Låna

Billiga lån – Så här gör du för att låna billigt online

Publicerad:

Redaktör:Frans Lindqvist

Idag är det billigt att låna pengar. Frågan är om det någonsin har varit billigare att låna pengar än vad det är idag. Sedan ett par år tillbaka har vi ett extremt lågt ränteläge och i vissa fall förekommer även negativ ränta. Detta innebär i praktiken att i vissa banker är kunderna tvungna att betala banken för att kunna ha sina pengar på ett bankkonto. Även om det är billigare än någonsin att låna pengar, finns det pengar att spara genom att välja rätt lån. Räntorna må vara låga och de flesta långivare erbjuder billiga lån, men det innebär inte att alla långivare erbjuder samma och lika förmånliga villkor. Det råder stora skillnader mellan olika långivare och deras låneprodukter. Det gäller därför att vara noggrann när man ska låna pengar och att man tar sig tid för att hitta det billigaste lånet.

Billiga lån
Billiga lån 2021? Ja tack.

Vad är det som kostar när man ska låna pengar?

I princip samtliga banker och andra långivare är privata företag vilka har till syfte att generera vinst till sina aktieägare. När en bank vill ha dig som kund är det inte på grund av att banken vill vara trevlig mot dig – den enda anledningen till att banken vill ha dig som kund är att banken vill tjäna pengar på dig. Detta är helt naturligt och inte på något sätt särskilt märkligt. Detta gäller för de flesta företag inom de flesta branscher.

Ett sätt för banken att tjäna pengar på dig är att låna ut pengar till dig och ta betalt för att man lånar ut pengarna. Generellt gäller att en långivare tar betalt på två olika sätt när den lånar ut pengar – genom avgifter och ränta. Det är således summan av räntan och avgifterna som är din kostnad för lånet. Amorteringen är inte en kostnad och den ska du därför inte ta med i beräkningen av kostnaden när du söker efter det billigaste lånet.

Något som underlättar för dig när du söker efter billiga lån är att långivaren måste redovisa den effektiva räntan. Den effektiva räntan är en sammanslagning av räntan på lånet samt de avgifter som långivaren tar ut på lånet. Som exempel på sådana avgifter kan nämnas uppläggningsavgifter, aviavgifter och likande. Genom att långivaren är tvungen att redovisa räntan blir det enklare för dig att hitta det billigaste lånet.

Vilka lån som är billigast

Hur mycket ett lån kostar beror till stor del på vilken risk som långivaren tar för att låna ut pengar till dig. Desto högre risk för banken, desto dyrare blir lånet i form av högre ränta och även högre avgifter. Det är därför alltid en fördel om du till exempel kan erbjuda någon form av säkerhet när du ansöker om lån. De billigaste lånen är oftast de lån där långivaren har mycket god säkerhet.

Mindre lån som sms-lån, snabblån, mikrolån och liknande innebär ofta en större risk för långivaren. Detta gäller särskilt om lånen beviljas utan UC och det inte sker någon mer omfattande kreditprövning. Dessa lån är som regel de dyraste lånen, i vart fall ställt i relation till det belopp som lånas. Emellertid är det mycket stora skillnader i villkoren mellan olika sms-lån och liknande varför det är mödan värt att jämföra de olika lånen och försöka hitta det billigaste lånet.

Vad avser bostadslån, där bostaden står som säkerhet för lånet, är räntan generellt mycket låg och betydligt lägre än vad som är fallet med olika snabb- eller kontantlån. Emellertid uppgår bostadslånen ofta till stora belopp varför även små ränteskillnader snabbt leder till högre kostnader. Det är därför viktigt att du ser till att få ett låneförslag från flera olika långivare och därefter jämför dessa med varandra. Det är endast på detta sätt som du kan vara säker på att hitta det billigaste bostadslånet.

Hur du enklast hittar det billigaste lånet online

När du ska hitta billiga lån är det viktigt att du har möjlighet att jämföra villkoren från många olika långivare. De flesta större och etablerade hittar du enkelt på Internet, de har samtliga egna webbplatser där du kan göra en låneansökan. Att besöka varje enskild långivares egen webbplats är emellertid ett slöseri med både tid och energi. Det är en betydligt bättre idé att besöka någon av alla de olika låneförmedlare som finns runtom på Internet.

Som exempel på några av de mer etablerade låneförmedlarna kan nämnas Lendo, Zmarta, Advisa och Compricer men det finns ytterligare ett antal låneförmedlare vilka underlättar för dig att hitta billiga lån online. Fördelarna med att använda sig av låneförmedlare är att låneförmedlaren gör det enkelt för dig att jämföra villkoren från olika långivare. När du använder dig av en låneförmedlare får du snabbt besked om vilket lån som är billigast.

En annan fördel med att använda sig av en låneförmedlare är att du även kan göra din låneansökan via låneförmedlarens webbplats. Har du hittat flera långivare som erbjuder billiga lån kan du med en enkel knapptryckning skicka in din ansökan till samtliga dessa långivare.

Det billigaste lånet är det bästa lånet

Fördelen med att jämföra lån med varandra för att hitta det billigast lånet är att det är enkelt. Ett lån är ett lån och det kan inte förskönas med olika färger eller vackra förpackningar. Det billigaste lånet är per automatik det bästa lånet. Under förutsättning att löptiden och amorteringstidpunkterna är desamma behöver du endast fokusera på kostnaden för lånet när du letar efter det billigaste lånet.

De olika låneförmedlarnas webbplatser underlättar dessutom ditt arbete avsevärt. På endast ett par minuter och ett par knapptryckningar kan du snabbt få en överblick över vilket lån som är billigast. Därefter är det endast att klicka på knappen och skicka in ansökan till långivaren och hoppas att din låneansökan blir beviljad.

Betyg av läsare

Snittbetyg 4.7 / 5. Antal röster: 3

Lämna en kommentar

ekonomitips.nu