Vad en kreditupplysning faktiskt Àr

En kreditupplysning kan bli aktuell i en rad olika sammanhang, ett exempel Ă€r nĂ€r du ska teckna ett telefonabonnemang eller hyra en lĂ€genhet – men framförallt nĂ€r du ska ansöka om ett lĂ„n. Detta gĂ€ller oavsett om du avser att lĂ„na pengar frĂ„n en bank eller nĂ„gon annan form av kreditinstitut.

NĂ€r du ansöker om ett lĂ„n hos en bank eller nĂ„gon annan form av kreditinstitut Ă€r lĂ„ngivaren enligt lag skyldig att göra en kreditprövning. En kreditprövning innebĂ€r att lĂ„ngivaren gör en bedömning av din ekonomiska situation och dina möjligheter att betala tillbaka lĂ„net.

Leder kreditprövningen till att lÄngivaren bedömer att du inte kan betala tillbaka lÄnet mÄste lÄngivaren avslÄ din lÄneansökan. LÄngivaren Àr enligt lag skyldig att neka en lÄneansökan, om lÄngivaren gör bedömningen att lÄntagaren inte kan betala tillbaka lÄnet i enlighet med avbetalningsplanen och övriga villkor i lÄneavtalet.

Vad en kreditupplysning faktiskt Àr
Vad en kreditupplysning faktiskt Àr förklarar vi sÄ gÀrna!

Kreditupplysningen Àr en del av kreditprövningen

NÀr en lÄngivare ska göra en kreditprövning av en lÄntagare begÀr lÄngivaren oftast in en kreditupplysning frÄn ett kreditupplysningsföretag. En kreditupplysning Àr ett skriftligt eller digitalt dokument med uppgifter om en person som ansökt ett lÄn eller en nÄgon annan form av kredit.

De flesta banker och större kreditinstitut begĂ€r in sina kreditupplysningar frĂ„n Upplysningscentralen, som Ă€r det största kreditupplysningsföretaget pĂ„ den svenska marknaden. Det finns Ă€ven ett stort antal mindre kreditupplysningsföretag som till exempel Bisnode, Creditsafe och Sergel KredittjĂ€nster. Dessa mindre kreditupplysningsföretag anlitas framförallt av lĂ„ngivare som beviljar lĂ„n pĂ„ mindre belopp, som till exempel sms-lĂ„n.

Hur en kreditupplysning ser ut skiljer sig nÄgot Ät beroende pÄ omfattningen av kreditupplysningen och vilket kreditupplysningsföretag som upprÀttar den. Men vid lÄn pÄ större belopp brukar en kreditupplysning innehÄlla följande uppgifter:

  • Namn och adress
  • CivilstĂ„nd
  • Inkomstuppgift
  • Innehav av fastighet(er)
  • Tidigare kreditförfrĂ„gningar
  • BetalningsanmĂ€rkningar och eventuellt skuldsaldo hos Kronofogdemyndigheten
  • Befintliga lĂ„n och andra krediter

Vid mindre lÄn, som till exempel sms-lÄn eller andra snabblÄn pÄ lÀgre belopp, Àr kreditupplysningen betydligt mindre omfattande. I de flesta fall omfattar dessa kreditupplysningar endast personuppgifter, jÀmte det skuldsaldo och de betalningsanmÀrkningar som eventuellt finns registrerade hos Kronofogdemyndigheten.

De uppgifter som finns i en kreditupplysning hÀmtar kreditupplysningsföretagen frÄn olika offentliga register som till exempel folkbokföringsregistret, Skatteverket, Kronofogdemyndigheten m fl men Àven frÄn de enskilda bankerna. Vid en komplett UC frÄn Upplysningscentralen framgÄr till exempel samtliga dina krediter vilka har beviljats av olika banker och kreditinstitut.

Regler avseende kreditupplysningar

Kreditupplysningar och den hantering av personuppgifter som sker i samband med upprÀttandet av kreditupplysningar innebÀr ett intrÄng i den personliga integriteten. Det finns dÀrför ett detaljerat regelverk som bland annat reglerar hur kreditupplysningar ska hanteras, vilka uppgifter som fÄr ingÄ och nÀr en lÄngivare har rÀtt att begÀra en kreditupplysning. Det Àr kreditupplysningsföretaget som svarar för att dessa regler följs. Den som begÀr en kreditupplysning mÄste övervÀga att bevilja dig ett lÄn eller ha ett annat skÀl, som till exempel hyra ut en bostad, för att ha rÀtt att begÀra ut en kreditupplysning. I annat fall Àr det inte tillÄtet att begÀra ut en kreditupplysning, detta gÀller hur nyfiken man Àn mÄ vara om en annan persons ekonomiska situation.

Behövs verkligen kreditupplysningar?

Kreditupplysningar underlÀttar för lÄngivare att lÄna ut pengar och för lÄntagare att lÄna pengar. Hade det inte funnits ett system med kreditupplysningar hade du som lÄntagare varit tvungen att ta kopior pÄ i princip allt som har med din ekonomi att göra. Det gÀller allt frÄn lönekvitton och bankkontoutdrag till skattedeklaration för kanske tio Är tillbaka i tiden och en hel del annat. Det nuvarande systemet med kreditupplysningar Àr lÄngt ifrÄn perfekt. Det finns sÀkerligen anledning att diskutera bland annat vissa integritetsfrÄgor, men systemet och enkelheten med kreditupplysningar gör trots allt vardagen enklare för sÄvÀl den som vill lÄna pengar som den som vill lÄna ut pengar.

Betyg av lÀsare

Snittbetyg 4.3 / 5. Antal röster: 3

Liknande inlÀgg

LĂ€mna en kommentar