Tjäna Pengar Online 2023

Har du lite tid över på kvällarna och vill göra något produktivt med den istället för att bara titta på TV? Det finns då gott om möjligheter att tjäna pengar online. Beroende på vilka erfarenheter du har och hur mycket jobb du är villig att lägga ner finns det flera olika saker du kan göra för att stärka upp kassan. Här kommer ett antal förslag på saker du kan göra för att tjäna pengar online 2023. Många av dessa förslag är öppna för de flesta, oavsett ålder eller tidigare erfarenhet. Internet är fantastiskt på så sätt att det alltid finns möjlighet att göra något. Om du jobbar på bra och har lite tur kan det dessutom bli så att ditt extrajobb eller din hobby kan utvecklas till att bli din primära försörjning.

Tjäna pengar online
Vill du tjäna pengar online 2023?

Online jobb som skribent

Om du är duktig på att skriva har du alla möjligheter i världen att tjäna extra pengar på den talangen. Det finns ett flertal olika företag som jobbar med att sälja så kallat ”content”, det vill säga textbaserat innehåll till olika webbsidor. Lönen är oftast baserad på att du får betalt per ord. I början kan du inte räkna med att kunna tjäna enorma summor per timme. Men i takt med att du blir snabbare på att skriva och hittar rutinen kommer du producera mer och öka dina intäkter. De flesta företag av den här typen har också en intäktstrappa. Den som har skrivit mycket och visat sin duglighet får också tillgång till svårare och bättre betalda uppdrag.

En fördel med det här, utöver pengarna, är att du också får möjlighet att utveckla ditt skrivande. Det vanliga är att du jobbar med mallat innehåll och ganska strikta regler för hur och vad du ska producera. Det kan låta som att det inte är särskilt kreativt. Men fråga vilken yrkesskribent som helst så kommer de kunna berätta för dig att strikta ramar och ett tydligt redaktörskap är A och O för att bli riktigt bra.

Bli influencer

Du kan också med lite arbete och en gedigen plan börja tjäna pengar på dina sociala medier. Det kallas populärt för att ”vara en influencer”. Det finns två huvudsakliga sätt att skapa intäkter genom att använda sociala kanaler: få betalt via tredjepartsreklam eller att bli sponsrad.

YouTube

Den största plattformen där du kan tjäna pengar på vilket innehåll som helst är YouTube. Du som har tittat på något där har säkert märkt att det visas en hel del reklam mellan videos. YouTube delar sina intäkter för den reklamen med personer som skapar innehåll. Det är dock inte en helt rättvis fördelning, utan de som har stora kanaler får också en större del av kakan. För att kunna börja tjäna några pengar att tala om behöver du alltså bygga upp en stor följarskara. Du behöver ha många som tittar på dina videos och prenumererar på din kanal. Fördelen är dock att YouTube är ett väldigt demokratiskt media. Du behöver inte särskilt mycket för att komma igång och hittar du bara en nisch som du kan göra videos om är det även hyggligt lätt att hitta en publik.

Instagram och TikTok

Om du istället vill satsa på Instagram eller TikTok är det vanligaste sättet att tjäna pengar där att få sponsring. För det behöver du väldigt många följare som ser det du publicerar och interagerar med det. Om du redan har många följare finns det olika typer av agenturer du kan ta kontakt med. De kan hjälpa dig med att förmedla kontakt med annonsörer och sponsorer. Har du inte ett sponsorskap är förmodligen det lättaste sättet att bli en influencer att nischa dig mot något specialområde. Det kan handla om smink, inredning eller bilar. Publicera mycket material och se själv till att interagera med andra för att organiskt bygga upp en stor följarskara. När du väl har det kan du börja tjäna pengar och få gratisprodukter av företag som vill synas via din kanal.

Tjäna pengar snabbt genom att sälja dina bilder

En annan sak som kan generera pengar utan att du ens behöver jobba särskilt hårt för det är att sälja dina bilder online. Traditionellt har det här varit förbehållet proffsfotografer som sålt via stora bildbyråer. Men internet har effektivt decentraliserat den marknaden och gjort den tillgänglig för alla.

Idag finns det stora databaser med så kallade ”stock photos”, där vem som helst kan ladda upp sina bilder och göra dem tillgängliga för den som vill köpa dem. Det är oftast betydligt sämre betalt än vad det brukade vara, men då du har möjlighet att nå en global marknad och kan sälja samma bild om och om igen kan ett bra foto ändå generera stora pengar.

Gör bilderna säljbara

Det finns inga direkt gränser för vad du kan ladda upp. Så du kan antingen bara publicera dina gamla semesterbilder, eller jobba med aktivt med att ta bilder som du tror är säljbara. Vad du behöver för att kunna sälja bilder är:

  • Kunskaper i ett fotoredigeringsprogram.
  • Kunna spara ner dem i olika format
  • Behandla dem så att de ska bli mer användbara.
  • Veta hur du laddar upp dem.
  • Kunna tagga bilderna.

När du har laddat upp dem taggar du dem med sökord som beskriver vad bilden innehåller. Här gäller det att vara så deskriptiv som möjligt och tänka utanför boxen. Fundera på hur bloggar, nyhetsmedia och företag brukar arbeta med bild och tagga därefter. En bild på dina föräldrar framför slottet kan till exempel taggas #happycouple, #stockholm, #castle #oldpeople för att täcka in många olika sökbegrepp och kunna komma upp i många relevanta sammanhang.

Hyr ut det du inte behöver

Den nya så kallade gigekonomin, eller delningsekonomin, handlar inte bara om att kunna ta jobb med kort varsel. Det handlar också om att internet och utvecklad teknologi för mikrobetalningar och matchning gjort det möjligt för privatpersoner att ägna sig åt småskalig leasing till andra privatpersoner.

En av de mest kända sajterna som kan användas för detta ändamål är Airbnb där privatbostäder hyrs ut. Har du ett extra rum och vill fylla på kassan, ställ in en tältsäng där och hyr ut det som natthärbärge. Du behöver alltså inte hyra ut hela ditt boende på en gång.

De flesta bilar används bara en liten del av tiden. Med tanke på vilken stor investering en bil är så är det ekonomiskt oförsvarbart. Att producera en bil drar dessutom väldigt mycket naturresurser så det är också ekologiskt oförsvarbart att inte maximera nyttan av den. Det finns flera tjänster där du kan hyra ut din bil när den inte används och på så sätt tjäna pengar. Eller åtminstone delfinansiera bilen. Några exempel på sådana sajter är SnappCar och GoMore. Se dock till att kontrollera så att bilens försäkring gäller om du hyr ut den.

Utöver dessa stora sajter för bostäder och bilar finns det också flera mindre sajter där du kan hyra ut lite allt möjligt. Allt från din toalett till dina skridskor eller din kamera. Bara fantasin sätter gränser!

Tjäna pengar online på trading

Förr i tiden var en aktiemäklare en nästan mytisk figur. En finanshaj med slickad frisyr som stod och skrek ”köp, sälj” på ett börsgolv. Idag har den mesta handeln med värdepapper flyttat ut på internet, och fler möjligheter har dessutom tillkommit. Det gör att det går att tjäna pengar på att handla med värdepapper på fritiden, eller på fikarasten. Baksidan av det här är givetvis att du dels behöver ha ett kapital för att komma igång, dels att du tar en hel del risker med dina pengar. Något du måste vara medveten om.

Handla med aktier eller fonder

Aktier är oftast det första folk tänker på när de hör ordet trading. Men du behöver inte låsa dig till det utan kan handla med fonder också. Det beror dock lite på vilken typ av trading du vill ägna dig åt. Daytrading, där du köper och säljer dagligen, fungerar bäst med renodlade aktier. Men om du bara försöker följa kursrörelserna och köper och säljer mer sällan kan fonder fungera lika bra. Det du behöver då är en bra nyhetskoll och insikt i vilka händelser som påverkar världens börskurser.

Handla med crypto

Kryptovaluta, crypto, är en digital valuta som växer i popularitet. Den största kryptovalutan är Bitcoin, men det finns massor av andra varianter. Crypto är en typ av investering som det svänger snabbt i. Kurserna varierar mycket mer än för aktier. Det gör att en sådan här investering medför mycket högre risk, men också större möjligheter att tjäna pengar snabbt om du är medveten om och beredd att ta risken. Om du ska börja handla med crypto bör du alltid börja smått och se till att hitta en pålitlig nätmäklare som erbjuder den här typen av affärer.

Handla med råvaror

Ytterligare en sak du kan tjäna pengar på är råvaror, som olja och guld. Dessa handlas i de flesta fall inte som fysiska ägodelar, utan som terminer eller optioner. Det är ett värdepapper som ger dig en fiktiv rätt att vid ett bestämt tillfälle sälja eller köpa en viss mängd av råvaran. Du köper till dagspris och kan alltså med hjälp av en termin satsa pengar på om priset kommer gå upp eller ner inom en viss tid. Det här är en osäker typ av handel, men med relativt små risker. Priserna varierar oftast inte så mycket över tid vilket gör att summorna du vinner eller förlorar sällan blir enorma.

Ta jobb online med läxhjälp

Skolresultaten sjunker ständigt. Det kan du som har kunskap nog att klara gymnasiet, samt har lite grundläggande pedagogisk förmåga, kapitalisera på. Det finns gott om föräldrar med både medel och vilja att betala för att deras barn ska kunna få extra läxhjälp. Det går också att sköta helt digitalt om du inte vill ta dig någonstans utan vill kunna hantera ditt läxhjälpsuppdrag hemifrån.

Hur du hittar uppdragen

Det finns förmedlingar för den här typen av tjänster. Men du kan också sköta det helt privat genom att till exempel annonsera dina tjänster i olika lokala grupper på till exempel Facebook. Efterfrågan är dock störst inom ämnen som matematik och naturvetenskap. Se därför till att du har täckning för att kunna lära ut detta innan du antar ett sådant här jobb. Om du har det kan du inte bara få en extra inkomst, du får också möjlighet att hjälpa en ung person klara sina studier vilket är en belöning i sig.

Poker eller betting

Det här är ytterligare ett riskfyllt sätt att tjäna pengar som du inte ska ge dig in på utan att ha pengar du är beredd att förlora. Det är dessutom något som kräver mer kunskap än vad många tror. Men om du är duktig på matematik och har förmåga att se mönster går det att tjäna pengar på poker eller betting. Du ska dock inte tro att det går att tjäna pengar på att spela andra casinospel som Craps eller slotmaskiner. Dessa är helt slumpmässiga och där huset hela tiden har en fördel.

Poker

Även poker innehåller givetvis ett moment av slump. Men det är ändå så att ur spelarnas samlade pott med pengar kommer den bäste pokerspelaren när en turnering är slut gå därifrån med mer pengar än han eller hon satsade. Poker är ett spel där du kan jobba med matematiska sannolikheter och psykologi för att förutse och påverka spelskeenden. Det gör att du kan påverka din tur. Vet du hur spelet fungerar och kan använda olika typer av satsningsstrategier är du på god väg mot att bli en vinnande spelare. Kan du dessutom identifiera de tider på dygnet där motståndare i olika länder med stor sannolikhet har förfriskat sig innan de sätter sig vid spelbordet har du ytterligare en rejäl fördel.

Betting

Betting och odds kräver viss kunskap om olika sportmarknader. Odds sätts på en marknad av professionella oddssättare som bedömer sannolikheten för exempelvis vilket fotbollslag som vinner en match. När du satsar pengar på en sport är det viktiga att identifiera de odds som är generöst satta och sedan spela på dem. Det kan låta orimligt att satsa på att till exempel Degerfors ska slå Malmö i Allsvenskan. Men om oddset är högre än det borde vara utifrån sannolikhetsläran är det ändå det spelet du ska lägga. Du kommer förlora en del, men på lång sikt öka ditt kapital då även det osannolika händer tillräckligt ofta för att du ska vinna på det. När det gäller betting bör du alltid vara mycket påläst om den sport du satsar på för att kunna göra väl avvägda satsningar.

Tjäna pengar online genom affiliate-marknadsföring

Att vara en affiliate är ett relativt nytt sätt att tjäna pengar på som är tämligen okänt för den stora massan. Här startar du en sajt vars enda egentligen syfte är att generera klick åt andra sidor. Du kan alltså tjäna pengar online genom att få klick och driva trafik åt andra.

Det enklaste sättet att komma igång är att köpa en domänadress som är löst relaterat till något du tror att du kommer kunna tjäna reklampengar på och sedan börja publicera innehåll. Innehållet bör vara anpassat så att du på ett naturligt sätt ska kunna få sökträffar via Google och andra sökmotorer. Det bör även vara skrivet så att du kan länka vidare till andra sidor från dina texter. Du kan med fördel kombinera det här med andra onlinebaserade intäktskällor. Om du till exempel håller på mycket med betting kan du starta en blogg om det för att sedan fylla bloggen med så många affiliate-länkar du bara kan.

Köp och sälj saker online

Den klassiska loppmarknaden har flyttat ut på nätet. Idag går det att när som helst sälja saker du inte behöver. Det finns massor av olika sajter där du kan köpa och sälja. Några av de största är Blocket, Tradera och eBay. Men du behöver inte låsa dig till dem utan det finns många andra att välja på. Faktum är att du som vill göra pengar på det här också gör bäst i att hålla koll på de mindre sidorna. Gärna på internationella sådana.

Få loss pengar snabbt

Ett sätt att tjäna pengar online är att sälja saker du inte längre behöver. Det kan handla om något du tröttnat på och inte längre använder. Förra årets garderob eller en dator som du har uppgraderat. Då är det här ett sätt att rotera prylar, där du kan delfinansiera nyinköp genom att sälja det gamla. Men det är också ett sätt att snabbt få loss pengar när du behöver det. Du kan se det som att dina saker är ett reservkapital som kan användas vid kris. Eftersom internet är en så stor marknad är det mycket lättare att hitta en köpare till din gamla moraklocka eller fåtölj än om du skulle gå genom andra kanaler.

Bli din egna loppishandlare

Det går också att göra pengar på längre sikt genom onlineförsäljning. Du kan helt enkelt starta en egen internetbaserad loppishandel där du köper och säljer saker kontinuerligt. Ett sätt är att köpa stora partier billigt, och sedan dela upp det och sälja där du tror att du kan få mest betalt för det. Passa på när någon ska flytta, eller köp ett dödsbo. Då får du snabbt tillgång till många saker till ett förhoppningsvis bra pris.

Genom att ha koll på vad som är populärt på olika plattformar och i olika länder kan du också tjäna pengar genom att köpa på ett ställe och sälja på ett annat. Japanska träsnitt som inte är tillverkade av någon av de stora mästarna kan förmodligen gå att få mycket billigt på deras lokala köp- och säljsidor. De kan sedan säljas dyrt till svenska japanofiler genom Blocket och specialiserade forum. Det här är bara ett tänkbart exempel. Du kan säkert komma på tusen till.

Delta i enkäter

Ett av de lättaste sätten att tjäna pengar online är att delta i enkätundersökningar och få belöningar för det. Det är kanske inte här du blir rik, men det kräver inte särskilt mycket ansträngning att svara på en marknadsundersökning medan du ligger och tittar på TV.

Det finns massor av olika organisationer och företag som ger dig den här möjligheten. Hitta en som har ett bra gränssnitt och ett bra ersättningssystem och fokusera på den. Ett allmänt råd är just detta – håll dig till en eller två leverantörer. Ofta är bonussystemen utformade på så sätt att de som troget deltar får mer. Du behöver i de flesta fall dessutom vara med i ett antal enkäter för att överhuvudtaget få ut något.

Välj också en enkätarrangör som erbjuder belöningar som du vill ha. Det kan handla om att du får kontant ersättning via PayPal, presentkort, rikskuponger eller prylar.

Ta ett extrajobb via chatt eller telefon

Internet har också gjort att många vanliga jobb har flyttat ut online och kan utföras på distans. De flesta företag och organisationer har någon form av kundtjänst som behöver vara nåbar även på dygnets mer udda tider. Det gör att du som redan har ett jobb eller annan sysselsättning på normala kontorstider kan ta på dig ett extrauppdrag som kundtjänstpersonal.

Vad är arbetsuppgifterna

När du har ett sådant jobb kommer du jobba med att besvara frågor och ge hjälp via en chatt eller telefon. Du får en grundläggande utbildning av det företag du ska jobba åt och sedan är det bara att komma igång och tjäna pengar. Det enda du egentligen behöver är förmågan att kunna kommunicera och delge information som är anpassad till en situation. Om du till exempel jobbar åt ett inkassoföretag eller ett online casino bör du vara förberedd på att en del ärenden kan vara lite jobbigare att hantera. Medan du som jobbar åt ett e-handelsföretag kanske framförallt kommer få hantera returer och produktfrågor.

Var hittar du jobbet

Det här är en typ av jobb som har hög personalomsättning. Det innebär att det nästan alltid finns möjlighet att hitta ett sådant här jobb. Om du tittar på nästan vilken jobbsida som helst; Blocket Jobb, Arbetsförmedlingens Platsbanken eller liknande kommer du med nästan hundraprocentig sannolikhet hitta flera att välja på. Tack vare att folk ofta börjar hos ett företag på den här typen av arbeten för att sedan avancera är det också vanligt att kunna börja direkt. Det är en stor fördel eftersom du sällan behöver gå igenom en lång process utan kan komma igång och tjäna pengar nästan från dag ett. För dig som är ny på arbetsmarknaden är det också ett bra sätt att skaffa dig erfarenheter av kundtjänst eller försäljning.

Dela gärna om du gillade inlägget

Betyg av läsare

Snittbetyg 4.8 / 5. Antal röster: 5

Lämna en kommentar

ekonomitips.nu