1. Ekonomitips
  2.  » 
  3. Spara
  4.  » Sparkonto rĂ€nta

Sparkonto rÀnta 2020

Det traditionella sparandet sker genom att man har pengar pĂ„ ett sparkonto i en bank och att man fĂ„r rĂ€nta pĂ„ dessa pengar. Denna typ av sparande Ă€r ett sparande med en lĂ„g avkastning. RĂ€ntan pĂ„ ett sparkonto kan inte tĂ€vla mot den avkastning som enskilda aktier eller aktiefonder kan ge. Å andra sidan Ă€r risken med ett traditionellt sparkonto i de flesta fall mycket, för att inte sĂ€ga extrem, lĂ„g. Dessutom omfattas sparandet pĂ„ denna typ av sparkonton i de flesta fall av den den statliga insĂ€ttningsgarantin. SĂ„ Ă€r inte fallet med till exempel enskilda aktier dĂ€r vĂ€rdet sĂ„vĂ€l kan minska som öka – och i extremfall Ă€ven helt förlora sitt vĂ€rde – om bolaget gĂ„r i konkurs.
Sparkonto rÀnta

Goda möjligheter till hög rÀnta pÄ sparkonto

Sparar du dina pengar pÄ ett vanligt sparkonto hos nÄgon av de traditionella bankerna kommer du med största sannolikhet att ha en mycket lÄg rÀnta pÄ ditt sparande. Det finns till och med banker som har en negativ rÀnta pÄ vissa av sina konton. Att rÀntan Àr negativ innebÀr att du som kund inte fÄr nÄgon avkastning pÄ dina sparade pengar, istÀllet fÄr du betala banken för att du har pengarna pÄ dess bankkonto.

Som tur Àr finns det alternativ till de traditionella bankerna och deras sparkonton med lÄg rÀnta. Idag finns det ett stort antal mindre banker och andra finansiella företag vilka erbjuder intressanta sparkonton med en mycket bra rÀnta. Dessa sparprodukter Àr nÄgot som borde vara intressant för de flesta sparare.

Sparkonto och insÀttningsgaranti

NÀr man jÀmför olika sparkonton Àr rÀntan sjÀlvfallet en avgörande faktor. Men nÄgot som du ocksÄ mÄste kontrollera Àr om sparkontot omfattas av den statliga insÀttningsgarantin. Den statliga insÀttningsgarantin innebÀr enkelt förklarat att staten garanterar de pengar som du har sparat pÄ ett inlÄningskonto hos en bank, ett kreditmarknadsföretag eller ett vÀrdepappersbolag som omfattas insÀttningsgarantin.

Skulle till exempel den bank dÀr du har ditt sparande försÀttas i konkurs, eller banken av annat skÀl inte kan betala ut ditt sparande, kan staten gÄ in och betala ut pengarna. InsÀttningsgarantin Àr begrÀnsad till ett belopp om 950 000 per person och bank. Du kan dÀrför inte fÄ ut mer Àn 950 000 kronor frÄn en och samma bank oavsett hur mÄnga sparanden som du har i den banken.

VÀljer du ett sparande som inte omfattas av den statliga insÀttningsgarantin riskerar du att förlora hela ditt sparande om det bolag dÀr du har ditt sparande gÄr i konkurs eller av nÄgot annat skÀl inte kan betala ut dina pengar. Att vÀlja ett sparande som inte omfattas av den statliga insÀttningsgarantin Àr dÀrför förenat med en mycket stor risk.

Sparkonto med bindningstid

En vanlig skillnad mellan sparkonton med lÄg respektive hög rÀnta Àr bindningstiden. Sparkonton med hög rÀnta har en ofta en viss bindningstid vilket innebÀr att du inte kan ta ut eller pÄ annat sÀtt anvÀnda dig av pengarna under bindningstiden. Vanliga bindningstider pÄ sparkonton Àr mellan ett och fem Är och generellt gÀller att desto lÀngre bindningstid desto högre rÀnta. Vill du kunna anvÀnda dina sparpengar ska du dÀrför inte vÀlja ett sparkonto med bindningstid. Vet du Ä andra sidan att du inte behöver anvÀnda dina sparpengar kan ett sparkonto med bindningstid vara ett intressant alternativ dÄ rÀntan pÄ ett sÄdant konto ofta ligger mycket högre Àn ett sparkonto utan bindningstid.

BeloppsbegrÀnsningar pÄ sparkonton

En vanlig begrÀnsning pÄ sparkonton med hög rÀnta Àr att det belopp som du kan sÀtta in Àr begrÀnsat till en viss summa. Hur hög denna summa Àr skiljer sig Ät mellan olika banker och kreditinstitut. Det finns dock inte nÄgot som hindrar dig att vÀlja sparkonton med hög rÀnta hos flera olika banker, för att spara det maximala beloppet hos var och en av dessa.

Det Àr vÀrt besvÀret att jÀmföra olika sparkonton och rÀntan m m

NÀr du börjar att jÀmföra rÀntan och andra villkor för sparkonton kommer du snabbt att upptÀcka att det finns stora skillnader mellan olika sparkonton. RÀntan kan varier frÄn allt frÄn en negativ rÀnta till en rÀnta pÄ uppÄt tio procent. Denna rÀnteskillnad fÄr en mycket stor betydelse för avkastningen, framförallt pÄ lÄng sikt. Det Àr dÀrför vÀrt besvÀret att jÀmföra olika sparkonton för att finna det sparkonto som har den högsta rÀntan i förening med de villkor i övrigt som Àr viktiga för just dig.