LĂ„n utan UC 2021

Tidigare var det komplicerat, för att inte sĂ€ga i princip omöjligt, att bli beviljad ett lĂ„n utan UC. Konkurrensen var sĂ€mre mellan sĂ„vĂ€l lĂ„ngivarna som kreditupplysningsföretagen, vilket innebar att vi konsumenter inte hade nĂ„got större val nĂ€r vi skulle lĂ„na pengar. Skulle vi lĂ„na pengar var det banken som gĂ€llde och i banken var en UC obligatorisk. Hade man inte en acceptabel UC sĂ„ var det i princip omöjligt att lĂ„na pengar.

Idag Àr situationen helt annorlunda. Numera finns det en bra konkurrens mellan lÄngivarna vilket bland annat lett till att det finns en uppsjö av lÄnemöjligheter för oss konsumenter. Som exempel pÄ nya lÄnemöjligheter kan nÀmnas mindre lÄn, i form av sms-lÄn, mikrolÄn och liknande. Dessa lÄn kan du bli beviljad trots lÄg inkomst i kombination med att slippa UC.

Det uppstĂ„r ofta missförstĂ„nd kring begreppet UC och vad som avses med att ”ta en UC”. I denna artikel ska vi dĂ€rför försöka att reda ut begreppen och bland annat förklara vad förkortningen UC stĂ„r för, nĂ€r en UC anvĂ€nds i samband med lĂ„neansökningar, vilka alternativ som finns till UC och en hel del annat.

LĂ„n utan uc
LĂ„n utan UC 2021!

Vad Àr en UC?

Begreppet UC Ă€r egentligen en förkortning för ”Upplysningscentralen” som Ă€r Sveriges största kreditupplysningsföretag. I praktiken bestĂ„r Upplysningscentralen av flera olika företag med olika inriktningar, men enkelt förklarat Ă€r affĂ€rsidĂ©n bakom Upplysningscentralen att tillhandahĂ„lla kreditupplysningar till framförallt banker och andra finansiella institut.

Ansöker du om ett lĂ„n i en bank kommer banken att kontakta Upplysningscentralen och begĂ€ra en kreditupplysning. Det Ă€r detta som vanligtvis benĂ€mns som att banken ”tar en UC”. Upplysningscentralen översĂ€nder dĂ€refter en sammanstĂ€llning, med dina personuppgifter och en sammanfattning över din ekonomiska situation, till banken. Med stöd av denna information gör banken dĂ€refter en kreditprövning och beslutar om du ska beviljas lĂ„net.

Uttrycket att ”ta en UC” i samband med privatlĂ„n betyder helt enkelt, att en lĂ„ngivare begĂ€r en kreditupplysning frĂ„n Upplysningscentralen avseende en viss person som har ansökt om lĂ„n hos lĂ„ngivaren. NĂ€r lĂ„ngivaren sedan gör sin kreditbedömning har den kreditupplysning som Upplysningscentralen sammanstĂ€llt en avgörande betydelse för om lĂ„net beviljas.

Olika kreditupplysningsföretag

Upplysningscentralen Àr det största kreditupplysningsföretaget i Sverige, men det Àr lÄngtifrÄn det enda. Det finns en rad andra och mindre kreditupplysningsföretag som till exempel Creditsafe, Biznode, Decidas Info, Sergel och Syna för att nÀmna nÄgra. Det Àr dÀrför fullt möjligt för en lÄngivare att vÀnda sig till nÄgot av dessa företag istÀllet för Upplysningscentralen. Vanligtvis Àr en kreditupplysning frÄn nÄgot av dessa mindre kreditupplysningsföretag mindre omfattande Àn en komplett kreditupplysning frÄn Upplysningscentralen. De mindre kreditupplysningsföretagen anvÀnds dÀrför framförallt vid mindre lÄn, bland annat sms-lÄn, mikrolÄn, snabblÄn och liknande. Vid större lÄn, som till exempel fastighetslÄn, anvÀnder sig de flesta lÄngivare av en UC frÄn Upplysningscentralen.

Fördelar med att lÄna pengar utan UC

NÀr en lÄngivare begÀr en kreditupplysning hos Upplysningscentralen registreras detta i dess databas. Dessa uppgifter finns dÀrför med vid framtida kreditupplysningar, i vart fall under en viss tid. Generellt gÀller att mÄnga kreditupplysningar Àr nÄgot som kan pÄverka din framtida kreditvÀrdighet negativt, det kan helt enkelt bli svÄrare för dig att fÄ lÄn i framtiden om det finns mÄnga kreditupplysningar registrerade pÄ ditt namn. Som en god huvudregel gÀller dÀrför att du alltid bör vara försiktig med att lÄta nÄgon begÀra en UC pÄ dig. Ska du ansöka om ett mindre lÄn kan det dÀrför vara ett intressant alternativ för dig att vÀlja en lÄngivare som inte krÀver en UC. LÄngivaren kommer i och för sig att begÀra en kreditupplysning, men den kommer att vara begrÀnsad, och den kommer inte att begÀras frÄn Upplysningscentralen. Den kommer istÀllet att bestÀllas frÄn nÄgot av de mindre kreditupplysningsföretagen. Detta medför att kreditupplysningen inte kommer att synas i Upplysningscentralens register och dÀrmed inte heller i din UC.

Nackdelar med att lÄna pengar utan UC

De kreditupplysningar som en lÄngivare fÄr frÄn nÄgot av de mindre kreditupplysningsföretagen Àr oftast betydligt mindre detaljerade Àn vad en UC Àr. Detta medför att lÄngivaren har tillgÄng till sÀmre information om lÄngivaren och dennes ekonomi. Detta, i sin tur, innebÀr att lÄngivaren tar en större risk Àn vid utlÄning till en person dÀr man anvÀnt sig av en komplett UC. NÀr man talar om lÄn Àr högre risk synonymt med högre pris. Den som tar ett lÄn utan UC fÄr dÀrför i princip alltid betala en högre rÀnta och högre avgifter Àn vad som hade varit fallet om det varit ett lÄn dÀr en UC hade ingÄtt i kreditprövningen.

Vad du bör tÀnka pÄ nÀr du ska lÄna utan UC

Som framgĂ„tt finns det bĂ„de för- och nackdelar med att lĂ„na pengar utan UC. Det Ă€r dĂ€rför viktigt att du verkligen utgĂ„r frĂ„n din egen situation för att kunna avgöra vad som Ă€r bĂ€st för just dig. Är det viktigaste att du fĂ„r en lĂ„g rĂ€nta och lĂ„ga kostnader eller Ă€r det viktigaste att du fĂ„r ditt lĂ„n utan att lĂ„ngivaren anvĂ€nder sig av en UC? NĂ€r du vĂ€l bestĂ€mt dig för om du ska ansöka om ett lĂ„n med eller utan UC mĂ„ste du noggrant jĂ€mföra alla de olika lĂ„nealternativ som finns. Även i denna del Ă€r det viktigt att du utgĂ„r frĂ„n vilket lĂ„n som Ă€r bĂ€st för just dig och din situation. Ta dĂ€rför den tid som du behöver och jĂ€mför de olika alternativen innan du bestĂ€mmer dig. Det Ă€r som huvudregel betydligt viktigare att du fĂ„r rĂ€tt lĂ„n, Ă€n att du fĂ„r ett snabbt lĂ„n men som inte Ă€r anpassat till just din situation.

Betyg av lÀsare

Snittbetyg 4.8 / 5. Antal röster: 4

Liknande inlÀgg

LĂ€mna en kommentar