Varför du inte ska ta sms lån

Sms-lån är något som blivit alltmer populärt, framförallt bland yngre personer. Det är enkelt att förföras av smidigheten med ett sms-lån, du ansöker snabbt och enkelt om lånet och i de flesta fall har du pengarna på ditt konto redan samma dag. I situationer när man får ett akut behov av pengar kan ett sms-lån vara en mycket attraktiv lösning.

Men sms-lån är inte enbart av godo, långtifrån. Det är en låneform som ofta kritiseras och som många låntagare har svårt att hantera. Det händer alltför ofta att personer, som har tagit ett sms-lån, inte klarar av att betala tillbaka lånet på utsatt tid vilket leder till ökade kostnader med ibland allvarliga följder för privatekonomin. Går du i tankar om att ta ett sms-lån bör du därför noggrant överväga om det verkligen är det bästa alternativet för din del och om det inte finns andra och bättre lösningar.

Varför du inte ska ta sms lån
Ta inte smslån 2021!

4 Nackdelar med sms-lån

Det finns situationer där sms-lån kan vara en bra lösning, och i många fall är det kanske den enda lösningen. Men även om sms-lån ibland kan vara en bra lösning finns det ett antal generella nackdelar som gäller för de flesta typer av sms-lån. Du bör vara medveten om dessa innan du bestämmer dig för att ansöka om ett sms-lån.

1. Den effektiva räntan är betydligt högre än vid andra låneformer
Med den effektiva räntan avses räntan jämte samtliga kostnader för lånet. Du ska därför inte stirra dig blind på räntan när du jämför olika sms-lån, det är totalkostnaden som är avgörande. Vid sms-lån på löptider kring en eller ett par månader är räntan ofta inte särskilt hög, det är däremot avgifterna, vilket leder till att den totala kostnaden för sms-lånet blir mycket hög.

Den effektiva räntan vid sms-lån är betydligt högre än om du till exempel tar ett vanligt privatlån. Sms-lån är en av de enklaste och snabbaste – men samtidigt en av de absolut dyraste – lånen.

2. Återbetalningstiden är mycket kort
Återbetalningstiden för ett sms-lån är mycket kort och vanligtvis ska du betala tillbaka lånet inom en eller kanske ett par månader. Detta är en kort tid och det är lätt hänt att man överskattar sin förmåga att få fram pengar i tid för att kunna betala tillbaka lånet. Fundera därför noggrant igenom dina faktiska möjligheter att betala tillbaka lånet inom den angivna återbetalningstiden, gör dessutom detta innan du ansöker om lånet.

3. Det är dyrt att inte följa avbetalningsplanen
Klarar du inte av att följa avbetalningsplanen drabbas du omgående av olika förseningsavgifter och andra kostnader. De låneföretag som tillhandahåller sms-lån försöker omgående att driva in sina pengar och kan du inte betala skickas kraven snabbt vidare till olika inkassoföretag och så småningom även till Kronofogdemyndigheten.

4. Det sker en kreditprövning vid varje ansökan om sms-lån
Varje gång som du ansöker om ett sms-lån görs en kreditprövning och långivaren begär in en kreditupplysning på dig från något av de olika kreditupplysningsföretagen. Även om det oftast inte görs en fullständig UC hos Upplysningscentralen när du ansöker om ett sms-lån, registreras en förfrågan hos i vart fall det kreditupplysningsföretag där långivaren har gjort en förfrågan. Har du flera registrerade kreditupplysningar, även om dessa avser sms-lån, är detta något som kan påverka din framtida kreditvärdighet negativt.

Alternativ till sms-lån

Har du akut behov av pengar bör du först och främst försöka att finna andra lösningar än ett sms-lån. Behöver du pengarna för att betala en räkning kan det vara en bättre lösning att kontakta företaget som skickat räkningen, och fråga om de kan bevilja ett kortare anstånd med betalningen och kanske även kan acceptera en avbetalningsplan. Det blir oftast betydligt billigare och enklare än ett sms-lån.

Är detta inte ett alternativ kan det vara en lösning att du lånar pengar från någon inom familjen eller från någon i den närmare bekantskapskretsen. Vid lån från familj eller vänner är det inte omöjligt att du får ett lån utan att du behöver betala någon ränta eller att du drabbas av några kostnader i övrigt.

Måste du ta sms-lån – jämföra de olika långivarnas villkor

Hittar du inte någon annan lösning och därför måste ansöka om ett sms-lån är det viktigt att du är noggrann när du jämför de olika långivarnas villkor. Varje långivare har sina respektive villkor och det är ofta en stor skillnad mellan de olika långivarna och deras låneerbjudanden. Se därför till att följa den avbetalningsplan som gäller för det sms-lån som du väljer och betala tillbaka lånet jämte samtliga kostnader i enlighet med avbetalningsplanen.

Betyg av läsare

Snittbetyg 4.5 / 5. Antal röster: 4

Lämna en kommentar

ekonomitips.nu