Spara pengar på äldre designmöbler

Många svenskar lägger väldigt mycket pengar på inredningen av sina hem. Just möbler kan snabbt bli väldigt dyrt även om majoriteten av inköpen görs på IKEA. Är du intresserad av designmöbler pratar vi dock om helt andra priser. Det finns dock vissa så kallade designklassiker som de flesta kan ha råd med. Här reder vi ut vad som gäller och varför vissa designklassiker är så extremt dyra och andra betydligt billigare. När det gäller möbler och belysning finns det mängder av exempel på design från mitten av 1900-talet som fortfarande är extremt populär än idag. Inte minst dansk design har visat hålla sin popularitet med designers som exempelvis Arne Jacobsen och Børge Mogensen. Arne Jacobsens AJ-lampor betraktas idag som designklassiker men kostar också upp mot 10 000 kr. När det gäller möbler blir det ännu dyrare. Är du intresserad av Arne Jacobsens fåtölj Ägget får du räkna med att betala allt mellan 50 och 100 000 kr beroende på material.

Spara pengar på äldre designmöbler
Spara pengar på äldre designmöbler 2021

Varför är designklassiker så dyra?

Så varför kostar det så extremt mycket för dessa designlampor och designmöbler och varför gör inte IKEA liknande lampor och möbler? Det enkla svaret är att designen är skyddad. Formgivaren av dessa klassiker har ett skydd via upphovsrätten. Detta skydd gäller till utgången av det 70:e året efter upphovsmannens död. IKEA och andra aktörer kan därför inte göra kopior av denna inredning om den bedöms uppnå verkshöjd. Istället är det vanligt att dessa designklassiker licenstillverkas av en aktör. Dess popularitet tillsammans med att bara en aktör tillverkar produkten gör att priserna hålls väldigt högt.

Är du intresserad av en licenstillverkad designklassiker är det inte ovanligt att du erbjuds någon form av delbetalning. Köper du på delbetalning är det viktigt att du läser villkoren noga och kontrollerar den effektiva räntan.

Kopior av designklassiker

Trots skyddet via upphovsrätten har du säkert sett kopior av både designmöbler och designlampor till betydligt lägre priser. Under en period fanns det flera aktörer som sålde dessa kopior från Storbritannien. Skälet att dessa aktörer var baserade i Storbritannien var att reglerna där var annorlunda än i många andra länder i EU. Istället för 70:e året efter upphovsmannens död gällde skyddet i Storbritannien bara i 25 år. Storbritannien har dock uppdaterat sina regler vilket har lett till att nästan alla av dessa aktörer har lagt ner eller bytt inriktning. Så är du intresserad av designklassiker är utbudet av dessa typer av replikor betydligt lägre än för några år sedan. Det finns dock designklassiker som är relativt billiga.

Vänta och spara pengar

Skyddet gäller som sagt fram till de 70:e året efter upphovsmannens död. Många designklassiker är så pass gamla att det skyddet nu gått ut. Detta innebär att flera aktörer kan producera dessa möbler utifrån samma ritningar. Det finns nu flera exempel på några av våra största designikoner där skyddet nu är på väg att löpa ut. Så om du verkligen är intresserad av en designklassiker råder vi dig att kontrollera när skyddet går ut. I många fall kan det handla om ett par år och då kan det finnas skäl att vänta. Du kan faktiskt spara väldigt mycket pengar.

Betyg av läsare

Snittbetyg 4.5 / 5. Antal röster: 2

Lämna en kommentar

ekonomitips.nu