Investera

Kampen mellan Opti och Lysa som fondrobot

Publicerad:

Redaktör:Frans Lindqvist

Opti och Lysa är så kallade fondrobotar. Enkelt förklarat innebär detta att de underlättar livet för dig som vill investera pengar klokt. Istället för att du själv behöver göra research om företag, och aktivt justera din portfölj gör Opti eller Lysa det åt dig. När du registrerar ett konto ställer båda aktörerna frågor till dig där man går igenom saker såsom: lön, tillgångar, önskat sparande, riskgrad på din fondportfölj.

Historiskt sett har det alltid lönat sig att investera pengar i fonder och det är aldrig för sent att börja. Man bör känna till att sätta sig in i fondhandel på ett bra sätt och få en god utveckling kräver tid och engagemang, men man kanske önskar lägga sin tid på något annat? Då är Opti&Lysa:s fondrobotar ett väldigt bra alternativ.

Här rekommenderar man att spara månadsvis och du väljer själv summa som du önskar dras från ditt bankkonto, ofta efter löning vilket gör att man inte reflekterar över det speciellt mycket. Det går såklart att också bara sätta in en engångssumma. Båda tjänsterna kommer aktivt förvalta dina fonder, byta och justera investeringen på ett smart och tryggt sätt, och självklart hålla dig informerad på önskat sätt.

Opti VS Lysa, vilken fondrobot ska jag välja? Häng med!

Opti VS Lysa
Opti eller Lysa – Vilket val är bäst för mig?

En kort presentation av Opti och Lysa

Opti (tidigare Prisma) etablerades 2015 och lanserade sin fondrobot och tjänst 2017. Grundarna och personerna bakom Opti är Jonas, Ann, Anders, Gustav och Hannes. Med erfarenhet och gedigen kunskap inom kapitalförvaltning och teknikföretag ville man skapa en tjänst där man primärt premierade kunden, och inte berika sig själv i samma utsträckning genom andras sparande och investeringar. Läs mer om vilka som är bakom Opti och deras mission här.

Lysa grundades 2015 av Patrik Adamson, Emilie Andersson och Henrik Littecke och har idag välrenommerad investerare såsom: Anders Borg och Christer Gardell. Även här är fondrobten Lysa:s mål att fokusera på dig och ha så låga kostnader som möjligt vid investeringar, detta resulterar i att din fondportfölj växer snabbare.

Opti vs Lysa – vilken fondrobot är bäst?

vilken fondrobot är bäst av Opti och Lysa? Vilken passar mig bäst? För att kunna utvärdera vilken av fondrobotarna som åstadkommit bäst behöver vi kolla på resultatet över en längre tid. Eftersom både Lysa och Opti erbjuder en relativt ny investeringsform är det svårt att avgöra vilken som är bäst i nuläget. Vi har dock hittat en del skillnader, likheter och fördelar med båda alternativen, här kommer dessa:

Opti eller Lysa - vilken fondrobot är bäst?
Det finns skillnader och likheter mellan aktörerna men båda är bra alternativ!

Likheter mellan fondrobotarna (Lysa och Opti)

 • Båda är en ny och innovativ svensk produkt som gör ditt sparande enklare och mer fördelaktigt.
 • Båda ger en bred, säker och trygg investeringsportfölj.
 • Vid registrering går du igenom ett par frågor, för att få ett förslag på en portfölj av fonder som passar just dig och dina förutsättningar.
 • Ditt sparande försäkras av investerarskydd och insättningsgaranti vilket är tryggt för dig. Det innebär att oavsett vad som sker med förvaltningsföretaget Lysa eller Opti så får du dina pengar och tillgångar tillbaka.
 • Båda är bra och pålitliga tjänster med otroligt goda omdömen från privatpersoner (Trustpilot Lysa och Trustpilot Opti) .
  Man har även fått stort positivt medialt utrymme på grund av sitt goda resultat.
 • Både Opti och Lysa använder sig av ISK som kontotyp vilket är fördelaktigt skattemässigt.
 • Du som företagare har möjligheten att spara hos både Lysa och Opti!

Skillnader

Den finns den del skillnader mellan fondrobotarna som är värde att nämna. Dessa är följande:

Avgifter

Att ge ett direkt besked om vad ens sparande exakt kommer kosta är svårt. Det varierar baserat på vilka fonder som kommer att ingå i din portfölj. Det fasta kostnaderna som finns är följande:

Lysa har en fast avgift för sin tjänst på högst 0,24%. Utöver detta tillkommer även transaktion- och fondavgifter. Man tar ingen ersättning från fondbolagen eller andra dolda avgifter, utan strävar efter full transparens mot dig.

Opti har en fast årlig avgift på 0,5%. Hos Opti tillkommer även här fondavgifter. Man ger tillbaka provisionen från fondbolagen till alla som investerar, detta resulterar i en rabatt jämfört med om du skulle sparat i fonder genom din bank. Opti har sagt att kostnaden i genomsnitt ligger på 0.9% av det totala portföljvärdet över ett år.

Funktioner

Hur skiljer sig då Opti och Lysa rent tekniskt sätt? Det finns några skillnader mellan fondrobotarna som är värda att belysa.

 • Opti kan du bara använda genom deras app i telefonen eller surfplatta. Lysa fungerar även via webbläsaren utöver möjligheten att nyttja deras mobilapp.
 • När du investerar via Opti finns det ett inbyggt fokus på hållbarhet. Utöver det kan du göra din portfölj extra hållbar, exempel på detta är att dom försöker undvika fossila bränslen.
 • Opti inkluderar även råvaror som investeringsalternativ – detta ger en bredare och mer diversifierad portfölj jämfört med Lysa.

Fördelarna med Opti

 • Investerar också i råvaror (utrymme för en mer diversifierad portfölj)
 • Enkelt och användarvänligt gränssnitt
 • Ingen vinstskatt vid försäljning av tillgångar (ISK konto)

Fördelarna med Lysa

 • Ofta lägre avgift för sin tjänst än Opti (den kan dock variera beroende på riskgrad av investering)
 • Investeringsmodell byggd på forskning och relevant data
 • Ingen vinstskatt vid försäljning av tillgångar (ISK konto)

Vem ska man välja – Opti eller Lysa?

Både Opti och Lysa är två mycket populära fondrobotar för privatpersoner och företag som får och har fått mycket bra omdöme från sina användare. Deras tjänster skiljer sig något men i huvudsak är likheterna betydligt fler. Med fokus på att vara helt transparent, och ha så låga avgifter som möjligt är båda alternativen att rekommendera för dig som vill spara och investera.

Att välja mellan Opti eller Lysa och försöka landa i vilken tjänst som är bäst går inte riktigt idag, det kommer tiden utvisa.

Jag själv har bara prövat att investera via Opti än så länge på grund av en rekommendation baserat på utbudet av investeringsalternativ dom har.

Lysa har som sagt lägre avgifter och kan mycket väl visa sig vara den bättre tjänsten. Även här kommer jag skapa ett konto och återkommer med uppdaterad information om min personliga upplevelse.

Min summering och slutsats är att oavsett vilken fondrobot du väljer mellan Lysa eller Opti att investera och spara i kommer det ge ett gott resultat.

Opti mobilapp
Såhär ser det ut för mig i appen Opti.

Enkelt användarvänligt gränssnitt

4.7 hos Trustpilot

Opti

Enkelt användarvänligt gränssnitt

4.7 hos Trustpilot

 • Investerar också i råvaror
 • Ingen vinstskatt vid försäljning av tillgångar
 • Bred investeringsportfölj
Opti
 • Investerar också i råvaror
 • Ingen vinstskatt vid försäljning av tillgångar
 • Bred investeringsportfölj

Enkelt användarvänligt gränssnitt

4.7 hos Trustpilot

Opti

4,9 i betyg hos Trustpilot

Som högst 0.24% i fast avgift

Lysa

4,9 i betyg hos Trustpilot

Som högst 0.24% i fast avgift

 • Investeringsmodell byggd på forskning och relevant data
 • Ingen vinstskatt vid försäljning av tillgångar
 • Bred investeringsportfölj
Lysa
 • Investeringsmodell byggd på forskning och relevant data
 • Ingen vinstskatt vid försäljning av tillgångar
 • Bred investeringsportfölj

4,9 i betyg hos Trustpilot

Som högst 0.24% i fast avgift

Lysa

Betyg av läsare

Snittbetyg 4.7 / 5. Antal röster: 52

Lämna en kommentar

ekonomitips.nu