MĂ„nadsspara – hur du blir rik genom att spara varje mĂ„nad

I princip kan vem som helst bli rik genom sparande, sĂ„ Ă€ven du. FrĂ„gan Ă€r egentligen endast hur lĂ„ng tid det tar. Att bli rik Ă€r ett lĂ„ngdistanslopp dĂ€r det gĂ€ller att vara konsekvent, ha uthĂ„llighet och framförallt tĂ€nka lĂ„ngsiktigt. Det har inte nĂ„gon betydelse vilken investeringsrĂ„dgivare eller vilka sparguru du frĂ„gar – de kommer samtliga förklara för dig att lĂ„ngsiktighet Ă€r den viktigaste faktorn för att du ska bli rik. Och det finns inte nĂ„gra genvĂ€gar. SĂ„ lĂ€nge du inte Ă€rver pengar, vinner pĂ„ lotto, eller bildar ett framgĂ„ngsrikt företag vilket du lyckas sĂ€lja till en bra slant, Ă€r det lĂ„ngsiktigt sparande som gĂ€ller om du vill bli rik. Ett av de mest effektiva sĂ€tten för att spara lĂ„ngsiktigt Ă€r mĂ„nadssparande. VĂ€ljer du att mĂ„nadsspara kommer du förr eller senare att kunna kalla dig för rik. I vart fall om du med rik anser att nettotillgĂ„ngar uppgĂ„ende till ett belopp om en miljon kronor i form av aktier, fonder eller andra likvida medel Ă€r likvĂ€rdigt med att vara rik. Anser du inte att en miljon kronor i nettotillgĂ„ngar Ă€r tillrĂ€ckligt för att du ska kunna kalla dig rik Ă€r det bara för dig att höja ribban. Vilket belopp du vĂ€ljer för att kalla dig rik, förĂ€ndrar inte nĂ„got med avseende pĂ„ hur du ska gĂ„ tillvĂ€ga. Det Ă€r fortfarande lĂ„ngsiktighet som gĂ€ller, och mĂ„nadssparande Ă€r ett av de mest effektiva verktygen för att du ska kunna nĂ„ ditt sparmĂ„l.

MĂ„nadsspara
MĂ„nadsspara 2021 – Va smart, bli rik.

Matematiken i mÄnadssparande

Sparande Ă€r i grund och botten en frĂ„ga om ren matematik, det gĂ€ller Ă€ven mĂ„nadssparande. Du investerar ett visst belopp varje mĂ„nad, du gör detta under en viss tid samtidigt som sparandet genererar en viss löpande avkastning. Den löpande avkastningen leder dessutom till att avkastningen i sig genererar ytterligare avkastning vilket har en avgörande effekt pĂ„ vĂ€rdeutvecklingen. Detta benĂ€mns oftast för “rĂ€nta-pĂ„-rĂ€nta” (pĂ„ engelska “compound interest”), och ansĂ„gs av Albert Einstein vara en av mĂ€nsklighetens absolut viktigaste upptĂ€ckter.

Sparar du till exempel 1 000 kronor i mÄnaden, och den Ärliga genomsnittliga avkastningen ligger pÄ Ätta procent, kommer du att vara miljonÀr om ungefÀr 26 Är. Fördubblar du ditt mÄnatliga sparande kommer du att vara miljonÀr efter nÄgot mer Àn 18 Är. Har du en god ekonomi och har möjlighet att spara 5 000 kronor varje mÄnad Àr du miljonÀr redan under det elfte Äret av ditt sparande.

Som framgÄr Àr mÄnadssparande en frÄga om att vara konsekvent och att vara lÄngsiktig. Avgörande för hur lÄng tid det tar för dig att bli rik Àr det belopp som du kan spara varje mÄnad, men Àven avkastningen har en mycket stor betydelse. Det Àr dÀrför viktigt att du vÀljer ett sparande som genererar en bra avkastning över tiden och i det följande ska vi gÄ igenom ett par av de olika sparformer som du kan anvÀnda dig av.

MĂ„nadsspara i aktier

De flesta som sparar aktivt vÀljer, förr eller senare, att lÀgga i vart fall en del av sitt sparande i aktier. Historiskt har aktier varit en mycket bra sparform, framförallt i ett lÀngre perspektiv. Aktier har över tiden genererat en bÀttre avkastning Àn de flesta andra sparalternativ. Detta gÀller framförallt de sparalternativ som de traditionella bankerna har erbjudit. Genom att regelbundet köpa aktier behöver du inte heller bekymra dig alltför mycket om den allmÀnna konjunkturen. Du köper aktier oavsett konjunktur och tar dÀrmed del av sÄvÀl upp- som nedgÄngar. Detta leder till en stabil avkastning i ett lÀngre tidsperspektiv.

Ska du mÄnadsspara i aktier har du ett stort antal alternativ att vÀlja mellan. Du kan vÀlja mellan att köpa ett visst antal aktier i ett visst bolag men du kan sjÀlvfallet Àven vÀlja att köpa aktier i flera olika bolag varje mÄnad. Nackdelen med dessa alternativ Àr att storleken pÄ det belopp som du ska spara varje mÄnad Àr beroende av priset pÄ aktierna. Ofta Àr det enklaste alternativet att istÀllet investera ett visst bestÀmt belopp för att köpa aktier varje mÄnad. Det finns ett par olika aktörer, som till exempel Aktieinvest, vilka erbjuder denna möjlighet.

MĂ„nadssparande i fonder

Vill du inte lĂ€gga tid pĂ„ att analysera och vilka aktier som du ska köpa varje mĂ„nad kan ett mĂ„nadssparande i aktiefonder vara ett mycket intressant alternativ. Genom att vĂ€lja mĂ„nadssparande i aktiefonder behöver du inte bekymra dig om utvecklingen pĂ„ enskilda aktier. Denna bedömning lĂ€mnar du istĂ€llet till de professionella fondförvaltare som hanterar aktiefonden. Även om du inte kan vĂ€lja enskilda aktier har du möjligheter att vĂ€lja vilken inriktning som ditt fondsparande ska ha. Du kan till exempel vĂ€lja ett mĂ„nadssparande i en aktiefond som endast investerar i en viss typ av bolag, i en viss geografisk region eller liknande. Du kan Ă€ven vĂ€lja “gröna” eller “hĂ„llbara” aktiefonder, det vill sĂ€ga aktiefonder vilka endast investerar i bolag som bedriver en “miljövĂ€nlig” och etiskt hĂ„llbar verksamhet, vilket Ă€r nĂ„got som blir alltmer populĂ€rt.

Ytterligare ett alternativ Àr att du mÄnadssparar i en blandfond, det vill sÀga en fond som investerar sÄvÀl i aktier som rÀntebÀrande vÀrdepapper. Vanligtvis genererar denna typ av fonder en lÀgre avkastning men Àr i stÀllet en stabilare investering med en lÀgre risk. Ett mÄnadssparande i en blandfond Àr dÀrför ett intressant alternativ för dig som Àr mindre riskbenÀgen nÀr det kommer till ditt sparande.

MĂ„nadssparande i Avanza

Har du svĂ„rt att vĂ€lja vilket mĂ„nadssparande som du ska anvĂ€nda dig av kan ett mĂ„nadssparande i Avanza vara ett intressant alternativ. Avanza erbjuder mĂ„nadssparande i form av ett fondsparande dĂ€r du kan vĂ€lja mellan ett stort antal olika fonder. Du kan vĂ€lja fonder inom sĂ€rskilda branscher som till exempel skogsindustrin eller IT. Vill du investera geografiskt kan du vĂ€lja mellan olika asienfonder, europafonder, nordamerikafonder för att endast nĂ€mna nĂ„gra exempel.

Den stora fördelen med att mĂ„nadsspara i Avanza Ă€r enkelheten. Du kommer igĂ„ng med ditt sparande pĂ„ ett par minuter och grĂ€nssnittet hos Avanza Ă€r mycket anvĂ€ndarvĂ€nligt. Även om du inte Ă€r sĂ€rskilt datorvan eller van vid att mĂ„nadsspara online kan du snabbt och enkelt vĂ€lja vilka fonder som du vill investera i och med vilka belopp. Att mĂ„nadsspara via Avanza Ă€r nĂ„got som Ă€r intressant oavsett om du Ă€r nybörjare eller en mer erfaren sparare.

LÄna pengar för att mÄnadsspara

För dig som Ă€r beredd att ta större risker för att bli rik kan det vara ett alternativ att lĂ„na pengar för att dĂ€refter anvĂ€nda dessa pengar till ditt mĂ„nadssparande. Matematiken i denna del Ă€r enkel, ditt sparande mĂ„ste generera en högre avkastning Ă€n vad du betalar i rĂ€nta för de pengar som du lĂ„nat. Enkelt förklarat innebĂ€r det att betalar du en rĂ€nta om tre procent för lĂ„net men du klarar av att generera en genomsnittlig avkastning om Ă„tta procent gör du en vinst om fem procent pĂ„ ditt sparande.

VÀljer du att lÄna pengar för att spara ihop en förmögenhet Àr det emellertid oftast en bÀttre lösning att omgÄende investera hela det belopp som du lÄnat. Det finns inte nÄgon anledning att dela upp de lÄnade pengarna i mÄnadsvisa investeringar. Desto snabbare som du kan placera pengarna i ett sparande med bra avkastning, desto snabbare kan du pÄbörja din resa mot rikedom. Att lÄna pengar för att spara Àr dÀrför nÄgot som sÀllan bör kombineras med ett mÄnadssparande.

Diversifiera ditt mÄnadssparande

Som framgĂ„tt av ovan finns det ett antal olika alternativ för dig som vill bli rik genom att mĂ„nadsspara. Vilka sparalternativ som du ska vĂ€lja beror helt och hĂ„llet pĂ„ din egen situation, vilka kunskaper du har, hur mycket tid du vill lĂ€gga pĂ„ att följa upp ditt sparande m.m. Generellt gĂ€ller emellertid samma grundregler för mĂ„nadssparande som i princip gĂ€ller för alla andra former av sparande – diversifiera ditt sparande. LĂ€gg inte alla Ă€gg i samma korg utan sprid dina risker. Kan du kombinera detta med en lĂ„ngsiktig sparstrategi kommer du förr eller senare att bli rik pĂ„ ditt mĂ„nadssparande.

Betyg av lÀsare

Snittbetyg 5 / 5. Antal röster: 2

Liknande inlÀgg