Ekonomitips.nu » Kontantinsats

Kontantinsats – Ett nödvĂ€ndigt ont för att du ska kunna köpa ditt drömboende

Funderar du pĂ„ att köpa en bostad Ă€r det första steget inte att finna ditt drömboende. Det du först och frĂ€mst mĂ„ste göra Ă€r att finansiera bostadsköpet. Hur mycket egna pengar har du tillgĂ„ng till? Hur mycket pengar kan och vill du lĂ„na? NĂ€r du vet hur mycket pengar du har tillgĂ„ng till, det som Ă€ven kallas kontantinsats â€“ kan du börja att söka efter ett drömboende som fĂ„r plats inom dina ekonomiska ramar.

Kontantinsats

Utan insats inget köp?

Avgörande för hur mycket du kan betala för din bostad Ă€r hur mycket pengar som du kan lĂ„na till bostadsköpet. Det Ă€r trots allt fĂ„ av oss som kan köpa en bostad kontant utan att behöva lĂ„na nĂ„gra pengar.

Du kan emellertid inte ta ett bostadslĂ„n som motsvarar hela köpeskillingen för bostaden. Enligt Finansinspektionens regler fĂ„r ett lĂ„n, dĂ€r bostaden stĂ€lls som sĂ€kerhet för lĂ„net, inte uppgĂ„ till mer Ă€n 85 procent av den totala köpeskillingen för bostaden. Det vill sĂ€ga, köper du en bostad för en miljon kronor fĂ„r banken som högst bevilja dig ett bostadslĂ„n pĂ„ ett belopp om 850 000 kronor. Denna begrĂ€nsning utgör det sĂ„ kallade bolĂ„netaket.

ÅterstĂ„ende belopp motsvarande 15 procent – vilket ofta benĂ€mns för kontantinsatsen – mĂ„ste du sjĂ€lv betala eller finansiera pĂ„ annat sĂ€tt Ă€n genom ett bostadslĂ„n dĂ€r bostaden stĂ€lls som sĂ€kerhet för lĂ„net. Reglerna om kontantinsats gĂ€ller oavsett vad det Ă€r för typ av bostad som du ska köpa. Du mĂ„ste dĂ€rför betala en kontantinsats oavsett om det Ă€r frĂ„ga om en fastighet i form av en villa, ett fritidshus eller en lĂ€genhet i form av en bostadsrĂ€tt.

Syftet med reglerna om bolÄnetak och kontantinsats

Syftet med reglerna om bolĂ„netak och kontantinsats Ă€r bland annat att motverka en osund kreditgivning och minska hushĂ„llens belĂ„ningsgrad. Med detta avses enkelt förklarat att hushĂ„llen ska bĂ€ttre klara av en situation dĂ€r fastighetspriserna sjunker. Äger du en bostad men sĂ€ljer denna nĂ€r fastighetspriserna har sjunkit ska du kunna göra detta utan att stĂ„ kvar med en restskuld.

LĂ„na till kontantinsatsen

Har du sparade pengar kan du anvĂ€nda dessa för att betala kontantinsatsen. Har du inte sparade pengar eller av nĂ„got skĂ€l inte vill anvĂ€nda dessa till kontantinsatsen kan du ansökan om ett lĂ„n hos en bank eller nĂ„gon av alla de andra kreditföretag som idag finns pĂ„ marknaden. MĂ„nga av dessa Ă€r dessutom specialiserade pĂ„ denna typ av lĂ„n. LĂ„n till kontantinsatsen benĂ€mns ibland för topplĂ„n eller kontantinsatslĂ„n. BenĂ€mningen har inte nĂ„gon betydelse, i praktiken handlar det om ett lĂ„n vilket ska anvĂ€ndas för att betala kontantinsatsen vid köp av en bostad och bostaden fĂ„r inte stĂ€llas som sĂ€kerhet för lĂ„net. I grund och botten Ă€r det egentligen frĂ„ga om ett ”vanligt” privat- eller blancolĂ„n. De flesta banker och andra lĂ„ngivare erbjuder denna typ av lĂ„n varför du inte bör ha nĂ„gra problem att finna nĂ„gon som Ă€r beredd att bevilja dig ett lĂ„n. Avgörande för om du beviljas ett lĂ„n Ă€r – som i princip alltid – vilken kreditbedömning som lĂ„ngivaren gör. Har du en god kreditvĂ€rdighet och kalkylen visar att du kommer att kunna betala tillbaka lĂ„net jĂ€mte rĂ€ntor och kostnader kommer din lĂ„neansökan med största sannolikhet att beviljas. TĂ€nk pĂ„ att det Ă€r stor skillnad mellan olika lĂ„ngivarnas villkor för denna typ av lĂ„n. RĂ€ntan Ă€r sjĂ€lvfallet en viktig faktor men du mĂ„ste Ă€ven ta hĂ€nsyn till olika avgifter, Ă„terbetalningstid, om det krĂ€vs sĂ€kerhet i form av till exempel borgensman eller liknande. JĂ€mför dĂ€rför noggrant de olika lĂ„ngivarnas villkor innan du bestĂ€mmer dig för hos vem som du ska ansöka om ett lĂ„n för att kunna betala kontantinsatsen för ditt drömboende.

Betyg av lÀsare

Snittbetyg 4.2 / 5. Antal röster: 15

LĂ€mna en kommentar