Att låna pengar – saker som du bör veta

Att låna pengar är ett beslut som kan få en stor inverkan på tillvaron, detta gäller särskilt vid lån av större belopp. En statsminister förklarade en gång i tiden att “den som är i skuld är inte fri” vilket är en sanning med en viss modifikation. Man bör generellt vara försiktig med att låna pengar, men ett lån kan öppna helt nya möjligheter och faktiskt även medföra att man får mer frihet än om man inte lånar pengar.

Det är viktigt att du noggrant funderar igenom din situation innan du bestämmer dig för att låna pengar. Är det verkligen nödvändigt att låna pengar och på vilket sätt kommer lånet att påverka din tillvaro? Du bör även lägga ner tid på att få klart för dig vilka lånemöjligheter som finns och hur du bör agera när du ansöker om ett lån. Detta kommer att underlätta låneprocessen, samtidigt som det blir enklare för dig att få bra villkor för lånet.

Att låna pengar
Att låna pengar 2021 – detta ska du känna till

Det är inte så komplicerat att låna pengar som man ibland tror

Ibland upplevs det som komplicerat att ansöka om lån. Detta beror oftast på att det kanske är första gången som man gör en låneansökan och därför har såväl begränsad kunskap som erfarenhet. Vi kommer därför i det följande att informera om 6 saker som du bör veta när du ska låna pengar.

1. Du kan ansöka om lån via Internet

Borta är tiden när du var tvungen att ansöka om lån via banken, vilket dessutom innebar att du var tvungen att fylla i mängder med dokument och boka ett möte med banken. Ett möte som du inte sällan var tvungen att vänta på en vecka eller två innan banken hade tid. Idag kan du snabbt och enkelt ansöka om lån via Internet. De flesta långivare gör det möjligt för dig att göra din låneansökan online. Du fyller i alla uppgifter som behövs på långivarens webbplats och skickar in uppgifterna till långivaren med ett enkelt knapptryck.

2. Du får snabbt besked om lånet beviljats

När du ansökt om lån via Internet får du snabbt besked om lånet beviljats. I de flesta fall kan du faktiskt få besked redan samma dag som du ansöker om lånet. Även när du ansökt om ett lån på det klassiska sättet, genom att fylla i ett antal dokument, får du ofta ett relativt snabbt besked om ditt lån beviljats.

3. Du kan använda dig av en låneförmedlare som kontaktar flera långivare

När du ska ansöka om ett lån kan det i många situationer vara en god idé att använda sig av en låneförmedlare. Använder du dig av en låneförmedlare gör du din låneansökan till låneförmedlaren som därefter skickar vidare din ansökan till ett stort antal långivare. Dessa får därefter konkurrera om att få dig som lånekund och upprättar var för sig förslag på lånevillkor. Låneförmedlaren skickar därefter dessa vidare till dig och du kan fritt välja vilket av låneförslagen som du vill acceptera.

4. Den som du ansöker lån hos kommer att göra en kreditprövning och begära en kreditupplysning

Den långivare du ansökt om lån hos kommer att göra en kreditprövning av dig. Detta innebär att långivaren kommer att göra en bedömning av dina möjligheter att betala tillbaka lånet. Bedömer långivaren att du inte kommer att kunna betala tillbaka lånet får långivaren inte bevilja dig ett lån.

När långivaren gör en kreditprövning av dig kommer långivaren att begära in en kreditupplysning från ett kreditupplysningsföretag. Beroende på vem som lämnar ut kreditupplysningen är detta något som kan påverka din framtida kreditvärdighet negativt. Du bör därför alltid försöka att, så långt som det är möjligt, att minimera antalet kreditupplysningar som tas på dig. Tänker du ansöka om lån hos flera långivare kan du använda dig av en låneförmedlare vilket innebär att endast en kreditupplysning begärs även om du ansöker om lån hos flera långivare.

5. Du får oftast bättre villkor om du ansöker om ett lån vilket är anpassat till din situation och vad du ska använda pengarna till

Ska du ansöka om ett lån för att köpa en bil får du oftast bäst villkor om du ansöker om ett billån. Detsamma gäller för andra typer av lån. Ska du använda lånet för att köpa en bostad bör du ansöka om ett bostadslån, ska du köpa en båt bör du ansöka om ett båtlån och så vidare.

6. För vissa typer av lån kan du teckna ett låneskydd

När du ansöker om lån med lång löptid kan du ibland teckna dig för något som kallas för låneskydd. Ett låneskydd innebär att om du till exempel blir arbetslös eller långtidssjukskriven och därför inte kan betala av lånet enligt avbetalningsplanen träder försäkringen in och betalar av lånet under en viss tid. Att teckna ett låneskydd kan vara en god idé om du inte vill behöva oroa dig för vad som sker om du skulle förlora ditt jobb eller bli sjuk under en längre period.

Kunskap och insikt underlättar när man ska låna pengar

Förhoppningsvis har punkterna ovan gett dig lite mer kunskap om saker som du bör veta när du ska låna pengar. Nöj dig dessutom inte med denna artikel, läs och lär dig ännu mer om vad du ska tänka på när du ska låna pengar. Det finns en uppsjö av bra och intressant information inom detta område.

När du har tillräckliga kunskaper om saker som du bör veta när du ska låna pengar är nästa steg att jämföra olika långivare och villkoren för deras lån. Var mycket noggrann i den delen och ta den tid som du behöver för att göra en ordentlig jämförelse. Gör du detta, har du mycket goda möjligheter att få ett lån med bra villkor och som dessutom är anpassat till just din situation.

Betyg av läsare

Snittbetyg 4.7 / 5. Antal röster: 3

Lämna en kommentar

ekonomitips.nu