Ett privatlån kan användas för att uppfylla renoveringsdrömmar, finansiera ett bilköp för dig som inte vill ta ett lån med krav på säkerhet, eller egentligen vad som helst. Många långivare erbjuder privatlån, men för att hitta det mest förmånliga för dig behöver du jämföra lån. I den här artikeln går vi igenom hur du gör för att jämföra privatlån och hitta den bästa räntan.
Privatlån – så funkar det
Ett privatlån utan säkerhet, eller blancolån, är ett lån du tar av din bank eller en annan långivare utan krav på att lämna något i pant för lånet. När du tar ett bostadslån eller ett billån behöver du själv finansiera en del av bostadens eller bilens värde för att få låna.
Privatlånet låter dig i stället låna utan att behöva lägga ett öre ur egen ficka – dessutom kan du låna till precis vad du vill. I många fall behöver du alltså inte specificera vad pengarna ska användas till – långivaren är bara intresserad av att du har tillräckligt god återbetalningsförmåga.
Låna upp till 600 000 kronor
De flesta långivare som erbjuder privatlån ger dig möjligheten att ansöka om lån på mellan så lite som 5000 upp till 600 000 kronor. Det gör privatlånet flexibelt och möjligt att använda till så väl mindre konsumtion som till större byggprojekt på huset eller för att köpa en bil.
Återbetalningstid
Även återbetalningstiden för privatlån är flexibel och är ofta mellan 1 och 15, eller till och med 20 år. De flesta långivare låter dig dessutom betala av hela lånet i förtid om du skulle vilja det. Så även om du på förhand väljer en längre löptid har du möjlighet att lösa lånet flera år innan om du skulle vilja det.
Ränta
Räntan för privatlån sätts i regel individuellt, efter en bedömning från långivaren. För dig med god ekonomi och bra kreditvärdighet finns därför möjligheten att få en riktigt förmånlig ränta, om än inte så låg som för lån där du lämnar något i säkerhet.
Har du låg kreditvärdighet finns risken att du får en hög ränta på ditt lån, ibland över 20 procent. För dig med låg kreditvärdighet är det extra viktigt att jämföra flera långivare för att säkerställa att du får en så låg ränta som möjligt. Några procent lägre ränta kan spara dig mycket pengar under löptidens gång.
Ränteavdrag
En trevlig förmån när du tar privatlån är ränteavdraget, som innebär att 30 procent av din räntekostnad under ett år dras av i din deklaration följande år. Det hela sker automatiskt och gäller upp till 100 000 kronor.
Låneskydd
Möjligheten att teckna låneskydd erbjuds av många långivare, dock inte alla. Det är en frivillig försäkring som gäller om du av en eller anledning skulle få svårt att betala av lånet som avtalat. Det kan exempelvis handla om att du blir långtidssjukskriven eller förlorar arbetet och därmed förlorar inkomst. Låneskyddet kan täcka hela eller delar av ditt lån.
Krav för att få låna
Olika långivare har olika grundkrav för att du ska få låna pengar av dem. Några av de vanligaste kraven är följande:
- Du ska vara 18 år
- Folkbokförd i Sverige
- Ha en fast inkomst
- Inte ha några aktiva skulder hos Kronofogden
- Sakna betalningsanmärkningar sedan 6 månader tillbaka
Notera att kraven kan se annorlunda ut – vissa långivare har hårdare regler, exempelvis vad gäller betalningsanmärkningar. En del långivare kan också ha lägre krav på inkomst, men alla kräver att du ska vara myndig och inte ha skulder hos Kronofogden.
Bara för att du uppfyller grundkraven betyder inte det heller att du kommer godkännas ett lån på den summa du önskar. Varje långivare gör en individuell bedömning över din ekonomiska situation och möjlighet att betala tillbaka lånet. Ju stabilare ekonomisk situation du har, desto större är chansen alltså att du kommer att beviljas att låna en större summa pengar.
Låneförmedlare låter dig jämföra flera banker samtidigt
När du bestämt dig för att ansöka om ett privatlån är en av de smartaste sakerna du kan göra att jämföra flera långivare. Som tur är har det blivit väldigt lätt att göra just detta på senare år. Flera så kallade låneförmedlare, som Lendo, Zmarta och Advisa eller Sambla, hjälper dig att ansöka om privatlån online hos upp till 30 långivare, ibland fler, på ett par minuter.
I och med att låneförmedlarna samarbetar med flera banker och långivare kan de erbjuda sina tjänster gratis, utan att du förbinder dig till något och utan att mer än en enda kreditupplysning tas på dig.
Skulle du själv vända dig till varje långivare, en och en, hade det tagits en kreditupplysning för varje ansökan. Det är dåligt för din kreditvärdighet att för många kreditkollar görs, vilket i förlängningen kan påverka din chans att få lån, åtminstone till en bra ränta.
Ansök på några minuter
Oavsett vilken låneförmedlare du vänder dig till fungerar de ungefär på samma sätt. Du väljer själv önskat lånebelopp, löptid och om du har en medsökande.
Har du möjlighet att ha en medsökande på lånet är det ofta positivt för möjligheten att erbjudas önskat lånebelopp och bra ränta. Det beror på att långivaren ser det som en extra säkerhet att två personer har ansvar för att lånet återbetalas.
Slutligen fyller du i dina kontaktuppgifter och signerar med BankID.
Långivarna hör av sig med besked
När låneförmedlaren kontaktar sina samarbetspartners med din ansökan dröjer det oftast inte mer än något dygn innan du får svar.
Det är nu du har möjligheten att jämföra de erbjudanden som du fått och välja det som ger dig bäst ränta och villkor. Tänk på att läsa det finstilta och kontrollera vad du får för effektiv ränta. Den effektiva räntan talar om vad din faktiska kostnad för lånet är, med ränta och avgifter hopräknade.
5 tips för ett lyckat privatlån
- Bestäm hur mycket du vill låna
Det kan vara lockande att låna en större summa pengar när det inte finns krav på säkerhet och löptiden är lång. Men tänk på att alla lån kostar pengar. Låna inte mer än du behöver för att täcka kostnaden för det du vill finansiera.
- Välj en lagom löptid
En lång löptid gör att du inte behöver betala lika mycket på lånet varje månad. Men det betyder också att lånet i slutändan blir dyrare än om du väljer en kortare löptid. Väljer du en kort löptid måste du betala mer varje månad, och du bör inte ta dig vatten över huvudet och betala så mycket att privatekonomin nätt och jämnt går ihop varje månad. Välj därför en lagom löptid, som inte är för ansträngande för din månadsbudget, men inte heller så lång att lånet blir onödigt dyrt.
- Jämför långivare
Det är enkelt – och gratis – att jämföra långivare, så det finns egentligen ingen anledning att inte göra det innan du tar ett lån. Chansen finns att flera av de långivare som erbjuder privatlån ger dig bättre villkor och lägre ränta än din egen bank.
- Ta dig tid att gå igenom erbjudanden
Ett lånelöfte för privatlån gäller för det mesta i 30 dagar, med andra ord gott om tid för att fundera. Ta dig tiden att titta närmare på de erbjudanden du fått och var noga med att du har koll på vad den effektiva räntan för lånet blir innan du skriver på.
- Välj långivaren med den bästa räntan
När du kommit fram till vilken långivare du vill gå vidare med signerar du och ger dig själv en klapp på axeln för att du fick ett lån till bästa möjliga ränta!
Frågor och svar om privatlån
Vad är ett privatlån?
Ett privatlån utan säkerhet, även kallat blancolån, är ett lån som inte har något krav på säkerhet. Det betyder att du lånar till hela kostnaden för det du vill köpa eller finansiera. Oftast är privatlån inte bundna till att användas till något specifikt, utan du bestämmer själv om du ska använda pengarna till renovering, bilköp eller konsumtion.
Hur mycket kan jag låna i privatlån?
Maxgränsen för privatlån brukar vara 600 000 kronor. Att du får möjlighet att ansöka om ett så högt lånebelopp betyder dock inte att det kommer beviljas. Varje låneansökan bedöms individuellt av långivarna, så det är din egen ekonomiska situation som ligger till grund för om du får låna. Skulle du nekas ett lån på det belopp du önskar kan det dock hända att långivarna erbjuder dig att låna ett lägre belopp.
Hur hittar jag lägsta ränta på privatlån?
Det absolut enklaste och mest förmånliga sättet att hitta lånet med lägst ränta är att vända sig till en låneförmedlare. Hos en låneförmedlare får du hjälp att jämföra flera banker och långivare med en och samma ansökan, och bara en kreditupplysning tas på dig. Populära låneförmedlare är Lendo, Zmarta och Advisa.
Kan jag låna med betalningsanmärkningar?
De flesta långivare säger nej till lån om du har betalningsanmärkningar. Det finns dock undantag, och vissa långivare är beredda att pröva din ansökan ändå. För att få låna med betalningsanmärkningar behöver du kunna visa upp att du har en ordnad ekonomi och god återbetalningsförmåga. En del långivare ställer högre inkomstkrav på personer med betalningsanmärkningar som ansöker om lån. En betalningsanmärkning kan också medföra att du får högre ränta på ditt lån.
Vad kan jag låna till med privatlån?
Du kan låna till vad du vill med ett privatlån, och många långivare har inga krav på att du behöver uppge vad pengarna ska gå till. Du kan med andra ord låna till en resa, konsumtion, en bil eller ett projekt som kräver en större summa pengar.