Ekonomitips.nu » Investera i lÄgkonjunktur

Investera i lĂ„gkonjunktur – 3 enkla tips om vad du bör tĂ€nka pĂ„

Alla som arbetar aktivt med investeringar Ă€r vĂ€l medvetna om att vara investerare har sina ”ups and downs”. Förutom den allmĂ€nna utmaningen att hitta bra investeringar, vilka genererar en bra avkastning, gĂ„r samhĂ€llsekonomin i cykler. De goda tiderna kommer förr eller senare att varvas med mindre goda tider, och förr eller senare befinner vi oss i en lĂ„gkonjunktur. Är det alltid bra att investera i lĂ„gkonjuktur? Se vĂ„ra 3 enkla tips.

Investera i lÄgkonjuktur

Vad Ă€r en lĂ„gkonjuktur och vad innebĂ€r det för dig som privatperson och i samhĂ€llet rent allmĂ€nt?

En lÄgkonjunktur innebÀr att efterfrÄgan pÄ produkter och tjÀnster minskar. Detta fÄr till följd att företagens omsÀttning minskar vilket i sin tur leder till att företagen mÄste sÀga upp personal. De personer som sÀgs upp riskerar att bli arbetslösa vilket medför att de kommer att spendera mindre pengar vilket inte gynnar företagen. Det blir snabbt en ond cirkel som Àr svÄr för samhÀllet att ta sig ur.

En lÄgkonjunktur Àr absolut inte nÄgot att strÀva efter i tron att det ska finnas fler investeringsmöjligheter. NÀr det Àr högkonjunktur fÄr vi alla en bÀttre tillvaro. Det finns fler investeringsmöjligheter, vi har mer pengar över varje mÄnad samtidigt som det finns ett stort utbud av produkter och tjÀnster pÄ vilka vi kan spendera vÄra pengar.

Å andra sidan Ă€r en lĂ„gkonjunktur inte enbart en nattsvart upplevelse för en investerare. Det finns möjligheter Ă€ven under en lĂ„gkonjunktur. Dessutom mĂ„ste du Ă€ven under en lĂ„gkonjunktur investera ditt kapital pĂ„ bĂ€sta möjliga sĂ€tt. I denna artikel kommer du att fĂ„ tre enkla tips om vad du bör tĂ€nka pĂ„ nĂ€r du ska investera dina pengar under en lĂ„gkonjunktur.

1. TÀnk lÄngsiktigt Àven nÀr det Àr lÄgkonjunktur

Att tÀnka lÄngsiktigt Àr den absoluta huvudregeln vid de flesta investeringar. Detta gÀller sÄvÀl under högkonjunktur som under lÄgkonjunktur. Huvuddelen av din investeringsportfölj ska vara lÄngsiktiga investeringar. SjÀlvfallet kan du krydda dina investeringar med en eller ett par kortsiktiga investeringar men de ska aldrig utgöra huvuddelen av din investeringsportfölj. Det Àr Àn viktigare att tÀnka lÄngsiktigt under en lÄgkonjunktur. Förr eller senare kommer konjunkturen att vÀnda mot en högkonjunktur, och det Àr i denna som du kan skörda frukterna av dina lÄngsiktiga investeringar som du gjort nÀr det var lÄgkonjunktur. FortsÀtt dÀrför med t ex dina mÄnatliga investeringar i till exempel aktier, aktiefonder, obligationer, obligationsfonder med mera Àven under lÄgkonjunkturen.

2. Följ konjunkturen och anpassa dina investeringar

Att du ska fortsĂ€tta att investera Ă€ven under en lĂ„gkonjunktur innebĂ€r emellertid inte att du ska göra samma investeringar som du gör under en högkonjunktur. Det Ă€r viktigt att du noggrant följer marknaden och den ekonomiska utvecklingen och anpassar dina investeringar efter konjunkturen. Även om det finns gemensamma nĂ€mnare Ă€r ingen lĂ„gkonjunktur den andra lik vad avser vilka investeringar som du bör göra. Varje lĂ„gkonjunktur har sin unika prĂ€gel. Generellt brukar dock guld och stabila statsÂŹobliÂŹgaÂŹtioner vara populĂ€ra investeringsalternativ under en lĂ„gkonjunktur. Detta samtidigt som andelen aktier i investeringsportföljen ofta minskar. Vad avser aktier ska man inte göra tillvaron mer komplicerad Ă€n nödvĂ€ndigt. Warren Buffet investerade tungt i Coca Cola dĂ€rför att han bedömde att flera mĂ€nniskor skulle dricka Coca Cola. Även om han sjĂ€lvfallet Ă€ven gjorde en teknisk analys var hans investeringsanalys i grund och botten inte mer komplicerad Ă€n sĂ„. NĂ€r du ska investera i en lĂ„gkonjunktur ska du frĂ„ga dig vilka verksamheter som gĂ„r bra i en lĂ„gkonjunktur och samtidigt kan ”följa med” nĂ€r det blir högkonjunktur? Blir det lĂ„gkonjunktur och rĂ€ntorna Ă€r lĂ„ga kommer staten kanske att göra infrastruktursatsningar varför bolag som arbetar med att bygga vĂ€gar och broar kan vara en god investering. Detta Ă€r endast ett mycket enkelt exempel pĂ„ hur du kan resonera nĂ€r du vĂ€ljer dina investeringar under en lĂ„gkonjunktur.

3. Ha ögonen öppna för nya och innovativa investeringar

Det Ă€r ofta i en lĂ„gkonjunktur som det Ă€r möjligt att finna nya produkter, tjĂ€nster och innovationer dĂ€r det finns ett behov av investerare. Under en lĂ„gkonjunktur Ă€r det ofta mycket svĂ„rt att lĂ„na pengar av bankerna samtidigt som riskkapitalmarknaden gĂ„r pĂ„ sparlĂ„ga. Emellertid finns det – Ă€ven under en lĂ„gkonjunktur – alltid innovativa mĂ€nniskor och företag som behöver investerare för att kunna utveckla sina innovationer. HĂ„ll dĂ€rför ögon och öron öppna för nya produkter och tjĂ€nster. Kanske Ă€r det möjligt för dig att under en lĂ„gkonjunktur göra en investering i nĂ„got som bankerna och riskkapitalisterna hade lagt beslag pĂ„ under en högkonjunktur.

LĂ„gkonjunktur â€“ En ypperlig möjlighet att bygga upp din förmögenhet

I en perfekt vÀrld lyckas du pricka in exakt nÀr botten pÄ marknaden Àr nÄdd. Och det Àr precis nÀr detta intrÀffar som du gör dina investeringar. Detta Àr en dröm för de flesta investerare. TyvÀrr lever vi inte i en perfekt vÀrld och det Àr i praktiken omöjligt att veta exakt nÀr lÄgkonjunkturen nÄr sin absoluta botten.

Vad som Ă€r vĂ€sentligt Ă€r att du fortsĂ€tter att investera under lĂ„gkonjunkturen. Förr eller senare kommer konjunkturen att vĂ€nda uppĂ„t vilket innebĂ€r att Ă€ven dina investeringar kommer att vĂ€nda uppĂ„t, i vart fall om du har en god spridning pĂ„ dina investeringar. Är du engagerad och pĂ„lĂ€st och gör vĂ€l avvĂ€gda investeringar under en lĂ„gkonjunktur har du mycket goda möjligheter att bygga upp en bra grund för din framtida förmögenhet.

LĂ€mna en kommentar