Ekonomitips.nu » HÄllbara investeringar

HĂ„llbara investeringar â€“ Investeringar som innebĂ€r att du sover gott om natten och samtidigt skapar en bĂ€ttre vĂ€rld

Som investerare har du makt. Det Àr du som bestÀmmer hur och var du ska investera ditt kapital och det Àr mÄnga som vill ta del av detta. Ser man endast till storleken pÄ det kapital som du ska investera Àr dina möjligheter att pÄverka sjÀlvfallet begrÀnsade. Men du Àr inte ensam, och nÀr tillrÀckligt mÄnga investerare agerar sÄ lyssnar marknaden.

Trenden Ă€r dessutom glasklar – det Ă€r allt fler investerare som stĂ€ller som krav pĂ„ att deras investeringar ska vara hĂ„llbara. Detta gĂ€ller allt frĂ„n enskilda smĂ„sparare till globala pensionsfonder. Genom att vĂ€lja hĂ„llbara investeringar hjĂ€lper du till att styra företagens verksamheter mot en mer hĂ„llbar inriktning.

HĂ„llbara investeringar

Vad avses med hÄllbara investeringar?

Man kan alltid diskutera vad som Àr en hÄllbar investering. Det Àr inte nÄgot exakt begrepp och diskussionens vÄgor gÄr ofta höga nÀr man ska definiera vilka kriterier som ska vara uppfyllda för att ett företag och dess verksamhet ska anses vara en hÄllbar investering.

En uppsĂ€ttning av kriterier som ofta anvĂ€nds Ă€r de sĂ„ kallade ESG-kriterierna vilka tar hĂ€nsyn inte endast till miljön, utan Ă€ven sociala frĂ„gor och hur ett bolag styrs. Men dessa Ă€r endast en vĂ€gledning för dina egna övervĂ€ganden och beslut. Det Ă€r du som bestĂ€mmer vad du vill definiera som en hĂ„llbar investering och var du vill placera ditt kapital.

HÄllbara investeringar ger en högre avkastning

NÀr du gör hÄllbara investeringar bidrar du inte endast till att göra vÀrlden i vart fall nÄgot lite bÀttre. Du tar Àven ett affÀrsmÀssigt beslut som ökar möjligheterna för att du ska fÄ en bra avkastning pÄ din investering. De företag som inte bedriver en hÄllbar verksamhet fÄr allt svÄrare att finna investerare till sina verksamheter. Kapitalet söker sig allt mer mot hÄllbara verksamheter. De flesta kapital- och fondförvaltare anvÀnder sig av olika hÄllbarhetskriterier nÀr de göra sina investeringar. Detta innebÀr att företag som driver en hÄllbar verksamhet har betydligt större möjligheter att utveckla sina verksamheter Àn bolag som inte driver en hÄllbar verksamhet. Detta leder i sin tur till att företag som driver en hÄllbar verksamhet har möjlighet att generera en högre avkastning till sin investerare.

Investera i hÄllbara aktier och fonder

VĂ€ljer du att investera i aktier fĂ„r du vara beredd pĂ„ att sjĂ€lv göra din due diligence för varje enskild aktie som du vill investera i. Det Ă€r du sjĂ€lv som mĂ„ste avgöra om en viss aktie Ă€r en hĂ„llbar investering enligt de kriterier som du stĂ€llt upp. Att sjĂ€lv göra den due diligence som krĂ€vs Ă€r en komplicerad och tidskrĂ€vande uppgift. Vill du göra det enklare för dig sjĂ€lv kan du istĂ€llet vĂ€lja att investera i en hĂ„llbar fond. De flesta fonder har nĂ„gon form av hĂ„llbarhetskriterier för sina investeringar. Till exempel Ă€r det fĂ„ svenska fonder som investerar i tobaksbolag dĂ„ detta inte lĂ€ngre anses vara en hĂ„llbar investering. Det finns Ă€ven sĂ„ kallade ”etiska fonder” som har mycket höga krav innan ett bolag anses vara hĂ„llbart och vĂ€rt att investera i. NĂ€r du vĂ€ljer att investera i en fond Ă€r det fonden som gör en due diligence inför varje enskild investering, vilket spar dig sjĂ€lv bĂ„de tid och energi. En tredje variant Ă€r att du letar upp en fond vilken har hĂ„llbarhetskriterier som du tycker Ă€r relevanta. DĂ€refter vĂ€ljer du ut nĂ„gon eller nĂ„gra av de aktier som fonden investerar i och köper dessa. PĂ„ sĂ„ sĂ€tt lĂ„ter du fonderna gör allt förarbete och hantera bedömningen av vilka bolag som uppfyller hĂ„llbarhetskriterierna.

Gröna investeringar

Det talas ofta om gröna investeringar eller att man ska ”investera grönt”. Denna typ av investeringar har, som namnet tydligt anger, fokus pĂ„ att investeringarna ska uppfylla vissa miljömĂ€ssiga krav. Intresset för gröna investeringar Ă€r nĂ„got som ökar markant för varje Ă„r och detta Ă€r en trend som kommer att fortsĂ€tta under lĂ„ng tid framöver. Det finns tvĂ„ huvudinriktningar vad avser gröna investeringar. Antingen kan du vĂ€lja att investera i verksamheter vilka redan har ett mycket lĂ„gt ekologiskt fotavtryck. Det andra alternativet Ă€r att du investerar i bolag som Ă€r verksamma inom ett omrĂ„de med ett högt ekologiskt fotavtryck men som arbetar för att förbĂ€ttra situationen inom den bransch dĂ€r man Ă€r verksam. Som exempel pĂ„ denna kategori av gröna investeringar kan nĂ€mnas bolag vilka arbetar med utveckling av förnyelsebar energi för fordon. Fordon kommer i princip alltid att ha en negativ miljöpĂ„verkan men anvĂ€nder sig fordonen av nĂ„gon form av förnyelsebar energi Ă€r detta nĂ„got som drastiskt kommer att minska utslĂ€ppen.

Gör vad du kan och investera hÄllbart

Ensam kan du inte förÀndra vÀrlden. Men du kan dra ditt strÄ till stacken och premiera bolag som bedriver en hÄllbar verksamhet vilket kommer oss alla till godo. De flesta av oss, oavsett politisk tillhörighet, Àr nog ense om att hÄllbara investeringar i grunden Àr nÄgot positivt. Det Àr dessutom du sjÀlv som avgör vad som Àr hÄllbart. Du vÀljer dÀrför sjÀlv om du vill investera i till exempel verksamheter som har en uttalad miljövÀnlig profil eller verksamheter som har sitt fokus pÄ jÀmstÀlldhet eller liknande.

Betyg av lÀsare

Snittbetyg 5 / 5. Antal röster: 1

LĂ€mna en kommentar