Ekonomitips.nu » FastrÀntekonto

FastrĂ€ntekonto â€“ Spara pengar med hög avkastning och lĂ„g risk

En grundlĂ€ggande princip vid sparande Ă€r att en hög avkastning Ă€r förenat med en hög risk. En sparform som avviker, i vart fall nĂ„got, frĂ„n denna princip Ă€r sparande pĂ„ ett fastrĂ€ntekonto. NĂ€r du sparar pengar pĂ„ ett fastrĂ€ntekonto kan du fĂ„ en bra avkastning i form av rĂ€nta samtidigt som risken Ă€r mycket lĂ„g. Det Ă€r dessutom en sparform som Ă€r tillgĂ€nglig för bĂ„de privatpersoner och företag.

FastrÀntekonto Àr en mycket enkel sparform dÀr du inte behöver lÀgga ner tid och energi pÄ att följa utvecklingen pÄ börsen. Sparande pÄ fastrÀntekonto fungerar pÄ sÄ sÀtt att du sÀtter in ett visst belopp pÄ ett konto. Det belopp som du sÀtter in pÄ kontot blir lÄst pÄ kontot under en viss tid, den sÄ kallade löptiden. Hur lÄng löptiden ska vara bestÀmmer du sjÀlv men generellt kan den vara allt frÄn ett par mÄnader till flera Är. Huvudregeln Àr att desto lÀngre löptid, desto högre rÀnta.

FastrÀntekonto

Avkastning pÄ fastrÀntekonto

Avkastningen pÄ ett fastrÀntekonto utgörs av rÀnta pÄ det kapital som du satt in pÄ kontot. NÀr du sparar pÄ ett fastrÀntekonto sÀtter du in ett bestÀmt belopp pÄ kontot i början av löptiden. DÀrefter sÀtter du inte in nÄgra ytterligare medel pÄ kontot. Du kan dÀrför inte mÄnadsspara pÄ fastrÀntekonto. NÀr löptiden för kontot gÄr ut sÀtts den upplupna rÀntan in pÄ kontot. Har kontot en löptid pÄ tre mÄnader sÀtts den upplupna rÀntan in pÄ kontot efter tre mÄnader och har kontot en löptid pÄ fem Är sÀtts rÀntan i pÄ kontot först efter fem Är. Du fÄr sÄledes inte tillgÄng till nÄgon avkastning förrÀn löptiden har gÄtt ut.

Fördelar med att spara pengar pÄ ett fastrÀntekonto

FastrÀntekonto Àr en populÀr sparform som anvÀnds av sÄvÀl gammal som ung. En av fördelarna med att spara pÄ ett fastrÀntekonto Àr att det Àr en enkel sparform. Du sÀtter in ett visst belopp pÄ kontot och efter löptiden har du ett i förvÀg bestÀmt belopp. Du vet dÀrför exakt vilken avkastning som sparkontot kommer att ge dig och exakt vilken dag som beloppet kommer att vara tillgÀngligt.

Du behöver inte bekymra dig om utvecklingen pĂ„ börsen och du behöver inte heller föra över pengar varje mĂ„nad, vilket Ă€r fallet vid ett traditionellt mĂ„nadssparande. Ett fastrĂ€ntekonto kan dĂ€rför vara ett intressant alternativt för dig som vill spara till en viss investering i framtiden, som till exempel köp av en bil, ett reseprojekt eller liknande. Det Ă€r Ă€ven en sparform som ofta anvĂ€nds av förĂ€ldrar eller mor- och farförĂ€ldrar som vill ha ett tryggt sparande till sina barn eller barnbarn.

Risken med att spara pengar pÄ ett fastrÀntekonto

Alla investeringar innebĂ€r nĂ„gon form av risktagande. Det finns investeringar som har en mycket lĂ„g risk men investeringar som Ă€r helt riskfria existerar inte. Inte ens att lĂ€gga pengarna under madrassen Ă€r riskfritt. Även sparande pĂ„ ett fastrĂ€ntekonto Ă€r förenat med en viss risk, om Ă€n en lĂ„g sĂ„dan. Risken med fastrĂ€ntekonto Ă€r att marknadsrĂ€ntorna skjuter i höjden samtidigt som du har lĂ„st ditt konto under en viss löptid. Har du till exempel ett fastrĂ€ntekonto med en avtalad rĂ€nta om tvĂ„ procent och en löptid pĂ„ tre Ă„r kommer din rĂ€nta inte att Ă€ndras Ă€ven om marknadsrĂ€ntorna skulle stiga. Skulle till exempel marknadsrĂ€ntorna stiga till 7-8 procent ”sitter du fast” med en rĂ€nta om endast tvĂ„ procent vilket Ă€r en dĂ„lig investering för din del. NĂ€r du bestĂ€mmer dig för att spara pengar med fastrĂ€ntekontot Ă€r det framförallt din bedömning av hur du tror att marknadsrĂ€ntorna ska utvecklas framöver som avgör vilken löptid som ditt sparande ska ha. Är du helt sĂ€ker pĂ„ att rĂ€ntorna kommer att vara fortsatt lĂ„ga under den kommande femĂ„rsperioden kan du kanske vĂ€lja en löptid om fem Ă„r. Är du mindre sĂ€ker pĂ„ vad som kommer att ske med marknadsrĂ€ntorna bör du vĂ€lja en kortare löptid.

Var man hittar bra fastrÀntekonton

De flesta banker och andra kreditinstitut erbjuder fastrĂ€ntekonton. Utbudet Ă€r stort och det Ă€r inte möjligt att hĂ€nvisa till en viss bank som erbjuder det bĂ€sta fastrĂ€ntekontot. Vilket konto som Ă€r bĂ€st för dig Ă€r beroende av din unika situation, d v s vilket belopp som du har möjlighet att sĂ€tta in och hur lĂ„ng löptid som du vill ha pĂ„ ditt sparande. Det Ă€r dĂ€rför viktigt att du lĂ€gger ner tid och energi pĂ„ att jĂ€mföra olika fastrĂ€ntekonton med varandra. Även om rĂ€ntan sannolikt Ă€r den viktigaste faktorn mĂ„ste du Ă€ven jĂ€mför villkoren i övrigt. Är det till exempel möjligt att ta ut pengarna i förtid och vilka avgifter drabbas du dĂ„ av? Omfattas kontot av Riksbankens insĂ€ttningsgaranti m m? Gör du din lĂ€xa och noggrant jĂ€mför olika fastrĂ€ntekonton kommer du att finna ett antal konton med en hög rĂ€nta och bra villkor i övrigt. Ta dĂ€refter kontakt med dessa företag och förklara att du Ă€r intresserad av deras fastrĂ€ntekonto. Med hjĂ€lp av lite tur, och god förhandlingsskicklighet, kan du kanske förhandla dig till ytterligare nĂ„got bĂ€ttre villkor.

Betyg av lÀsare

Snittbetyg 5 / 5. Antal röster: 1

LĂ€mna en kommentar