Spara

Att spara pengar 2021

Publicerad:

Redaktör:Frans Lindqvist

Den främsta egenskapen som du kan ha om du vill bli rik är att spara pengar. Det sägs ofta att det är de små utgifterna som man blir rik på och inte de stora inkomsterna, vilket stämmer mycket väl. Att minska utgifterna är dessutom det snabbaste sättet för den som vill förbättra sin privatekonomi. Att öka inkomsterna, till exempel genom att byta jobb och få en högre lön, är självfallet ett alternativ men det är oftast något som tar längre tid att genomföra.

Att spara pengar 2021
Att spara pengar 2021 rekommenderar vi på ekonomitips.nu!

9 tips för att spara pengar genom att minska dina utgifter

Att spara pengar genom att minska utgifterna är något som du börjar med redan idag. Du behöver inte vänta på en löneförhöjning eller en ny anställning och du kommer att se resultat i din privatekonomi redan inom ett par veckor.

Här följer nio enkla exempel på vad du kan göra för att minska dina utgifter:

1. Storhandla och undvik impulsköp

Genom att storhandla på en stormarknad kan du göra inköpen till ett avsevärt lägre pris än i din närbutik. Gör du dessutom inköpen när du inte är hungrig och utifrån en inköpslista undviker du onödiga impulsköp.

2. Laga din egen mat och undvik halvfabrikat

Det finns en rad fördelar med att laga sin egen mat. Det är kul att laga sin egen mat samtidigt som du vet vad du stoppar i dig, vilket kanske inte alltid är fallet när du äter halvfabrikat. Det är dessutom mycket billigare att laga sin egen mat än att köpa halvfabrikat.

3. Minska antalet restaurang- och cafébesök

Att gå på restaurang eller dricka en kopp kaffe på ett café är självfallet en trevlig upplevelse. Men det har ett pris, det är en upplevelse som kostar pengar och som snabbt kan gräva stora hål i din privatekonomi. Försök i vart fall att begränsa dessa besök till endast mycket speciella tillfällen.

4. Gå igenom dina mobil- och internetabonnemang

Det är inte ovanligt att man av ren bekvämlighet behåller olika mobil- eller internetabonnemang. Abonnemangen införskaffades hos en viss leverantör och därefter rullar det på år efter år utan att man närmare reflekterar över sitt abonnemang vilket man dessutom betalar via autogiro sedan många år tillbaka. Och här finns ofta pengar att spara.
Du kan spara mycket pengar på att byta abonnemang. Detta gäller särskilt när du går till en annan leverantör som kan ge dig någon form av välkomsterbjudande. Som konsument ska du självfallet inte tveka att utnyttja den konkurrens som råder mellan mobiloperatörerna.

5. Gå igenom dina försäkringar

Även vad gäller försäkringar finns det pengar att spara. Gå därför igenom dina försäkringar för att veta exakt vilka försäkringar du har och vad de omfattar. Det är inte ovanligt med ”överförsäkring”, det vill säga att du har mer än en försäkring för samma sak. Som exempel kan nämnas att du har en hemförsäkring som du tecknat privat, samtidigt som en hemförsäkring ingår i ditt fackföreningsmedlemskap. .

Skulle ett försäkringsfall inträffa får du dessutom endast ersättning från en av försäkringarna. Se därför till att säga upp de försäkringar där du är överförsäkrad.
Nästa steg är att jämföra de olika försäkringsbolagen. Tveka inte att byta försäkring om du kan få samma skydd till ett lägre pris hos ett annat försäkringsbolag.

6. Gå igenom dina lån och ersätt dessa med bättre lån

Har du lån bör du gå igenom dessa och få klarhet i vilka villkor som gäller och den faktiska kostnaden för lånen. Har du flera lån kan det ofta vara en god idé att ersätta dessa med ett enda och större lån med bättre villkor.

Kontrollera även möjligheterna att byta långivare. Tycker du inte att du har tillräckligt bra villkor kan du i första hand försöka att omförhandla dina lån. Är din nuvarande långivare inte beredd att ge dig bättre villkor är det dags att du hör dig för med andra långivare och vad de har att erbjuda.

7. Gå igenom dina bankkort

Många bankkort har en årligt avgift och har du flera bankkort är det dags att gå igenom även bankkorten. Det kan i och för sig vara en god idé att ha mer än ett bankkort men behöver du alla dina bankkort? Och framförallt – är det det värt kostnaden? Har du bankkort som du inte behöver och som du betalar en årlig avgift för kan du snabbt spara in ett antal hundralappar varje år genom att säga adjö till det bankkortet.

8. Sänk energikostnaderna

Ta fram den senaste elräkningen för att få en uppfattning om din energiförbrukning. De flesta elbolag gör det möjligt att via fakturan eller via Internet i detalj kontrollera exakt vad det är i hushållet som förbrukar mest energi.

Du kan omgående börja att spara pengar genom att till exempel köra tvätt- och diskmaskinen mindre ofta, och när du använder dem försöka att använda olika energisparprogram. Sänk dessutom rumsvärmen med ett par grader och ta på ett par raggsockor och du sparar ytterligare ett antal kronor varje månad. Genom att minska energianvändningen kan du spara betydande belopp.

9. Sänk transportkostnaderna

Detta är den sista men långt ifrån den minsta åtgärden i uppräkningen. Transportkostnaderna är en betydande utgiftspost i många hushåll. Ofta går det att göra underverk och snabbt spara betydande summor i denna del. Behövs verkligen bilen och om bilen behövs – är det möjligt att införskaffa en bil som är billigare i drift? Är det möjligt att åka kollektivt vissa dagar eller till vissa aktiviteter? Kanske finns det möjlighet att samåka etc?

Exemplen är många och är du beredd att ifrågasätt dina transportvanor – och bekvämligheten – i att ha en bil kan du snabbt få extra pengar över varje månad.

Få en bättre privatekonomi genom små utgifter

Uppräkningen ovan är endast några exempel på hur du kan spara pengar. Det finns självfallet en rad andra åtgärder som du kan vidta och det är egentligen endast fantasin som sätter stopp för vad du kan göra för att minska utgifterna. Går du igenom samtliga dina utgifter kommer du säkert att finna ytterligare saker som du kan spara in på. Och som sagt var – det är genom små utgifter och inte genom höga inkomster som du snabbast och enklast kan förbättra din privatekonomi.

Betyg av läsare

Snittbetyg 5 / 5. Antal röster: 2

Lämna en kommentar

ekonomitips.nu