Låna

Snabba lån – Låna pengar och få pengarna på ditt bankkonto redan samma dag

Publicerad:

Redaktör:Frans Lindqvist

De flesta av oss har någon gång befunnit sig i en situation där vi har drabbats av ett akut och oförutsett behov av pengar, och behöver ett snabbt lån. Anledningen till det akuta penningbehovet kan ha berott på att frysen med dyrbart kött från den senaste rådjursjakten inte längre fungerar. Eller kanske har vi funnit en helt oumbärlig pryl på Blocket som vi absolut måste köpa. Pengarna behövs därför här och nu – inte inom ett par veckor eller ens inom ett par dagar. I bästa fall kan vi möjligtvis avvakta ett par timmar innan pengarna måste finnas på vårt bankkonto. Därefter är det för sent, med följd att butiken med en ny frys har stängt för dagen eller att prylen på Blocket har funnit en annan köpare. 

I en perfekt värld har du ett särskilt bankkonto, där det finns en summa pengar som är avsedd att användas till oförutsedda och plötsliga utgifter. Tyvärr lever vi inte i en perfekt värld, och alltför många av oss har inte den där bufferten som vi bör ha för oförutsedda utgifter. Detta behöver inte betyda att du har en dålig ekonomi. Du kan ha en god ekonomi men inte ha tillgång till likvida medel, det vill säga pengar som du omgående kan använda dig av. Det kan bero på att du kanske har varit vis och valt att investera dina tillgångar i aktier eller andra värdepapper, där du ofta får räkna med att det tar kanske ett par dagar innan du får tillgång till pengarna från en försäljning av aktierna eller fondandelarna.

Den bästa lösningen när du har behov av ett mindre och snabbt lån är att du lånar pengar av familjemedlemmar eller personer i den närmsta bekantskapskretsen. Vid lån från nära och kära behöver du sällan betala någon ränta eller några avgifter. I vart fall inte om du betalar tillbaka lånet relativt omgående. Ofta är det tillräckligt med en eller ett par flaskor vin av en bättre årgång som kompensation.

Kan du inte, eller du helt enkelt inte vill, låna pengar av vänner eller familjemedlemmar återstår att ansöka om ett snabblån. I det följande kommer vi att gå igenom var du snabbt kan låna pengar och vad du ska tänka på vid snabblån.

Snabba lån - Låna pengar och få pengarna på ditt bankkonto redan samma dag
Snabba lån 2021?

Snabbt lån via banken

Även om bankerna har blivit bättre på att anpassa sina tjänster och produkter till oss kunder har bankerna generellt fortfarande en bedrövligt långsam handläggningstid. Detta gäller även, och kanske särskilt, bankernas, handläggning av låneansökningar.  Det har inte någon betydelse om du har Swedbank, SEB, Handelsbanken, Nordea eller någon annan av de traditionella bankerna – du måste i de flesta fall räkna med en handläggningstid på i vart fall ett par dagar innan din låneansökan ens kommer att behandlas av banken. Du ska därför inte i första hand vända dig till din bank när du snabbt behöver låna pengar.

Ansök om lån och få pengarna på ditt konto inom 15 minuter

Som väl är finns det idag ett stort antal alternativ till de traditionella bankerna när du ska låna pengar. Via Internet kan du snabbt och enkelt hitta ett stort antal företag vilka erbjuder lån med snabb handläggning och nästan lika snabb utbetalning. Majoriteten av dessa företag betalar ut lånet till dig senast inom några dagar och i de flesta fall har du pengarna på ditt konto redan kommande bankdag. Ofta beror tidpunkten för utbetalningen på i vilken bank som du har ditt bankkonto. Använder du och långivaren er av samma bank går utbetalningen snabbare än om ni har olika banker.

Ett antal av dessa företag har dessutom nischat in sig på lån med i princip omedelbar handläggning och utbetalning. När du blir beviljad ett lån från något av dessa företag har du som regel pengarna på ditt bankkonto redan inom ett par timmar. Det finns även företag som betalar ut dina pengar så snabbt som inom 15 minuter från det att du blev beviljad lånet. Det enda kravet för att utbetalningen ska kunna ske per omgående – efter det att du har beviljats lånet – är att du har ditt bankkonto i någon av de större bankerna.

Utbetalning av snabblån även på kvällar och helger

Bankdagar är något som tidigare har varit heligt när det gäller transaktioner av pengar. I princip kunde utbetalningar endast ske på en bankdag, dessutom endast under kontorstid. Att ett lån skulle kunna betalas ut på en helgdag eller på en vardag efter klockan 18:00 var en direkt omöjlighet. Den som väntade på pengar fick lugnt vänta till följande bankdag. Detta är numera historia. Idag är det möjligt att bli beviljad lån och få tillgång till pengarna även om det är helg eller utanför kontorstid. Du kan därför mycket väl få en utbetalning till ditt bankkonto till exempel klockan tio en lördagskväll.

Hur mycket pengar som du kan låna snabbt

Lån med snabba utbetalningar är förbehållet lån på mindre belopp. Det är därför inte möjligt att ansöka om bostadslån, billån eller lån där det krävs att du ställer säkerhet, och få utbetalt lånet inom en eller ett par timmar. Beloppsgränserna skiljer sig åt mellan de olika långivarna men det högsta belopp som du kan beviljas vid snabblån med omgående utbetalning ligger oftast på mellan 20 000 kronor och 50 000 kronor. Vill du låna ett högre belopp än så måste du vara beredd att vänta i vart fall en eller ett par dagar innan du har pengarna på ditt bankkonto.

Hitta det billigaste snabblånet

När du ska jämföra olika snabblån ska du inte stirra dig blind på räntan. Vad som är avgörande när du ska hitta det billigaste snabblånet är den effektiva räntan, vilket är summan av räntan och alla avgifter för lånet. Ofta har snabblån högre avgifter än traditionella lån varför det blir missvisande om du endast jämför räntan. En långivare är skyldig att redovisa den effektiva räntan i sin marknadsföring och använder du dig av en låneförmedlare som till exempel Lendo, Sambla, Zmarta eller Compricer – för att endast nämna några exempel – kan du snabbt och enkelt finna det billigaste lånet och det lån som passar dig bäst.

Låna pengar snabbt även om du har en betalningsanmärkning

Du kan bli beviljad ett snabblån även om du har en betalningsanmärkning. Det finns många långivare som lånar ut pengar även till dig som av något skäl har drabbats av en betalningsanmärkning. Hos de flesta låneförmedlare kan du dessutom, redan när du jämför olika låneerbjudanden, kryssa i en ruta som innebär att du i sökresultaten endast får upp långivare som beviljar lån även om du har en betalningsanmärkning.

Snabblån kan vara en bra affär

Generellt gäller att man bör undvika snabblån då dessa som regel är något dyrare än vanliga lån. Men ibland blir tillvaron inte riktigt som vi tänkt oss och då kan snabblån vara den enda lösningen som står till buds. Ett snabblån kan dessutom vara en bra affär jämfört med om du inte får tillgång till några pengar. Återvänder vi till exemplet med den välfyllda frysen som slutar att fungera kommer kostnaden för det förstörda viltköttet att överstiga kostnaderna för snabblånet. I den situationen är det därför en bättre affär att ta ett snabblån för att köpa en ny frys istället för att förpassa köttet till soptunnan.

Som alltid gäller att du ska göra en ordentlig kalkyl och jämföra de olika alternativen innan du beslutar dig för att ansöka om ett snabblån. Är det inte absolut nödvändigt ska du inte ansöka om ett lån. Som huvudregel ska framförallt snabblån endast användas för oumbärliga utgifter eller utgifter som innebär att du kan öka dina intäkter eller minska dina utgifter med mer än vad lånet kostar dig.

Betyg av läsare

Snittbetyg 4.7 / 5. Antal röster: 3

Lämna en kommentar

ekonomitips.nu