Allmänt

Bli bra på matte

Publicerad:

Redaktör:Frans Lindqvist

Att bli bra på matte är något som du har nytta av på många områden i livet. Ska du fortsätta dina studier är det i många fall en förutsättning att du har mycket goda matematikkunskaper, både för att komma in på utbildningen men även för att klara av utbildningen när du väl har blivit antagen. Även om du väljer en utbildning som inte har inriktning på matematik är det ofta till stor hjälp om du är duktig på matte. Väljer du att studera humanistiska ämnen som till exempel juridik, journalist eller statsvetenskap kommer du att ha en fördel om du har bra mattekunskaper. Inom juridiken kommer du att göra skatte- eller arvsberäkningar, inom journalistiken kommer du att skriva artiklar om ekonomi och inom statsvetenskapen kommer du att göra matematiska analyser av olika valresultat. Det finns egentligen inte någon utbildning där du aldrig behöver tillämpa matematik i någon form.  

Att vara bra på matte i vardagen

Även om du inte avser att studera, och inte heller använder matematik i arbetet, har du nytta av att vara bra i matte då det är något som ständigt dyker upp i vardagen. När du handlar underlättar det om du snabbt kan göra en överslagsräkning i huvudet vad totalkostnaden blir. På så sätt slipper du senare stå i kassan och be om ursäkt för att du inte har tillräckligt med pengar på ditt konto och därför måste lägga tillbaka en del av varorna på hyllorna. När du ska renovera ditt hus eller din lägenhet ställs du ofta inför att beräkna hur mycket material som behövs. Investerar du i aktier kan du beräkna hur mycket pengar som du tjänar beroende på hur många procent som aktierna går upp och så vidare. 

Bli bra på matte
Så blir du bättre på matte, ekonomitips.nu tipsar!

Det är aldrig för sent för att bli bra i matte

Det perfekta scenariot är självfallet att du redan från första klass i skolan lyssnar intresserat på läraren och gör alla de matteövningar som du får. Dessutom ska du behålla din disciplin och ditt intresse för matematik genom hela skoltiden, detta inkluderar både högstadium och gymnasium. Gör du detta kommer du att ha mycket goda mattekunskaper och kunna bedriva studier på högre nivå som att utföra alla matteberäkningar som behövs i vardagen. 

Emellertid är det många av oss som inte lyckas behålla intresset för matematik under hela skoltiden. Framförallt inte under den senare delen av skoltiden, då det finns så mycket mer intressanta saker i livet än just matematik. Detta leder till att många av oss har något bristfälliga matematikkunskaper när vi når vuxen ålder. Det är emellertid aldrig för sent att förbättra sina mattekunskaper. Det har inte någon betydelse om du är tio, femtio eller åttio år – du kan alltid öka dina kunskaper i matematik. Metoderna för hur man lär sig skiljer sig åt beroende på ålder, och förkunskaper, men är du motiverad kan du bli bättre i matte oavsett din ålder. 

Hur man gör för att bli bra i matte

Vill du bli bra i matte finns det ett stort antal olika metoder som du kan använda dig av. Avgörande för vilken metod som du ska använda dig av beror på din livssituation och vad din målsättning är. Det bästa alternativet är om du kan söka in på en matematikutbildning på heltid. Då kommer du att få det stöd som du behöver av en lärare och du kommer snabbt att avsevärt förbättra dina mattekunskaper. Har du inte möjlighet att bedriva studier på heltid kan en av de många mattekurser på halv- eller deltid som finns vara ett bra alternativ. Då kan du dessutom utan några större bekymmer kombinera dina studier med både arbete och familjeliv. 

Är inte lärarledda studier ett alternativ kan du bli bättre på matte genom att studera på egen hand. Det finns ett stort utbud av läroböcker i matematik om du vill bli bra på matte. Dessa böcker är pedagogiskt utformade med pedagogiska texter och exempel som gör det möjligt för dig att förbättra dina mattekunskaper helt själv. Böckerna innehåller dessutom ett stort antal övningar, självfallet med facit, som gör det möjligt för dig att tillämpa och träna dina kunskaper. 

Ett ytterligare alternativ, som dessutom blir allt vanligare är att förbättra sina mattekunskaper online. Matematik är ett ämne som lämpar sig särskilt väl för att studera online och det finns ett bra utbud av webbplatser där du får hjälp med att bli bättre på matte. Dessa webbplatser innehåller allt från pedagogiska texter och exempel till videor där en lärare förklarar olika matematiska begrepp och beräkningar. En del av dessa webbplatser är helt gratis medan andra kräver att du betalar en mindre avgift för att få tillgång till allt material på webbplatsen. 

Träning, träning och åter träning

Oavsett vilken metod som du väljer för att förbättra dina matematikkunskaper är det viktigt att du planerar in tillräckligt med tid för att göra övningar och tillämpa dina kunskaper. Matematik är ett ämne där träning, träning och åter träning är vägen till framgång. 

Det har inte någon betydelse hur mycket talang som du har, övar du inte så kommer du inte att förbättra dina mattekunskaper nämnvärt. Motsatsvis gäller att även om du inte har någon större talang så kan du komma långt genom att lägga ner mycket tid på att göra matteövningar. Lägger du den tid som krävs kommer du förr eller senare att bli bra på matte.

Betyg av läsare

Snittbetyg 4 / 5. Antal röster: 3

Lämna en kommentar

ekonomitips.nu