Ekonomitips.nu » Etiskt sparande

Etiskt sparande â€“ Förena bra avkastning med ett gott samvete

För inte allt för lĂ€nge sedan var etiskt sparande en form av sparande som betraktades med ett stort mĂ„tt av misstĂ€nksamhet. Det var i vart fall en form av sparande som inte var förenligt med en god avkastning. Etiskt sparande var nĂ„got man Ă€gnade sig Ă„t för att ha ett gott samvete, inte för att förvalta sina pengar pĂ„ ett bra sĂ€tt. Följaktligen var utbudet av etiska sparprodukter nĂ€st intill obefintligt.

Etiskt sparande

Status 2020: Investera etiskt – ett smart sparande

Idag Ă€r situationen helt annorlunda. Det finns idag ett mycket stort utbud av etiska sparformer, och Ă€ven de sparformer som inte aktivt marknadsför sig som etiska har etiska riktlinjer för sina investeringar. Konsumenten av idag tar det för sjĂ€lvklart att de pengar som hen sparar inte ska anvĂ€nds för att, till exempel, investeras i företag som tillverkar tobaksprodukter, tillverkar vapen eller deltar i aktiviteter som bryter mot de mĂ€nskliga rĂ€ttigheterna. Det Ă€r emellertid inte helt enkelt att hitta rĂ€tt i den djungel av olika sparprodukter och sparformer vilka marknadsför sig som ”etiska”. I det följande kommer du dĂ€rför att fĂ„ en kort redogörelse för vad som avses med etiskt sparande och Ă€ven ett par tips om vad du ska tĂ€nka pĂ„ nĂ€r du ska spara etiskt.

Vad avses med etiskt sparande?

Det finns inte en entydig definition av vad som avses med etiskt sparande. Vi har alla vÄr egen uppfattning om vad som Àr etiskt korrekt. Vad avser sparande innebar etiskt sparande tidigare endast att man undvek att investera i vissa typer av branscher vilka ansÄgs vara oetiska.

Detta har förĂ€ndrats och idag Ă€r etiskt sparande ett mycket bredare begrepp. Det avser inte lĂ€ngre endast att man undviker att investera i vissa branscher. Begreppet omfattar numera Ă€ven att man aktivt investerar i verksamheter som t ex frĂ€mjar miljön eller arbetar med olika hĂ„llbarhetsfrĂ„gor. Man talar i detta sammanhang om hĂ„llbara investeringar.

Etiskt sparande och hĂ„llbart sparande – kĂ€rt barn har mĂ„nga namn

I takt med att begreppet etiskt sparande har blivit mer omfattande har det alltmer kommit att ersÀttas eller kombineras med benÀmningen hÄllbart sparande. Numera benÀmns de flesta sparformer, vilka tidigare benÀmndes som etiska, istÀllet för hÄllbara. NÀr du söker efter olika alternativ för sparande kan du söka efter sÄvÀl etiskt sparande som hÄllbart sparande. Fokusera inte pÄ benÀmningen utan koncentrera dig istÀllet pÄ hur sparprodukten rent faktiskt fungerar och vad den har för underliggande tillgÄngar.

Spara i etiska fonder

Vill du börja med ett etiskt sparande Àr den enklaste och snabbaste lösningen ofta att vÀlja nÄgra av de olika etiska eller hÄllbara fonder som finns pÄ marknaden. Genom att vÀlja en fond behöver du inte sjÀlv göra bedömningen om olika verksamheter Àr etiskt försvarbara. Det Àr en komplicerad uppgift som en etablerad fond har betydligt större möjligheter och resurser att göra.

Missa inte detta

Vad du bör se upp med nĂ€r du vĂ€ljer en etisk fond Ă€r avgifterna. Avgiften ska i och för sig inte vara avgörande för vilken fond du ska vĂ€lja men etiska fonder har en tendens att ta ut högre avgifter Ă€n en ”vanlig” fond. Arbetet med att analysera fonderna ur ett hĂ„llbarhetsperspektiv Ă€r sjĂ€lvfallet nĂ„got som medför kostnader för fonderna, men ofta kan man frĂ„ga sig om den merkostnaden verkligen motiverar den högre avgiften fullt ut. Ibland fĂ„r man kĂ€nslan av att vissa fonder ”passar pĂ„â€ att ta ut en högre avgift endast för att det Ă€r en etisk fond vilket konsumenterna, i vart fall historiskt, har varit beredd att betala lite extra för.

DjupgrÀv

Du mÄste Àven kontrollera vad fonden anser vara etiska eller hÄllbara investeringar. Det Àr enkelt att kalla en fond för etisk eller hÄllbar, men avgörande Àr sjÀlvfallet innehÄllet. Dvs, vilka krav stÀller fonden pÄ de investeringar som görs? Undviker fonden endast vissa investeringar eller investerar den aktivt i etiska eller hÄllbara verksamheter? Vilka Àr kriterierna för att fonden ska klassificera en verksamhet som etisk eller hÄllbar?

Denna information hittar du relativt enkelt i fondernas presentationsmaterial, och du bör sjÀlvfallet Àven titta nÀrmare pÄ vilka verksamheter som fonden rent faktiskt har investerat i. Utöver denna information finns det olika hÄllbarhetsindex som du kan finna pÄ bland annat olika webbplatser dÀr du kan jÀmföra olika fonder.

Som alltid gĂ€ller att du ska göra din due diligence ordentligt och aldrig investera i nĂ„got som du inte har tillrĂ€cklig kunskap om. Är det oklart vilka kriterier som en viss fond anvĂ€nder sig av eller vilka investeringar den gör Ă€r det bara att gĂ„ vidare och vĂ€lja en annan fond. Utbudet Ă€r stort och det Ă€r du som bestĂ€mmer hur du vill investera ditt sparkapital.

Etiskt sparande gör vÀrlden i vart fall nÄgot lite bÀttre

Det etiska och hĂ„llbara sparandet Ă¶kar markant för varje Ă„r. Spararna stĂ€ller som krav att deras sparpengar inte ska anvĂ€ndas för att investera i verksamheter som Ă€r oetiska eller inte Ă€r hĂ„llbara. Spararna röstar dessutom med fötterna vilket banker, fondförvaltare och andra kapitalförvaltare Ă€r vĂ€l medvetna om. Kan de inte erbjuda denna typ av sparprodukter, vilka dessutom ska generera en bra avkastning, gĂ„r spararna snabbt och enkelt vidare till nĂ„gon annan.

Tveka dÀrför inte att utnyttja din makt och investera endast i sparprodukter som du tycker uppfyller de avkastningskrav, hÄllbarhetskrav och etiska krav som du stÀller upp. PÄ sÄ sÀtt fÄr du ett sparande med bra avkastning, samtidigt som du gör vad du kan med dina sparade pengar för att vÀrlden ska bli i vart fall nÄgot lite bÀttre.

LĂ€mna en kommentar