÀnka pÄ nÀr man investerar i guld

VĂ€ljer du att investera i guld mĂ„ste du ha klart för dig att det Ă€r en investering som pĂ„ sitt sĂ€tt “lever sitt eget liv” och inte följer den allmĂ€nna utvecklingen pĂ„ aktiemarknaden. TvĂ€rtom Ă€r det inte ovanligt att vĂ€rdet pĂ„ guld gĂ„r i motsatt riktning jĂ€mfört med de stora handelsplatserna för aktier. Det Ă€r dĂ€rför viktigt att du verkligen lĂ€ser pĂ„ om guld och löpande följer guldets vĂ€rdeutveckling, för att förstĂ„ hur vĂ€rdet pĂ„ guld fluktuerar utifrĂ„n olika faktorer i den allmĂ€nna ekonomiska konjunkturen. En nackdel med guld Ă€r att det inte ger nĂ„gon avkastning i form av rĂ€nta eller utdelning. Det enda sĂ€ttet att tjĂ€na pengar pĂ„ guld, om du investerar i rent guld, Ă€r att det stiger i vĂ€rde. Det Ă€r dĂ€rför viktigt att du fokuserar pĂ„ guldets vĂ€rde dĂ„ du inte kan, som Ă€r fallet med aktier, rĂ€kna hem investeringen utifrĂ„n med stöd av utdelning eller rĂ€nta pĂ„ guldet.

Betyg av lÀsare

Snittbetyg 4.3 / 5. Antal röster: 3

LĂ€mna en kommentar