Spara smart 2021

Vill du ha en bra avkastning pĂ„ ditt sparande Ă€r det viktigt att du sparar smart och inte endast lĂ„ter ditt sparkapital ligga i byrĂ„lĂ„dan, eller stĂ„ kvar pĂ„ lönekontot mĂ„nad efter mĂ„nad. IstĂ€llet bör du följa ditt sparande, stĂ€ndigt lĂ€ra dig mer om olika sparformer och byta sparformer nĂ€r du finner bĂ€ttre alternativ. Är du engagerad i ditt sparande och sparar smart ökar du avsevĂ€rt dina möjligheter att fĂ„ en bra avkastning pĂ„ ditt sparande, framförallt pĂ„ lĂ€ngre sikt. Det kan tyckas att en eller ett par procents skillnad i avkastning inte gör nĂ„gon större skillnad, vilket kanske stĂ€mmer pĂ„ kort sikt, men pĂ„ lĂ€ngre sikt blir skillnaden mycket stor. I denna artikel ger vi ett par tips om vad du ska tĂ€nka pĂ„ för att spara smart och fĂ„ en bra och stabil avkastning.

Sparta smart 2021 med oss!
Spara smart 2021 med oss!

Betala dig sjÀlv först

Det första kravet för att du ska kunna skapa ett löpande och smart sparande Ă€r att dina inkomster Ă€r högre Ă€n dina utgifter. Skillnaden mellan dina inkomster och dina utgifter Ă€r ditt grundlĂ€ggande sparkapital. Utan ett löpande överskott i din privatekonomi kommer du inte att kunna skapa ett lĂ„ngsiktigt sparande. Även om du har högre inkomster Ă€n utgifter Ă€r det tyvĂ€rr lĂ€tt hĂ€nt att du ökar dina utgifter och ”unnar dig nĂ„got”, istĂ€llet för att lĂ€gga undan de pengar som ”blir över”. Ett enkelt sĂ€tt att komma runt denna problematik Ă€r att inte vĂ€nta till slutet av mĂ„naden och vad som finns kvar av lönen för att sĂ€tta undan pengar till ditt sparande. Gör istĂ€llet tvĂ€rtom, var smart och sĂ€tt undan pengar till sparande sĂ„ snart du har fĂ„tt din mĂ„nadslön. PĂ„ sĂ„ sĂ€tt minskar du risken för att du ökar dina utgifter och att det inte finns nĂ„gra pengar kvar till sparande i slutet av mĂ„naden.

Ett av dom viktigaste ekonomitipsen vi kan ge Ă€r att spara – det Ă€r grundlĂ€ggande i en god ekonomi

Buffertsparande – det första steget mot ett smart sparande

Det första sparande som du ska skapa Ă€r ditt buffertsparande. Detta sparande Ă€r avsett för mindre och oförutsedda utgifter. Hur mycket pengar du ska ha i buffertsparande beror pĂ„ din personliga situation, var du Ă€r bosatt, om du har familj m m. Men en bra grundregel, Ă€r att ha ett buffertsparande som uppgĂ„r till minst ett belopp motsvarande tvĂ„ till tre mĂ„nadslöner efter skatt.

Buffertsparandet ska vara lĂ€tt att ”komma Ă„t”. Dyker det upp en oförutsedd utgift ska du snabbt kunna anvĂ€nda pengarna i buffertsparandet för att betala den ovĂ€ntade utgiften. Ett buffertsparande kan dĂ€rför sĂ€ttas in pĂ„ ett enkelt sparkonto, men utan bindningstid. PĂ„ sĂ„ sĂ€tt kan du snabbt ta ut pengar frĂ„n kontot samtidigt som det Ă€r en trygg placering vilken kommer att behĂ„lla sitt vĂ€rde oavsett vad som hĂ€nder pĂ„, till exempel aktiemarknaden.

Spara smart i aktier och aktiefonder

NĂ€r du vĂ€l har sparat ihop till ett buffertsparande som du tycker Ă€r tillrĂ€ckligt Ă€r nĂ€sta steg ofta att börja spara i aktier eller aktiefonder. Aktier ger generellt större möjligheter till en bĂ€ttre avkastning Ă€n ett bankkonto. Men det finns Ă€ven en risk för att aktierna kan sjunka i vĂ€rde – och Ă€ven helt förlora i vĂ€rde. SĂ„vĂ€l möjligheterna och riskerna Ă€r större med aktier jĂ€mfört med ett traditionellt banksparande. Att omedelbart börja köpa enskilda aktier Ă€r sĂ€llan ett bra alternativ om du inte redan Ă€r vĂ€l insatt i hur börsen fungerar. Är du inte insatt i aktiemarknaden eller inte beredd att lĂ€gga ner den tid som krĂ€vs för att investera i enskilda aktier kan aktiefonder, eller blandfonder med sĂ„vĂ€l aktier som rĂ€ntebĂ€rande vĂ€rdepapper, vara ett alternativ. Generellt tar du mindre risk om du investerar i aktiefonder istĂ€llet för enskilda aktier.

Var smart och sprid riskerna

Oavsett vilka sparformer du vÀljer, Àr det en gyllene grundregel att du ska ha ett diversifierat sparande och sprida dina risker. Med diversifierat sparande avses att du ska ha flera olika typer av sparande, och att de olika typerna av sparande dessutom ska vara baserade pÄ olika typer av investeringar och branscher. Som exempel kan nÀmnas att du kanske inte bör köpa aktier i enbart IT-företag. Ett tryggare och smartare alternativ pÄ lÄng sikt Àr att komplettera köpet av IT-aktier med köp av aktier i bolag inom helt andra branscher, som till exempel skogsindustrin eller fastighetsbranschen, och dessutom komplettera detta med ett par aktie- och rÀntefonder. Genom att sprida dina risker pÄ detta sÀtt har du större möjligheter att fÄ en högre och mer stabil avkastning pÄ lÄng sikt.

Betyg av lÀsare

Snittbetyg 5 / 5. Antal röster: 2

Liknande inlÀgg

LĂ€mna en kommentar