Var smart när du ansöker om lån

Ett lån med dåliga villkor i form av en hög ränta eller omotiverade och höga avgifter kan snabbt gräva stora hål i din privatekonomi. Det är därför viktigt att du är smart och ser till att du får bra villkor när du ansöker om lån.

Var smart när du ansöker om lån
Var smart när du ansöker om lån 2021

Olika typer av lån

När du ansöker om lån kommer du upptäcka att det finns ett olika typer av lån som du kan välja mellan. Det är viktigt att du väljer rätt typ av lån då detta har stor betydelse för villkoren för lånet. Vad som avgör vilken typ av lån som du ska välja är framförallt vad du ska använda pengarna till. Ett billån är särskilt anpassat till köp av en bil, ett huslån är särskilt anpassat till köp av ett hus och så vidare.

Generellt gäller att, om du till exempel ska låna pengar till en bil, bör du i första hand jämföra olika billån. Ett billån är oftast konstruerat på så sätt att långivaren tar bilen som säkerhet för lånet. Detta innebär ett mindre risktagande för långivaren som därför kan erbjuda dig bättre lånevillkor. Tar du till exempel ett vanligt privatlån eller ett sms-lån för att köpa en bil, kommer detta lån sannolikt att innehålla sämre villkor än vad billånet gör.

Var smart och förhandla om lånevillkoren

Det råder stor konkurrens på lånemarknaden, något som är positivt för dig som låntagare. Tveka därför inte att förhandla med långivarna om du har möjlighet till detta. Har du fått ett bra erbjudande från en långivare ska du inte tveka att förklara detta för andra långivare och ge dem möjlighet att förbättra sina erbjudanden.

Granska villkoren noggrant och gör endast en låneansökan

Innan du ansöker om ett lån är det viktigt att du jämför de olika långivarnas villkor. När du jämför villkoren ska du jämföra framförallt totalkostnaden för lånet. Med totalkostnaden avses hur mycket lånet totalt kommer att ha kostat dig, den dag som du har betalt tillbaka lånet enligt avbetalningsplanen.

Du bör inte göra flera låneansökningar till flera långivare. När du ansöker om ett lån gör långivaren en kreditkontroll på dig. Har du flera kreditkontroller registrerade är detta något som kan påverka din kreditvärdighet negativt.

Du bör istället välja ut en enskild långivare hos vilken du ansöker om lån. Skulle denna långivare inte bevilja din ansökan kan du därefter ansöka om lån hos en annan långivare. På så sätt riskerar du inte att skada din kreditvärdighet på grund av många låneansökningar.

Betyg av läsare

Snittbetyg 5 / 5. Antal röster: 2

Lämna en kommentar

ekonomitips.nu