Företagslån

Behöver ditt företag utvidga produktsortimentet, anställa mer personal eller göra andra stora investeringar utan att behöva vänta in framtida vinster? Då är ett företagslån lösningen. Flera olika långivare erbjuder företagslån, och med hjälp av en låneförmedlare kan du enkelt ansöka och jämföra alternativen. På den här sidan berättar vi hur.

Företagslån
Jämför Företagslån 2021

Ta rätt typ av företagslån

Det finns många goda anledningar att ta ett företagslån, och ofta handlar de anledningarna om att få möjlighet att driva företaget framåt.

Vilket lån som passar just dig beror dock på i vilken fas företaget befinner sig i och hur ekonomin ser ut i övrigt. Är det ett nystartat företag som behöver kapital för att kunna sjösättas ordentligt? Eller driver du ett företag som funnits länge och som har en stabil omsättning, men behöver göra nya investeringar? 

Då finns det bättre eller sämre typer av lån att ta.

Låna till det nystartade företaget

Ett nystartat företag har ofta stora framtidsvisioner och en längtan att komma igång med verksamheten snabbt. 

Samtidigt tvekar många långivare, med rätta, att låna ut stora belopp till nya företag som inte har någon omsättning att visa upp. 

För ett nystartat företag kan ett mindre lån, med kortare återbetalningstid, därför vara en bra start. Du vet ju faktiskt inte heller själv om företaget kommer att bli den succé som du drömmer om, så att sitta fast med ett stort lån med lång återbetalningstid är inte ett bra första steg att ta.

Samtidigt är risken att konkurrenterna springer förbi dig om du väntar för länge med att bygga upp verksamheten. Du bör med andra ord inte ta dig vatten över huvudet, men inte heller helt avstå från att låna för att få igång företaget.

Låna till det etablerade företaget

Väletablerade företag med stabil omsättning och återkommande kunder befinner sig i en helt annan situation än nystartade företag. Det betyder dock inte att de inte behöver låna pengar ibland. 

Anledningarna till lån är dock annorlunda än för det nystartade företaget och ofta också på större belopp. Det kan hända att en större investering i nya produkter eller maskiner behöver göras, eller att företaget planerar att expandera och anställa fler personer. 

Den här typen av investeringar är kostsamma och långsiktiga, och kräver därför större lån med längre återbetalningstid. Stora företag med bra omsättning har också möjlighet att ta den här typen av lån, till bra ränta, så då passar det bra att välja en längre löptid på lånet.

Olika sätt att låna på

Oavsett i vilken fas ditt företag befinner sig behöver du aktivt välja vilken låneform du vill använda dig av. Det finns nämligen några olika sätt att ta in pengar till företaget på.

Factoring

Flera olika aktörer erbjuder idag factoring, som är ett alternativ till ett traditionellt lån. Lånemodellen passar mindre företag i behov av likvida medel snabbt, och är i praktiken en fakturakredit. Det innebär att du som företagare säljer eller belånar dina fakturor så att du kan få pengarna direkt i stället för att vänta på att slutkunden ska betala. I vissa fall kräver kunder upp till 90 dagars betaltid, vilket betyder att det är svårt att hålla en mindre verksamhet flytande. Med hjälp av factoringtjänster undviker ditt företag likviditetsproblem.

Företagslån med säkerhet

Ett företagslån med säkerhet innebär att du som företagare ger långivaren en säkerhet för att denne lånar ut pengar till dig. Säkerheten kan vara exempelvis vara personlig borgen, fastigheter eller företagsinteckning.

I och med att säkerhet lämnas för lånet blir det tryggare för långivaren att låna ut pengar. Det medför att du kan erbjudas lägre ränta och högre lånebelopp. 

Det krävs förstås dock att du har möjlighet att lämna något i säkerhet som långivaren godkänner.

Företagslån utan säkerhet

Företagslån utan säkerhet innebär en högre risk för långivaren. Det medför ofta högra ränta, lägre belopp och kortare löptider. Detta beror dock helt på ditt företags kreditvärdighet och omsättning. Låneformen passar nystartade och medelstora företag främst, som inte har något att lämna i säkerhet för lånet. 

Att tänka på innan du tar företagslån

Det är viktigt att inte äventyra företagets ekonomi och se till att det verkligen lönar sig långsiktigt för företaget att låna pengar. Därför behöver du fundera både på varför, hur och när du ska låna pengar till företaget.

Hitta rätt läge för att låna

Fundera på när det är mest gynnsamt för verksamheten att ta in ett lån. Kanske driver du ett företag som har sin största omsättning under sommar- eller vintersäsongen? Då behöver du se till att tajma lånet så att du kan investera som mest inför de mest lönsamma tiderna på året.

Behöver du låna för att hålla företaget flytande medan du väntar på fakturabetalningar? Då kanske factoring är en bättre lösning för ditt företag än att ta ett lån utan säkerhet.

Känner du stor stress över en pressad ekonomisk situation är det större risk att fatta impulsiva och fel beslut. Försök att hålla huvudet kallt och se över alternativen innan du skriver på ett låneavtal.

Finns ett verkligt behov?

Du kanske tror att företagets affärer kommer blomstra om du bara tar in pengar för en viss investering. Verkligheten stämmer dock inte alltid överens med förhoppningarna i företagsvärlden, så risken är att du i slutändan står med stora skulder men inte större intäkter.

Gör en grundlig analys i stället för att gissa dig fram till vad en investering som du behöver låna till kan medföra. Kanske är det bättre att låta företaget växa organiskt i stället för att försöka skynda på företagets framgångar med extra investeringar?

Har företaget råd?

Lån kostar pengar. Det går inte att komma ifrån att du måste betala räntekostnader och dessutom förväntas ha betalat tillbaka lånade pengar inom en begränsad tid. Tar du ett förhastat beslut att låna är risken överhängande att du får ett lån med villkor som inte är gynnsamma.

Även om det är bråttom att få in pengar i verksamheten behöver du ta dig tid att jämföra lånevillkor från olika långivare.

Var också säker på att företaget verkligen har råd att amortera lånet som avtalat. Gör en budget innan du skriver på.

Låna rätt summa

En del av att göra en bra låneaffär som inte blir övermäktig för företagets ekonomi är att inte låna mer än nödvändigt.

Det är förstås lockande att ta in större belopp till företaget, men om omsättningen är låg är det inte den bästa idén.

Samtidigt är det inte heller en bra idé att ta ett för litet lån, då kommer företaget ändå snart att behöva ansöka om ett nytt lån, vilket tar tid och resurser.

Jämför långivare

Det finns ett stort utbud av långivare som är redo att hjälpa dig med ditt företagslån. Samtidigt är det mycket enkelt att ansöka om lån via nätet. Ofta tar det inte mer än något dygn från godkänd låneansökan till att du har pengarna på kontot.

Detta är de goda nyheterna för företag i Sverige.

De inte lika goda nyheterna är att det kan vara lite för enkelt att få lån, och om du inte är uppmärksam får du ett lån med dåliga villkor. Att välja fel långivare för ditt företagslån kan få negativa konsekvenser för företaget, snarare än att bidra till att verksamheten utvecklas positivt.

Det är här låneförmedlare kommer in i bilden. Med hjälp av jämförelsetjänsterna hos exempelvis Lendo och Zmarta skickar du in din låneansökan till flera långivare samtidigt, och får svar snabbt. Sedan kan du själv jämföra räntor och villkor och välja det bästa alternativet för ditt företag.

Så ansöker du om företagslån och jämför långivare

Alla låneförmedlare samarbetar med flera stycken olika långivare. När du skickar in din låneansökan prövas den alltså inte bara av en bank eller långivare, utan av flera stycken. Ofta är det inte storbankerna, utan de mindre välkända långivarna som kan erbjuda de bästa företagslånen. Bara för att de är mindre behöver de inte alls vara mindre trygga val – se bara till att de har tillstånd av Finansinspektionen att bedriva sin verksamhet.

De stora låneförmedlarna tenderar att bara samarbeta med seriösa banker och långivare, då de är måna om sitt rykte och dig som kund.

Att ansöka om företagslån hos en låneförmedlare är enkelt:

  • Du fyller i önskat lånebelopp och önskad löptid i tjänsten.
  • Lämnar dina uppgifter.
  • Signerar med BankID och skickar in ansökan.

Håll koll på dolda avgifter och välj en trygg långivare

Oavsett om du tar privatlån eller företagslån gäller det att hålla ett öga på villkoren själv. Ofta framgår saker som extra avgifter i det finstilta.

Vi rekommenderar att du vänder dig till en långivare som förutom bra lånevillkor kan erbjuda trygghet genom helhetslösningar. Sådana kan exempelvis inkludera hjälp med inkasso, belåning av fakturor och möjlighet att lösa lånet i förtid.

Krav för att få låna

När långivare bedömer om de ska bevilja företagslån brukar de titta extra på:

  • Företagets affärsplan

Även om affärsplanen inte har realiserats än kan en välmotiverad sådan vara fog nog att beviljas ett lån. Se till att du kan presentera en realistisk och tydlig affärsidé.

  • Vem äger företaget?

När du ansöker om lån hos en låneförmedlare är det oftast krav på att lämna personuppgifter på den som äger företaget. Här krävs det förstås en god kreditvärdighet för att få låna större belopp. 

  • Har företaget någon revisor?

Långivare tycker om att se att företaget har ordning på ekonomin. Anlitar företaget en revisor som ser till att presentera alla siffror på ett snyggt sätt ökar möjligheterna till lån.

  •   Säkerhet för lånet

Även om det är fullt möjligt att ta företagslån utan säkerhet går det inte att komma ifrån att långivare gillar extra säkerhet. Har företagets ägare möjlighet att gå i borgen, använda kundfordringar, produktlager eller annat i säkerhet ökar chanserna till större lån.

Ställ krav på din långivare

Sist men inte minst, våga ställa krav på den långivare du tar företagslånet av. De tjänar pengar på att ha dig som kund, så du har också rätt att bli lovad att lånet utformas på ett sätt som passar dig. A och O är att avtalet inte går att ändra i efterhand – du ska få den ränta och den amorteringstakt som beviljades när lånets tog. 

Förseningavgifter bör inte vara oskäligt höga, och långivaren bör inte heller ha rätt att säga upp lånet utan giltiga skäl. 

Du bör också alltid ha ångerrätt i 14 dagar – detta gäller i regel alltid, men för att vara på den säkra sidan är det alltid bra att dubbelkolla.

Frågor och svar om företagslån

Vad är företagslån?

Företagslån kan tas med eller utan säkerhet, och är ett sätt för företag att få in pengar för att utveckla verksamheten. Det kan exempelvis handla om att företaget behöver bredda sitt produktsortiment, anställa personal, täcka en oförutsedd kostnad eller få möjlighet att sjösätta en nystartad verksamhet.

Kan jag ta företagslån trots betalningsanmärkningar?

Ja, det är inte omöjligt att beviljas ett företagslån trots betalningsanmärkning. Har du flera stycken betalningsanmärkningar eller en aktiv skuld hos Kronofogden är dock risken hög för avslag hos de flesta långivare.

Vad är det för krav för att få företagslån?

För att få företagslån krävs i regel att din verksamhet varit i gång i minst ett halvår. Det finns också vissa omsättningskrav. För helt nystartade företag finns möjlighet till lån, men då beviljas oftast lägre belopp.

Hur mycket kan mitt företag låna?

Företagslån kan vara allt från mindre summor, på 10 000 kronor upp till miljontals kronor. Hur mycket som ditt företag beviljas låna beror på nuvarande ekonomisk situation, omsättning och kreditvärdighet.

Varför ska företaget låna?

Företag lånar av flera olika anledningar, men ofta är det för att ha råd att investera i nya produkter, ha råd att anställa mer personal eller helt enkelt för att få i gång en nystartad verksamhet.

Hur jämför jag företagslån?

Precis som när det gäller andra typer av lån är det alltid en bra att jämföra långivare innan du tar ett företagslån. Flera låneförmedlare, som Zmarta och Lendo, specialiserar sig inte bara på privatlån utan säkerhet utan kan även hjälpa dig att hitta långivare inom företagslån.

ekonomitips.nu