Hur man tjänar pengar på Youtube

Den populära videoplattformen Youtube startades under 2005 och har sedan dess blivit en av de största hemsidorna världen över. Det finns över 1 miljard konton på Youtube, men det är endast 79% av alla användare som överhuvudtaget har ett konto. Det går med säkerhet att säga att alla som använder internet någon gång hört talas om eller använt Youtube.

Det finns mängder av kreatörer på Youtube som skapar innehåll till sina kanaler och tjänar stora pengar. Men hur fungerar det egentligen om man själv vill börja tjäna pengar på Youtube?

Hur man tjänar pengar på Youtube
Hur tjänar man pengar på Youtube 2021?

Youtubes historia

Youtube fungerar ungefär som en streamingtjänst, fast gratis. Du kan titta på videoklipp som andra människor har laddat upp, men även realityprogram och filmer. Till en början användes Youtube mest för att ladda upp roliga klipp, det var ingen som trodde att plattformen skulle explodera i popularitet som den gjorde. Idag använder över 2.3 miljarder människor Youtube.

Det finns oändligt mycket innehåll på Youtube, allt från gaming till mode, smink och vloggar. I Sverige har vi ett brett utbud av Youtubers och influensers som använder plattformen för att skapa innehåll och tjäna pengar.

I resten av världen är Youtube också enormt. Plattformen har skapat mångmiljonärer som till exempel Jeffree Star, Pewdiepie och David Dobrik.

Vem kan tjäna pengar på Youtube?

Alla kan tjäna pengar på Youtube, men det kräver vilja och tålamod. För att påbörja en resa mot att arbeta med Youtube behöver du först och främst en kanal, och en idé. Idag finns det hur mycket olika kanaler som helst på Youtube och för att göra en hobby till ett yrke behöver du sticka ut. Kanske är du väldigt bra på att sminka dig och kan börja göra videos när du gör det? Kanske har du en otrolig humor och kan göra roliga sketcher? Möjligheterna är oändliga.

Hur tjänar man pengar på Youtube?

Ja, hur tjänar man pengar på Youtube egentligen? Det finns olika sätt, bland annat genom annonsintäkter eller samarbeten. De olika sätten att tjäna pengar varierar också beroende på ditt kontos storlek och ditt innehåll. Det finns fler sätt att tjäna pengar på än vad som listas här, allt finns tillgängligt att läsa via Youtubes partnerprogram.

Annonsintäkter

Det vanligaste sättet för mindre kanaler att tjäna pengar på är via annonsintäkter. För varje gång någon spelar upp din video och ser reklamen innan eller under så tjänar du en liten summa pengar. Du kan börja tjäna pengar på annonsintäkter så fort du nått 1000 prenumeranter och 4000 visningstimmar på din kanal.

Pengarna du tjänar på annonsintäkterna är inte stora, normalt sett brukar det handla om 10 kronor per 1000 visningar. Men om dina visningar ökar med tiden kommer även pengarna du tjänar att öka.

Sponsrade inlägg och samarbeten

Om ditt konto har ett stort antal följare och många visningar betyder det att du når ut till en stor publik, vilket i sin tur gör att företag vill använda din plattform för att marknadsföra sig själva och sina produkter. Ett sponsrat inlägg kan gå ut på att du, i en video, berättar om en produkt från ett visst företag och uppmuntrar dina följare att köpa produkten. Du kan även göra längre samarbeten där du under en längre tid gör en rad olika inlägg för att marknadsföra en produkt eller tjänst.

Samarbeten och sponsrade inlägg är ett otroligt bra sätt att tjäna pengar. Många influensers vittnar om att de tjänat tiotusentals eller till och med hundratusentals kronor genom dessa typer av samarbeten.

Hur mycket tjänar man på Youtube?

Det finns egentligen inga gränser på hur mycket pengar du kan tjäna på Youtube. Allt handlar om dig, ditt engagemang och vad du lägger upp för videos (och kanske en gnutta tur). Genom att skapa innehåll som tittarna vill ha kommer även visningarna att växa, och du kommer därmed tjäna mer pengar.

Enligt Forbes rapport från 2020 omsatte Youtubestjärnan David Dobriks bolag cirka 18 miljoner dollar under år 2020.

Sammanfattningsvis – hur tjänar man pengar på Youtube?

Succé på Youtube handlar, precis som på alla andra sociala medier, om följare och exponering. För att överhuvudtaget kunna tjäna pengar behöver du ha många följare och ett stort engagemang på dina videos. För att lyckas med detta bör du tänka på följande tre saker:

  • Vem vill du vara?

Bestäm dig från början vilket typ av innehåll du vill satsa på. Det finns många unika kreatörer och för att bli en av dem behöver du ha en egen nisch.

  • Skapa unikt innehåll

Nyckeln till framgång på Youtube är att skapa unikt och personligt innehåll som lockar till sig mer följare. Du får följare genom att sticka ut i mängden – ingen vill se kopierat material.

  • Ge inte upp

Rom byggdes inte på en dag, och inte din karriär på Youtube heller. Att bygga ett varumärke tar tid och hårt arbete, men ge inte upp!

Dela gärna om du gillade inlägget

Betyg av läsare

Snittbetyg 4.1 / 5. Antal röster: 7

Lämna en kommentar

ekonomitips.nu