Börshandel – Varför går börsen ner och upp? Vad ska man tänka på? Allt detta och lite till lär du dig enkelt i detta inlägg!

I detta inlägg försöker vi på ett enkelt och pedagogiskt sätt förklara börshandel, både historiskt och idag. Varför går börsen ner eller upp? Hur ska man förhålla sig till detta som investerare? Och slutligen ger vi ett par konkreta tips och förhållningssätt till dig som vill ha en större chans till ett bättre utfall och avkastning.

Genvägar: (ej rekommenderat för den som inte är insatt)

Varför sjunker börsen?

För att på ett enkelt sätt sammanfatta varför börsen sjunker – svaret är inflation. När man trycker mycket pengar och delar ut till folket, som givetvis skett under pandemin/covid i högre utsträckning, och kanske framförallt gjorts i USA i kombination med att man håller räntorna låga under längre perioder blir resultatet inflation. Mer pengar i omlopp resulterar i att priser på varor och tjänster går upp vilket innebär att dina pengar blir mindre värda. Detta sker på årsbasis och man strävar efter att hålla inflationen runt 2% vilket anses vara den hälsosamma siffran. Men just nu i skrivande stund (lite beroende på hur man mäter) ligger inflationen på runt 4% i Sverige och 8% i USA, dvs 4 gånger så högt som ”standard” inflationen anses ska vara.

Börshandel och börsen
Börsens upp och nedgång – inflation förklaringen till mycket!

Inflation på kort och lång sikt

Inflation på kort sikt kan absolut göra att marknaden påverkas positivt, det finns gott om bevis för just detta de senaste 100 åren på aktiemarknaden. På lång sikt kan det dock bli problematiskt på många sätt:

  • Investerare drabbas då inflation över tid lätt blåser upp värdet av något tills det längre inte riktigt är greppbart (typiskt bra förutsättningar för att börja sälja NFT:s m.m)
  • Är det utöver det en pandemin vilket innebär att människor inte längre lägger pengar på resor, hotell och upplevelser resulterar detta lätt i att man investerar sitt överskott av pengar, exempelvis på börsen, i kryptovaluta eller fastigheter.

Då bidrar man till ännu mer inflation och i detta fall i olika investeringsmarknader. Något man gärna stabiliserar genom att höja räntan.

En hög inflation – räntehöjning nalkas – ett oväntat utfall?

Att vi har en hög inflation samt att räntorna planeras att höjas i tre steg under 2022 i USA är egentligen ingen överraskning för någon. Men det som händer och som absolut kan påverka och orsaka denna typ av ras på börsen är när institutioner och andra större börs aktörer väljer att flytta pengar från aktiemarknaden in i statsobligationer eller andra typer av räntepapper. Det är inte alls ovanligt att man efter ett par år av riktigt bra avkastning kan se denna typ av rotation. För att ge ett konkret exempel:

Exempel: En investerar kan tänka i banorna – inflationen kommer vara hög ett tag till och man planerar att höja räntan vilket betyder att vi garanterat kan förvänta oss avkastning om vi lånar ut pengar till staten och samtidigt minimerar vår egen risk på börsen.”

Så varför reagerar börsen så starkt och varför svänger det så mycket upp och ner?

Svaret är förmodligen: Inflationen kommer hålla i sig längre än vad man förväntat sig i kombination med att räntorna antagligen kommer stiga i en snabbare takt än man trott.  

Om vi tittar på Sveriges riksbank har man dock inga planer på att höja räntan. 2019 sa man att man skulle höja den 2022 och det senaste vi hört är att man nu siktar på att höja den i slutet av 2024.  Men precis som börsens sinnesstämning kan detta komma att förändras kvickt.

Innebär detta per automatik att den svenska börsen är trygg att investera i?

Nej. Här kommer USA in i bilden och varför kanske man undrar? Utöver att USA är världens största ekonomi och påverkar i princip allt som har med politik och ekonomi att göra så är Sverige en s.k. nettoexportör. Nettoexportör innebär i korta drag att vi exporterar fler varor och tjänster än vi importerar samt att majoriteten av dessa varor och tjänster säljs till USA. Med andra ord blir det en tightare ekonomi där så påverkas Sveriges export av tjänster och produkter vilket resulterar i sämre tillväxt i Sverige.

Senaste dippen på börsen

Senaste dipparna runt årsskiftet 2021–2022 var dock i snitt inte mer än -5% och denna typ av mindre dippar sker i regel två gånger per år sett till dom 20 senaste åren. Precis på samma sett sker 10% börsdipp vartannat år. Med andra ord detta är naturligt och ska inte skapa någon större oro.

Avkastning på längre sikt – historian visar vägen

Om vi däremot vänder på det och ser hur avkastningen har sett ut vilket såklart är lite mer intressant så har den amerikanska börsen räknat under perioden 1990–2021 (S&P 500) gått upp 12,2% per år och den svenska (OMXS30) 10.9% per år. Ganska stark avkastning med andra ord.
Denna historia ger oss ändå en ganska bra fingervisning om vad det är som händer idag.

Det som var en stor bidragande anledning och drev börserna framåt på 1990 talet var räntesänkningar. Räntor som går ner leder till lägre avkastning på sparkontot hos banker och räntepapper överlag. Detta leder i sin tur till högre efterfrågan på aktier – högre efterfrågan och mer pengar in på börsen leder till högre värderingar.  

90-talet dess upp och nedgång

Under 90 talet så tryckte man in pengar i IT branschen under flera års tid vilket resulterade i att bolagen var extremt övervärderade och bubblan sprack och detsamma gällde börsen. Nästa stora krasch efter IT-bubblan (även känt som dotcombubblan) som avslutades 2001 var finanskrisen 2008.

Finanskrisen 2008 – en ordentlig börskrasch

Finanskrisen orsakade ett lika stort ras på börsen här som i staterna på runt 50% vilket är den största nedgången historiskt sätt. Det alla börskrascher har gemensamt är att det inte tagit speciellt lång tid för börsen att återhämta sig. Så länge man hållit hårt i sina investeringar och inte behövt sälja dom har man varit tillbaka på banan inom några år.

En till gemensam nämnare är att ingen har kunnat förutspå exakt när kraschen kommer, detta är dock inget som stoppar folk att försöka – nästan varje år.

Börshandel och börsen i närtid

Under 2018 vilket får anses vara i närtid slutade börsen på ungefär -5% både här och i USA. Och det (enligt många) på grund av de räntehöjningar som gjordes då. Även om omständigheterna skiljde sig från idag kommer alltid (vår uppfattning) marknaden skakas av räntehöjningar. Det kommer alltid påverka börsen negativt när dessa ord börjar florera i media oavsett om räntehöjning blir en realitet eller inte.

Nu när vi har gått igenom varför börsen går ner, när den går upp och historian är såklart nästa stora frågeställningar:

  • Ska man investera i börsen 2022?
  • Hur ska man investera?

Kan vi förvänta oss en större dipp på aktie och fondmarknaden under 2022?

Det finns absolut ingen där ute som kan svara på den frågan men att 2021 spekulerades att bli ett katastrof år på börsen är det ingen tvekan om (och det slutade ju okey). Ännu mindre troligt var det att 2020 skulle sluta på plus och om man hade utgått ifrån rubrikerna och det som syntes i media och låtit känslorna styra (vilket är naturligt) hade man tappat minst 30-40% i avkastning på sin portfölj.

Hursomhelst faktorer som:

  • Omikron viruset
  • Ryssland-Ukraina situationen
  • Evergrande floppen

sänder fortfarande ut orosmoln på marknaden även om dessa parametrar lätt kan försvinna bort i alla diskussioner och spekulationer gällande räntan (undantag gällande covid/omikron)

Att investera 2022

Skulle du köpa en etablerad och erkänd indexfond idag och börsen dagen efter skulle rasa mer än den någonsin historiskt sätt har gjort, så skulle du ändå få en positiv avkastning de nästkommande 20 åren (antagligen snabbare än så också). Och med det sagt köper du något på långsikt blir du skyddad mot dessa kortsiktiga börsras och slipper bry dig om denna typ av upp-och-nedgångar i samma utsträckning. Enligt vårt tankesätt på ekonomitips.nu ser vi hellre att man lägger sitt fokus på att hitta fler sätt att avvara och investera mer pengar varje månad på just börsen.

Vår plan (och skulle vi tipsa någon utan några garantier såklart) är att följande:

  1. Fortsätta att investera i Avanza eller Nordnet samt i en fondrobot likt lysa eller opti oavsett vad, och exponera sig själv mot både små och stora bolag i olika branscher och i olika delar av världen.
  2. Fortsätta köpa in oss i ett par investmentbolag (vill du ha tips vilka investmentbolag vi rekommenderar signa upp dig på vårt nyhetsbrev idag)
  3. Leta upp en fastighet antingen här eller i USA.
  4. Vi kommer fortsätta göra småköp i krypto såsom bitcoin, etherium, polkadot och solana.
  5. Lägga tid på att utveckla allmän förståelse för börsen och eventuellt hoppa av investeringar i valuta.

Om du gillade detta inlägg och kände att du fick en bättre förståelse är vi tacksamma om du delar det!

Betyg av läsare

Snittbetyg 4.5 / 5. Antal röster: 6

2 svar på ”Börshandel – Varför går börsen ner och upp? Vad ska man tänka på? Allt detta och lite till lär du dig enkelt i detta inlägg!”

Lämna en kommentar

ekonomitips.nu