Ekonomitips.nu » Investera Pengar

Investera pengar 2020

NĂ€r du vĂ€l har sparat ihop tillrĂ€ckligt med pengar för ett buffertsparande kan du sjĂ€lvfallet lĂ„ta ditt kapital stĂ„ kvar pĂ„ ett enkelt sparkonto med en lĂ„g rĂ€nta. Du har dĂ„ en sĂ€ker sparform, men ditt kapital kommer inte att vĂ€xa utan i princip endast hĂ„lla jĂ€mna steg med inflationen. Vill du ha en högre tillvĂ€xt pĂ„ dina pengar Ă€n vad ett sparkonto ger, och samtidigt försöka att “tjĂ€na pengar pĂ„ dina pengar”, mĂ„ste du vara betydligt mer aktiv och investera dina pengar istĂ€llet för att endast lĂ„ta dem stĂ„ kvar pĂ„ ett sparkonto.

Investera pengar 2020

7 tips om hur du kan investera dina pengar

Den dag som du bestÀmmer dig för att arbeta mer aktivt med dina besparingar och investera dessa kommer du inte att sakna förslag och valmöjligheter. Problemet blir snarare att vÀlja mellan alla de olika investeringsalternativ som finns. I det följande kommer vi att mycket kortfattat presentera ett antal förslag pÄ olika typer av investeringar som kan vara intressanta och som du borde titta nÀrmare pÄ. Förhoppningsvis kan detta underlÀtta för dig att vÀlja hur du vill investera dina pengar.

1. Investera i obligationer

En obligation kan sÀgas vara en form av skuldebrev, dÀr du som investerare lÄnar ut pengar under en viss tid mot en överenskommen rÀnta. Ofta Àr det svenska staten som Àr lÄntagare men det kan Àven vara privata företag. Efter det att obligationen löpt ut fÄr du tillbaka det belopp som du tidigare investerat.

Fördelen med att investera i obligationer Àr att det Àr enkelt samtidigt som risken Àr lÄg. Du behöver inte följa utvecklingen pÄ börsen för att veta hur det gÄr med din investering. Obligationer ger den överenskomna rÀntan oavsett hur det gÄr pÄ börsen och du fÄr tillbaka ditt investerade kapital.

2. Investera i obligationsfonder

Vill du inte köpa obligationer direkt kan det vara ett enklare alternativ att investera i obligationsfonder. Vanligtvis innebÀr en investering i en obligationsfond att du sprider dina risker mer Àn om du köper en enskild obligation. Samtidigt blir det smidigare för dig att hantera din investering dÄ du snabbt och enkelt kan sÀlja eller köpa ytterligare andelar i fonden, vilket Àr betydligt enklare Àn att köpa en enskild obligation.

3. Investera direkt i aktier

Att investera i aktier kan sĂ€gas ha blivit den nya folkrörelsen och nĂ€stan var femte svensk sparar i aktier. NĂ€r du investerar i aktier köper du en andel, i form av en aktie, i ett företag. En aktie ger möjlighet till utdelning frĂ„n företaget samtidigt som vĂ€rdet pĂ„ aktien sĂ„vĂ€l kan stiga som sjunka. Möjligheterna till avkastning Ă€r betydligt högre vid köp av aktier jĂ€mfört med investering i obligationer eller om du lĂ„ter pengarna stĂ„ pĂ„ ett sparkonto. Emellertid Ă€r Ă€ven riskerna betydligt högre och en aktie kan förlora hela sitt vĂ€rde om företaget skulle gĂ„ i konkurs.

NÀr man köper aktier kan man göra detta pÄ publik marknadsplats, som till exempel Stockholmsbörsen. Men det Àr Àven möjligt att köpa aktier i bolag som inte Àr noterade pÄ en publik marknadsplats. Emellertid Àr insynen och kontrollen över bolag som inte Àr noterade oftast betydligt sÀmre jÀmfört med bolag som Àr noterade. Du tar dÀrför en betydligt högre risk om du vÀljer att investera i onoterade aktier och generellt bör du vara försiktig med att investera i denna typ av bolag.

4. Investera i fastigheter

Det finns en rad olika möjligheter att investera direkt i fastigheter. Enkelt förklarat köper du en fastighet som du dÀrefter hyr ut och fÄr intÀkter via hyran. Du kan vÀlja att köpa en industrifastighet för att dÀrefter hyra ut denna till ett företag men du kan Àven köpa en privatfastighet och dÀrefter hyra ut denna till sommargÀster.

5. Investera i Àdelmetaller

MĂ€nniskan har alltid investerat i olika Ă€delmetaller som till exempel guld eller silver. Fördelen med Ă€delmetaller Ă€r att de inte kan försĂ€ttas i konkurs som ett företag och historiskt har guld varit en bra investering i tider nĂ€r aktiemarknaden har gĂ„tt ner. Nackdelen med investering i guld och andra Ă€delmetaller Ă€r du inte fĂ„r nĂ„gon rĂ€nta eller utdelning, du kan endast tjĂ€na pengar pĂ„ Ă€delmetaller genom att de stiger i vĂ€rde.

6. Investera i utlÄning

Detta Àr en investeringsform som har blivit allt mer populÀr. Enkelt förklarat investerar du dina pengar i ett företag som dÀrefter lÄnar ut dina pengar till andra personer och företag. Dessa personer och företag betalar en rÀnta för att lÄna dina pengar och enkelt förklarat blir denna rÀnta den avkastning som du fÄr pÄ ditt investerade kapital.

7. Investera i kryptovaluta

Investering i kryptovalutor har blivit mycket populÀrt, framförallt bland yngre investerare. Den mest kÀnda kryptovalutan Àr BitCoin som gjort mÄnga investerare till mÄngmiljonÀrer. Att investera i kryptovalutor Àr synonymt med ett stort risktagande men kan vara en intressant krydda i din investeringsportfölj.

Sprid dina investeringar

De olika investeringsalternativ som angetts ovan utgör endast ett begrÀnsat urval av alla de olika investeringsalternativ som stÄr till buds. En bra grundregel Àr att du ska sprida dina investeringar. LÀgg inte alla Àgg i samma korg utan vÀlj flera olika typer av investeringar. Till exempel kan du köpa aktier i olika branscher samtidigt som du investerar i fonder, en fastighet och kanske Àven köper lite guld och nÄgon kryptovaluta. Genom att sprida dina investeringar minskar du risken för att alla dina investeringar ska tappa i vÀrde. Sprider du dina investeringar har du störst möjlighet att fÄ en bra och stabil avkastning pÄ lÀngre sikt.

LĂ€mna en kommentar