Snabblån

Behöver du låna en mindre summa pengar snabbt? Då kan ett snabblån vara lösningen. Snabblån är precis vad det låter som; ett lån som kan tas snabbt för att täcka oförutsedda utgifter. De aktörer som erbjuder snabblån har ofta lägre krav för att du ska beviljas lån än banker och pengarna skickas till ditt konto så fort din ansökan godkänns. I den här guiden går vi igenom allt du behöver veta om snabblån och hur du undviker de vanliga fallgropar som snabblån kan medföra. 

Snabblån
Snabblån – är det något att ha?

Snabblån – låna snabbt och betala tillbaka snabbt

Snabblån har flera likheter med privatlån. Du tar lånet utan krav på säkerhet och du kan använda pengarna till vad du vill. Till skillnad mot ett privatlån, som kan vara på flera hundratusentals kronor med löptid på upp till 20 år, är dock snabblånet, just det, snabbare. 

När du bestämmer dig för att ta ett snabblån är det för att du behöver låna pengar snabbt. Ett typiskt snabblån är på några tusenlappar, som betalas ut på direkten, och du förväntas också betala igen pengarna snabbt – oftast om max ett halvår.

Utbetalning på en kvart

Själva poängen med att ta ett snabblån är alltså att det ska gå fort och smidigt. Därför erbjuder många långivare utbetalning på så lite som en kvart från att din ansökan godkänns. Beroende på vilken bank du har kan det dock ta lite längre tid innan du faktiskt får pengarna på kontot. Har du mycket bråttom med att få pengarna på kontot bör du kolla upp vilka långivare som erbjuder direktbetalning till just din bank. Det förekommer också att långivare betalar ut snabblån på helger.

Högkostnadskredit

Ett snabblån är i regel en högkostnadskredit. Det betyder att du får en mycket högre ränta på lånet än om du tar ett bolån eller privatlån, ofta på mellan 30 och 40 procent. Då den höga räntekostnaden gör att lånet är dyrt att ta bör du betala tillbaka lånet så snabbt som möjligt. Många aktörer inom snabblån erbjuder dig inte att låna mer än 10 000 kronor, och inte en längre återbetalningstid än 6 månader.

Exempel: Du vill ta ett snabblån på 10 000 kronor och betala tillbaka i 6 månader. Långivarens villkor för lånet är 300 kronor i uppläggningsavgift, administrationsavgift på 35 kronor per månad och nominell fast ränta på 39 procent. Ditt lån kommer därmed kosta 11 951 kronor. 

Exemplet ovan illustrerar den höga kostnaden som ett snabblån innebär. Det är viktigt att du är säker på att du har råd, inte bara att betala tillbaka de pengar du lånar, utan också avgifter och ränta. 

Låna utan UC

Det är vanligt att långivare inom snabblån erbjuder dig att ansöka utan att en UC-koll görs. När du ansöker om lån tas alltid en kreditupplysning på dig, och det görs även när du vill ta ett snabblån. Skillnaden är att dessa långivare inte kollar dig via Upplysningscentralen, utan ett att kreditupplysningsbolag. Därmed påverkas inte din kreditvärdighet när du tar ett snabblån.

Krav för att kunna ta ett snabblån

I och med att snabblån är på små belopp är kraven lägre. Olika långivare kan ha olika krav men de vanligaste är:

  • Du ska vara myndig
  • Folkbokförd i Sverige
  • Ha en deklarerad inkomst
  • Sakna aktiva skulder hos Kronofogden

Det går att få snabblån även om du har betalningsanmärkningar, hos vissa aktörer. När du ansöker om snabblån görs en individuell bedömning och du får reda på om du får låna och till vilken ränta.

Jämför långivare

Vi har redan nämnt att snabblån kommer med hög ränta. Detta faktum gör det extra viktigt att jämföra långivare innan du tar ett snabblån, för att vara säker på att välja den som ger dig allra lägst ränta. Då räntan sätts individuellt går det inte att få reda på vad just du får för ränta innan du ansöker om lånet. Därför bör du vända dig till en låneförmedlare som låter dig jämföra flera snabblånsaktörer med en och samma ansökan.

Ångerrätt i 14 dagar

Det kan vara bra att känna till att du alltid har 14 dagars ångerrätt på snabblån. Du kan alltså höra av dig till långivaren, skriftligt eller muntligt, inom en tvåveckorsperiod och ångra ditt lån. Har du redan fått pengarna utbetalda blir du dock tvungen att betala tillbaka lånebeloppet + ränta, från dagen du fick lånet tills dagen det betalas igen.

Snabblån: 3 vanliga fallgropar 

Snabblån är ett alldeles utmärkt sätt att låna pengar snabbt på – om förutsättningarna är rätt. Tyvärr finns det många som har hamnat i ekonomisk knipa efter att ha tagit snabblån, då de inte kunnat betala tillbaka lånet. Här är tre vanliga fallgropar som du vill undvika:

1. Ta snabblån för att täcka skulder

En av de vanligaste fallgroparna när det kommer till snabblån är att låna för att täcka andra skulder. Då snabblånet har hög ränta bidrar bara detta till att du tillfälligt släcker en eld men tänder en annan, du hamnar med andra ord i en ond spiral av skulder.

Har du många olika smålån som du vet att du inte kommer att kunna betala tillbaka inom den närmsta tiden är det betydligt bättre att ta ett samlingslån.

2. För kort eller för lång löptid

En för kort eller för lång löptid kan också vara en källa till problem. Vi tycker absolut att du ska välja en så kort löptid som möjligt om du tar ett snabblån, men den måste också vara rimlig. Om du inte klarar att betala igen pengarna på så kort tid som du trodde kan problemen bli värre än om du hade valt en återbetalningstid på en extra månad eller två. 

Du bör heller inte välja en lång löptid för ett litet lån – det gör lånet onödigt dyrt.

3. Impulsivitet

Snabblån är så enkla att ta, och pengarna förs över till ditt konto så fort, att det kan vara mycket lockande att ta lånet för impulsköp. Men fundera både en och två gånger innan du tar ett snabblån för konsumtion. Kan du spara ihop till kostnaden i stället? Och om du behöver ta ett lån, kan du ansöka om ett privatlån utan säkerhet med lägre ränta i stället, även om det betyder att du får vänta ett par dagar extra på få besked och utbetalning?

Fördelar med snabblån

Snabblånets huvudsakliga nackdelar är den högra räntan och den korta återbetalningstiden. Om du har ekonomiska problem är snabblånet alltså inte en lösning, utan spär sannolikt bara på problemen. Men det finns gott om fördelar med snabblån för dig som har råd att betala tillbaka inom en rimlig tid, och är medveten om att det kostar mer än andra lånetyper. 

Fördelar med snabblån

  • Lätt att ansöka
  • Snabb utbetalning
  • Låna mindre summor
  • Ingen UC-koll
  • Låga krav

Innan du tar ett snabblån rekommenderar vi att du tar dig tiden att jämföra långivare som erbjuder snabblån. Låna inte heller mer än du behöver och försök betala tillbaka pengarna så snabbt det går. På så sätt blir lånet inte dyrare än vad det behöver vara.

Frågor och svar om snabblån

Vad är snabblån?

Ett snabblån fungerar som ett privatlån utan säkerhet, men lånet är på mindre belopp, max 50 000 kronor. Tanken med snabblån är att det ska gå lika snabbt att ansöka som att få pengarna utbetalda. För att undvika att lånet blir allt för dyrt bör du se till att betala tillbaka lånet snabbt.

Vad är skillnaden mellan snabblån och sms-lån?

Sms-lån och snabblån är samma sak, men i dag sker ansökan vanligen via nätet i stället för med sms. När den här typen av lån började dyka upp var det vanliga tillvägagångssättet att ansöka om lånen via sms och därför har begreppet levt kvar.

Går det att göra ränteavdrag på snabblån?

Ränteavdraget innebär att 30 procent av årets räntekostnader kan kvittas mot din inbetalda skatt. Detta gäller även för snabblån.

Kan jag ta snabblån om jag har betalningsanmärkningar?

Ja, det finns möjlighet att ta snabblån trots betalningsanmärkningar hos vissa långivare. Att låna med betalningsanmärkningar innebär dock ofta att du får en högre ränta på ditt lån.

Har snabblån bra ränta?

Snabblån är lån med höga räntekostnader, i jämförelse med bolån och blancolån. Det är med andra ord fördelaktigt att i första hand låna upp din bostad eller ta ett blancolån (om du kan få bra ränta) i stället för ett snabblån. Behöver du pengar snabbt och dessutom har möjlighet att betala tillbaka pengarna snabbt kan dock snabblån vara en bra lösning.

Vad är skillnaden på privatlån och snabblån?

Både privatlån och snabblån är lån utan säkerhet, som du kan ta till konsumtion. Snabblånen är mindre lån, du kan alltså inte låna lika mycket pengar som med ett privatlån. Snabblånen har ofta också högre ränta än privatlån, med återbetalningstid på månader i stället för år.

Hur gör jag om jag inte kan betala tillbaka mitt snabblån i tid?

Det finns flera möjligheter om du får svårt att betala tillbaka ditt lån, och att inte göra någonting är det sämsta alternativet. Börja med att kontakta din långivare, kanske kan de hjälpa dig att förlänga återbetalningstiden eller justera räntan så att du kan betala tillbaka. Ett annat alternativ för att sänka räntan och öka återbetalningstiden är att ta ett samlingslån. Skulle du få stora problem med att betala tillbaka lånet kan du vända dig till en skuldrådgivare i din kommun.

Se även:

ekonomitips.nu