Ekonomitips.nu » Spara till barn

Spara till barn och barnbarn â€“ Det hĂ€r bör du tĂ€nka pĂ„

MÄnga förÀldrar, men Àven mor- och farförÀldrar, sparar pengar till sina barn eller barnbarn för att pÄ sÄ sÀtt ge dem en bra start in i vuxenvÀrlden den dag som de blivit myndiga. Det Àr ofta dÄ som pengar behövs för att barnet ska fÄ en extraslant till att ta sitt körkort, köpa en bil eller varför inte köpa den första bostaden.

Spara till barn

MĂ„nadsspara – det bĂ€sta sĂ€ttet?

Vid sparande till barn Àr nÄgon form av mÄnadssparande nÀstan alltid att föredra. Sparar du ett mindre belopp varje mÄnad Àr det nÄgot som knappast kommer att pÄverka din privatekonomi. Samtidigt blir ett mindre belopp varje mÄnad under tio, femton och kanske Àven arton Är ett betydande belopp och en mycket bra start för barnet den dag som hon eller han fÄr tillgÄng till besparingarna. Det Àr nÄgot mer komplicerat att spara till barn Àn vad det Àr att spara till sig sjÀlv. NÀr du ska spara pengar till ett barn mÄste du dÀrför noggrant fundera igenom situationen. I det följande kommer vi att gÄ igenom ett par av de punkter som du bör fundera igenom och du kommer Àven att fÄ ett par tips om vad du ska tÀnka pÄ nÀr du ska spara till barn.

Spara i eget namn eller i barnets namn

NĂ€r du sparar till barn kan du vĂ€lja mellan att spara i barnets namn eller spara i ditt eget namn. NĂ€r du sparar i barnets namn innebĂ€r detta att sparandet tillhör barnet. Barnet kan emellertid inte sjĂ€lv disponera över sparandet förrĂ€n hon eller han fyllt arton Ă„r.

Att barnet fÄr tillgÄng till hela beloppet pÄ 18-Ärsdagen Àr inte alltid en lyckad lösning. Ofta kan det vara en bÀttre lösning att barnet fÄr tillgÄng till sparandet i form av periodvisa utbetalningar eller fÄr tillgÄng till beloppet i samband med köp av en bostad eller liknande. Detta Àr inte möjligt för dig att styra över om du sparat i barnets namn, dÄ Àr det barnet som pÄ 18-Ärsdagen ensam bestÀmmer över sparandet.

Det Àr dÀrför mÄnga förÀldrar och Àven mor- och farförÀldrar som vÀljer att spara i eget namn och inte i barnets namn. DÀrigenom kan förÀldern eller mor- och farförÀldern bestÀmma nÀr barnet ska fÄ del av sparandet.

Spara i kapitalförsÀkring till barnet

En intressant lösning för att spara till barnen Àr att spara i en kapitalförsÀkring. Sparar du i en kapitalförsÀkring kan du spara i ditt eget namn men ange barnet som förmÄnstagare till försÀkringen. Detta innebÀr att du sjÀlv bestÀmmer nÀr barnet ska fÄ tillgÄng till de pengar som du sparat till barnet. Du kan Àven bestÀmma om barnet ska fÄ pengarna i en klumpsumma eller i form av regelbundna utbetalningar under en viss tidsperiod.

Glöm inte att försÀkra din hund om den skulle bli sjuk!

En annan fördel med att spara i en kapitalförsÀkring till barnet Àr att du inte behöver Àgna tid och energi Ät att deklarera. SÄvÀl deklarationer som betalning av skatt hanteras av det försÀkringsbolag dÀr du tecknat kapitalförsÀkringen. Nackdelarna med att spara i en kapitalförsÀkring Àr dels att du mÄste betala olika Ärsavgifter samtidigt som du i viss mÄn förlorar kontrollen över sparandet. NÀr du tecknar en kapitalförsÀkring binder du upp dig för en viss tid och skulle du under denna tid ha behov av att ta ut pengar frÄn sparandet Àr du tvungen att betala en avgift.

Spara i investeringsparkonto (ISK) till barnet

Ett annat, och mycket populÀrt alternativ, för att spara till barn Àr att spara genom ett investeringssparkonto vilket ofta benÀmns endast för ISK. Ett investeringssparkonto har fördelen att det Àr enkelt att hantera samtidigt som det ofta inte har nÄgra avgifter. NÀr du anvÀnder dig av investeringssparkkonto behöver du inte deklarera enskilda köp och försÀljningar om du till exempel vÀljer att spara i aktier och fonder till barnet. IstÀllet för att betala skatt pÄ de enskilda transaktionerna betalar du en Ärlig schablonskatt pÄ de tillgÄngar som finns pÄ kontot.

Kombinera sparandet med ett testamente

NÀr du sparar till barn mÄste du Àven fundera över vad som sker om du skulle avlida innan barnet har fÄtt sina pengar. Har du sparat i ditt egen namn bör du skriva ett testamente dÀr det klart framgÄr att det aktuella sparandet ska tillfalla barnet. Har du inte skrivit nÄgot testamente riskerar du att sparandet kommer att fördelas lika mellan alla dina arvingar enligt Àrvdabalken vilket sannolikt inte Àr vad du önskar. NÀr du bestÀmt dig för att börja spara till barn bör du dÀrför tala med din bank. en advokat eller annan jurist. De kan hjÀlpa dig att avgöra om ett testamente behövs och om sÄ Àr fallet Àven hjÀlpa dig med att skriva testamentet. DÄ kan du vara sÀker pÄ att barnet fÄr sina pengar Àven om du avlider innan barnet har fÄtt tillgÄng till de pengar som du sparat.

Börja att spara i tid nÀr du ska spara till barn

Samma grundregel gĂ€ller för sparande till barn som i princip allt annat sparande – börja spara tidigt och tĂ€nk lĂ„ngsiktigt. Börjar du att spara regelbundet till barnet redan nĂ€r det Ă€r i spĂ€dbarnsĂ„ldern behöver du inte oroa dig för lĂ„gkonjunkturer, eller att ditt sparande inte kommer att vara tillrĂ€ckligt den dag som barnet blir myndigt. Du kan vara lugn – ett mĂ„nadssparande pĂ„ en eller ett par hundralappar, under kanske femton till arton Ă„r, kommer att ge barnet en bra – och mycket uppskattad ekonomisk start – nĂ€r barnet tar de första stegen in i vuxenlivet.

Betyg av lÀsare

Snittbetyg 5 / 5. Antal röster: 2

LĂ€mna en kommentar