1. Ekonomitips
  2.  » 
  3. LĂ„na
  4.  » Att lĂ„na pengar

Att lĂ„na pengar – saker som du bör veta

Att lĂ„na pengar Ă€r ett beslut som kan fĂ„ en stor inverkan pĂ„ tillvaron, detta gĂ€ller sĂ€rskilt vid lĂ„n av större belopp. En statsminister förklarade en gĂ„ng i tiden att “den som Ă€r i skuld Ă€r inte fri” vilket Ă€r en sanning med en viss modifikation. Man bör generellt vara försiktig med att lĂ„na pengar, men ett lĂ„n kan öppna helt nya möjligheter och faktiskt Ă€ven medföra att man fĂ„r mer frihet Ă€n om man inte lĂ„nar pengar.

Det Ă€r viktigt att du noggrant funderar igenom din situation innan du bestĂ€mmer dig för att lĂ„na pengar. Är det verkligen nödvĂ€ndigt att lĂ„na pengar och pĂ„ vilket sĂ€tt kommer lĂ„net att pĂ„verka din tillvaro? Du bör Ă€ven lĂ€gga ner tid pĂ„ att fĂ„ klart för dig vilka lĂ„nemöjligheter som finns och hur du bör agera nĂ€r du ansöker om ett lĂ„n. Detta kommer att underlĂ€tta lĂ„neprocessen, samtidigt som det blir enklare för dig att fĂ„ bra villkor för lĂ„net.

Att lÄna pengar - saker som du bör veta

Det Àr inte sÄ komplicerat att lÄna pengar som man ibland tror

Ibland upplevs det som komplicerat att ansöka om lÄn. Detta beror oftast pÄ att det kanske Àr första gÄngen som man gör en lÄneansökan och dÀrför har sÄvÀl begrÀnsad kunskap som erfarenhet. Vi kommer dÀrför i det följande att informera om 6 saker som du bör veta nÀr du ska lÄna pengar.

1. Du kan ansöka om lÄn via Internet

Borta Àr tiden nÀr du var tvungen att ansöka om lÄn via banken, vilket dessutom innebar att du var tvungen att fylla i mÀngder med dokument och boka ett möte med banken. Ett möte som du inte sÀllan var tvungen att vÀnta pÄ en vecka eller tvÄ innan banken hade tid. Idag kan du snabbt och enkelt ansöka om lÄn via Internet. De flesta lÄngivare gör det möjligt för dig att göra din lÄneansökan online. Du fyller i alla uppgifter som behövs pÄ lÄngivarens webbplats och skickar in uppgifterna till lÄngivaren med ett enkelt knapptryck.

2. Du fÄr snabbt besked om lÄnet beviljats

NĂ€r du ansökt om lĂ„n via Internet fĂ„r du snabbt besked om lĂ„net beviljats. I de flesta fall kan du faktiskt fĂ„ besked redan samma dag som du ansöker om lĂ„net. Även nĂ€r du ansökt om ett lĂ„n pĂ„ det klassiska sĂ€ttet, genom att fylla i ett antal dokument, fĂ„r du ofta ett relativt snabbt besked om ditt lĂ„n beviljats.

3. Du kan anvÀnda dig av en lÄneförmedlare som kontaktar flera lÄngivare

NÀr du ska ansöka om ett lÄn kan det i mÄnga situationer vara en god idé att anvÀnda sig av en lÄneförmedlare. AnvÀnder du dig av en lÄneförmedlare gör du din lÄneansökan till lÄneförmedlaren som dÀrefter skickar vidare din ansökan till ett stort antal lÄngivare. Dessa fÄr dÀrefter konkurrera om att fÄ dig som lÄnekund och upprÀttar var för sig förslag pÄ lÄnevillkor. LÄneförmedlaren skickar dÀrefter dessa vidare till dig och du kan fritt vÀlja vilket av lÄneförslagen som du vill acceptera.

4. Den som du ansöker lÄn hos kommer att göra en kreditprövning och begÀra en kreditupplysning

Den lÄngivare du ansökt om lÄn hos kommer att göra en kreditprövning av dig. Detta innebÀr att lÄngivaren kommer att göra en bedömning av dina möjligheter att betala tillbaka lÄnet. Bedömer lÄngivaren att du inte kommer att kunna betala tillbaka lÄnet fÄr lÄngivaren inte bevilja dig ett lÄn.

NÀr lÄngivaren gör en kreditprövning av dig kommer lÄngivaren att begÀra in en kreditupplysning frÄn ett kreditupplysningsföretag. Beroende pÄ vem som lÀmnar ut kreditupplysningen Àr detta nÄgot som kan pÄverka din framtida kreditvÀrdighet negativt. Du bör dÀrför alltid försöka att, sÄ lÄngt som det Àr möjligt, att minimera antalet kreditupplysningar som tas pÄ dig. TÀnker du ansöka om lÄn hos flera lÄngivare kan du anvÀnda dig av en lÄneförmedlare vilket innebÀr att endast en kreditupplysning begÀrs Àven om du ansöker om lÄn hos flera lÄngivare.

5. Du fÄr oftast bÀttre villkor om du ansöker om ett lÄn vilket Àr anpassat till din situation och vad du ska anvÀnda pengarna till

Ska du ansöka om ett lÄn för att köpa en bil fÄr du oftast bÀst villkor om du ansöker om ett billÄn. Detsamma gÀller för andra typer av lÄn. Ska du anvÀnda lÄnet för att köpa en bostad bör du ansöka om ett bostadslÄn, ska du köpa en bÄt bör du ansöka om ett bÄtlÄn och sÄ vidare.

6. För vissa typer av lÄn kan du teckna ett lÄneskydd

NÀr du ansöker om lÄn med lÄng löptid kan du ibland teckna dig för nÄgot som kallas för lÄneskydd. Ett lÄneskydd innebÀr att om du till exempel blir arbetslös eller lÄngtidssjukskriven och dÀrför inte kan betala av lÄnet enligt avbetalningsplanen trÀder försÀkringen in och betalar av lÄnet under en viss tid. Att teckna ett lÄneskydd kan vara en god idé om du inte vill behöva oroa dig för vad som sker om du skulle förlora ditt jobb eller bli sjuk under en lÀngre period.

Kunskap och insikt underlÀttar nÀr man ska lÄna pengar

Förhoppningsvis har punkterna ovan gett dig lite mer kunskap om saker som du bör veta nÀr du ska lÄna pengar. Nöj dig dessutom inte med denna artikel, lÀs och lÀr dig Ànnu mer om vad du ska tÀnka pÄ nÀr du ska lÄna pengar. Det finns en uppsjö av bra och intressant information inom detta omrÄde.

NÀr du har tillrÀckliga kunskaper om saker som du bör veta nÀr du ska lÄna pengar Àr nÀsta steg att jÀmföra olika lÄngivare och villkoren för deras lÄn. Var mycket noggrann i den delen och ta den tid som du behöver för att göra en ordentlig jÀmförelse. Gör du detta, har du mycket goda möjligheter att fÄ ett lÄn med bra villkor och som dessutom Àr anpassat till just din situation.