Samla lån och krediter

Om du har flera mindre lån och krediter är risken hög att du betalar mycket extra i form av ränta och avgifter varje månad. Genom att samla dina smålån i ett privatlån utan säkerhet ser du till att sänka månadskostnaderna och få bättre ordning på din ekonomi.

Nu ska vi förklara närmare vad samlingslån är och hur du gör för att samla dina lån.

Samla lån och krediter
Samlingslån är i princip alltid fördelaktigt!

Samla lån – så går det till

Många som har upplevt att de tappat greppet om sin ekonomi kan vittna om att ett samlingslån har hjälpt dem tillbaka på rätt köl igen. Men även för dig som inte direkt lider av att ha flera smålån att betala av varje månad finns det stora ekonomiska vinster att göra genom att samla lån.

Men vad är det egentligen vi pratar om när vi säger ”samla lån och krediter”? Det hela är faktiskt inte särskilt komplicerat alls, utan handlar helt enkelt om att ta ett större lån för att täcka alla smålån och krediter.

Exempel på när ett samlingslån är en bra idé

Säg att du har följande skulder som du betalar av lite på varje månad:

Kreditkort = 9 000 kronor

Snabblån 1 = 4000 konor

Snabblån 2 = 2000 kronor

Avbetalning av köp hos elektronikvaruhus = 5000 kronor

Sammanlagt har du skulder på 20 000 kronor, från fyra olika aktörer. Varje aktör tar ut avgifter och har hög ränta vilket gör att det blir svårt att betala av dina skulder. Din ekonomi tillåter dig nämligen bara att betala det minsta beloppet på varje skuld, och med de höga avgifterna medför det att skulden faktiskt knappt minskar alls.

Genom att ta ett samlingslån på 20 000 kronorna du täckning på kontot att betala av alla dina skulder på en och samma gång. Då slipper du alla höga avgifter och kan börja på ny kula. Visst, du är inte skuldfri – du har ju fortfarande 20 000 kronor i skulder som du måste betala. 

Men skulden ligger nu inte utspridd hos flera olika aktörer utan hos en och samma långivare, som ger dig en betydligt lägre ränta än den samlade räntan du betalade tidigare. 

Jämför långivare för att hitta den lägsta räntan

Det finns huvudsakligen två anledningar till att ansöka om samlingslån:

1. Det är skönt att bli kvitt alla smålån och krediter och bara ha ett lån att betala av.

2. Ränta och avgifter du betalar varje månad blir lägre än tidigare.

För att se till att räntan och avgifterna blir så låga som det bara är möjligt behöver du vända dig till en låneförmedlare. 

En låneförmedlare samarbetar med en mängd olika banker och långivare som erbjuder samlingslån. När du ansöker om samlingslån genom låneförmedlaren tas bara en kreditupplysning på dig, vilket är en stor fördel. Vänder du dig till varje långivare en och en tas nämligen en kreditupplysning varje gång du ansöker, vilket påverkar din kreditvärdighet negativt.

Dessutom är det helt gratis att ansöka och du förbinder dig inte till någonting. Men hur går det till då?

  • Först och främst behöver du välja en låneförmedlare. Det finns flera riktigt bra sådana på den svenska marknaden, såsom Lendo, Zmarta, Sambla och Advisa. De fungerar alla på ungefär samma sätt och samarbetar med i runda slängar 30 långivare var. 
  • När du valt låneförmedlare är det dags att ansöka. Du vill ansöka om ett samlingslån som täcker kostnaden för dina befintliga lån och krediter, så om du var personen i exemplet ovan hade du ansökt om 20 000 kronor.
  • Du behöver också fundera på löptid för lånet, alltså hur lång tid du behöver på dig för att betala tillbaka det. Ju kortare löptid desto mer behöver du betala varje månad. Du måste alltså vara realistisk när du väljer löptid, så att din månadskostnad inte blir större än vad din ekonomi klarar av. Samtidigt medför en för lång löptid att du får mycket extra i räntekostnader. Hitta en balans, och tänk också på att du kan lösa lånet i förtid hos nästan alla långivare om du skulle få möjligheten.
  • Nu är det dags att signera ansökan med ditt BankID och invänta svar från olika långivare. Förhoppningsvis får du ett positivt besked från flera, alltså att de är villiga att låna ut pengarna till dig, och förhoppningsvis erbjuds du också en bra ränta.

Krav för att få samla lån

I grund och botten är ett samlingslån det samma som ett blancolån, eller ett privatlån utan säkerhet. Det betyder att långivare gör en individuell bedömning av din ekonomiska situation innan de bestämmer om de beviljar din låneansökan och vilken ränta du ska få.

Bara för att du har flera smålån och krediter kan du alltså inte räkna med att långivare ska hjälpa dig. Det krävs att du också har en tillräckligt ordnad ekonomi för att de ska kunna känna sig trygga med att låna ut till dig.

Betalningsanmärkningar inte alltid ett hinder

Har du aktiva skulder hos Kronofogden blir det i princip automatiskt nej från de flesta långivare. En betalningsanmärkning behöver dock inte nödvändigtvis innebära att du inte får låna. Flera långivare kommer säkerligen säga nej, men det finns trots allt några som är villiga att pröva din ansökan ändå.

Förutsättningen är att du i dag har en ordnad ekonomi. En betalningsanmärkning hänger ju kvar i registret även om den uppkom under en period då du hade en betydligt sämre ekonomisk situation eller på grund av rent slarv. Flera långivare kan alltså se mellan fingrarna när det gäller betalningsanmärkningar.

Grundkraven för att beviljas ett samlingslån kan skilja sig från långivare till långivare, men brukar se ut ungefär så här:

  • Du ska vara myndig
  • Ha en inkomst på minst 10 000 kronor i månaden från anställning eller pension
  • Inte ha något aktivt skuldsaldo hos Kronofogden

Chanserna för att få låna större belopp till lägre ränta ökar om du har en medsökande på lånet och har en fast och hög inkomst.

Vem ansöker vanligtvis om samlingslån?

Samlingslån är ett sätt att återfå kontrollen över sin ekonomi för dig som tagit för många snabblån med höga räntekostnader.

Men det är lika vanligt att personer som inte har snabblån, men kanske privatlån och kreditkortsskulder ansöker. Det kan vara så väl familjer, som singelhushåll och pensionärspar som vill se till att minska sina årskostnader.

Samlingslån är med andra ord för alla, och om du har några lån och kredit som du betalar av varje månad är det en bra idé att se över om du kan sänka kostnaderna för dem genom ett samlingslån.

Ibland handlar det inte om mer än ett par tusenlappar som kan sparas årligen, men varför betala mer än nödvändigt?

Sammanfattning – därför ska du ansöka om samlingslån

Har du flera smålån och krediter betalar du högst sannolikt också höga räntekostnader varje månad.

Ett samlingslån hjälper dig att betala av lånen på ett bräde och sedan har du bara en skuld att betala av på.

Samlingslånet är tänkt att kunna erbjuda lägre ränta än den samlade räntan för dina tidigare lån. Det sparar dig mycket pengar varje år. Dessutom är det skönt att bara ha en skuld att fokusera på i stället för flera småskulder.

Det är enkelt att ansöka om samlingslån via en låneförmedlare. Då får du koll på hos vilken långivare som kan erbjuda dig lägst ränta och bäst villkor. En låneförmedlare är gratis och icke-bindande att använda, och bara en kreditupplysning tas på dig.

Vanliga frågor och svar om att samla lån

Vad innebär det att samla lån?

Samla lån innebär att du tar ett större lån hos en långivare för att täcka flera smålån. Ofta medför många mindre lån från flera olika långivare höga räntekostnader. Ett samlingslån är i själva verket ett privatlån utan säkerhet.

Varför ska jag samla lån?

Att ha många mindre lån hos flera långivare medför ofta höga räntekostnader. Genom att kvitta alla smålån med ett större samlingslån blir du av med de höga räntekostnaderna och har bara ett lån att betala av. Tanken med samlingslånet är att det ska ha lägre ränta än den samlade räntan för dina smålån. Det ger dig också bättre kontroll över din ekonomi att bara ha ett stort lån att betala av än flera små.

Vad är det för krav för att samla lån?

Olika långivare kan skilja sig åt vad gäller kraven för att ta samlingslån, men det finns några vanliga krav. De är att du ska vara myndig, inte ha aktiva skulder hos Kronofogden eller betalningsanmärkningar, och ha någon form av fast inkomst. 

Vilken bank ska jag välja för att samlingslån?

Det går inte att svara på vilken bank som erbjuder bäst villkor för samlingslån för just dig. Den bedömningen görs nämligen individuellt för varje kund som ansöker. Därför bör du vända dig till en låneförmedlare och jämföra banker innan du bestämmer dig.

Hur jämför jag långivare med samlingslån?

Flera av de stora låneförmedlarna erbjuder dig att jämföra långivare med samlingslån. Du ansöker helt gratis och ansökan är inte bindande. Genom att jämföra lån får du svar på dels om du tillåts låna den summa du önskar, samt vilken ränta du kan erbjudas.

Se även:

ekonomitips.nu