1. Ekonomitips
  2.  » 
  3. LĂ„na
  4.  » Lendo eller Zmarta

Kampen mellan Lendo och Zmarta som lÄngivare

Lendo och Zmarta Àr sÄ kallade lÄneförmedlare. Enkelt förklarat innebÀr detta att de underlÀttar livet för dig som konsument nÀr du ska ansöka om lÄn. IstÀllet för att du sjÀlv behöver kontakta och göra lÄneansökningar hos flera olika lÄngivare, kan du göra en enda ansökan som du istÀllet skickar till lÄneförmedlaren. DÀrefter skickar lÄneförmedlaren vidare din ansökan till de olika lÄngivarna, i form av banker och kreditinstitut, vilka lÄneförmedlaren har avtal med.

De flesta lÄneförmedlare arbetar med ett stort antal lÄngivare, och vare sig Lendo eller Zmarta Àr nÄgot undantag i detta avseende. De arbetar bÄda med ett mycket stort antal banker och andra kreditinstitut. NÀr du anvÀnder dig av Lendo eller Zmarta kan din ansökan skickas vidare till fler Àn 30 olika lÄngivare.

NÀr lÄngivarna dÀrefter fÄr din ansökan fÄr de möjlighet att presentera ett lÄneförslag vilket lÄneförmedlaren vidarebefordrar till dig. DÀrefter Àr det upp till dig att avgöra vilket av förslagen som du tycker Àr bÀst. De olika lÄngivarna fÄr sÄledes konkurrera om din gunst, och det Àr du som bestÀmmer vilket av lÄnen som du vill acceptera.

Kampen mellan Lendo och zmarta

En kort presentation av Lendo och Zmarta

Lendo etablerades redan 2007 och var en av de första lÄneförmedlarna pÄ den svenska marknaden. Idag Àr Lendo Àven den största lÄneförmedlaren och har generellt ett mycket bra rykte. BÄde privatpersoner och företag kan anvÀnda sig av Lendo för att hitta bra villkor pÄ sina lÄn. För privatpersoner Àr det högsta beloppet som det Àr möjligt att lÄna 600 000 kronor och för företag Àr det 1 000 000 kronor.

Zmarta Ă€r inte heller nĂ„gon nybörjare i branschen. I och för sig lanserades Zmarta först 2015 men Freedom Finance, som utgör en del av Zmarta, har varit verksamt i lĂ„nebranschen sedan slutet av 1990-talet. Även via Zmarta Ă€r det högsta belopp som en privatperson kan lĂ„na 600 000 kronor. Företag kan inte lĂ„na pengar via Zmarta men Ă„ andra sidan har Zmarta mer Ă€n lĂ„n pĂ„ menyn för privatpersoner. Hos Zmarta Ă€r det, förutom lĂ„n, Ă€ven möjligt att fĂ„ offerter pĂ„ bil- och hemförsĂ€kringar.

BĂ„da företagen har varit mycket framgĂ„ngsrika i Sverige med hundratusentals nöjda kunder. Det har egentligen inte nĂ„gon betydelse vilka kundrecensioner du tittar pĂ„ rörande Zmarta och Lendo – du kommer att finna en övervĂ€ldigande del av extremt nöjda kunder vad avser bĂ„da företagen. Som exempel kan nĂ€mnas att de bĂ„da ligger pĂ„ ett Trustscore pĂ„ över 4.5 av 5 möjliga, hos TrustPilot.

FramgĂ„ngen i Sverige har dessutom lett till att bĂ„de Lendo och Zmarta vidgat sina vyer och expanderat utomlands. De Ă€r bĂ„da verksamma i flera lĂ€nder utanför Sverige och de har planer pĂ„ att expandera ytterligare. Är du bosatt i utlandet och vill lĂ„na pengar kan det dĂ€rför vara ett tips att titta nĂ€rmare pĂ„ din lokala version av Lendo eller Zmarta.

Endast en kreditupplysning trots flera lÄneansökningar

Söker du sjÀlv om lÄn i olika banker kommer varje bank att begÀra en UC pÄ dig. Det innebÀr att det i din UC dÀrefter finns flera kreditförfrÄgningar pÄ dig, vilket kan pÄverka din framtida kreditvÀrdighet negativt. AnvÀnder du dig av en lÄneförmedlare som Zmarta eller Lendo slipper du detta problem.

NÀr du anvÀnder dig av en lÄneförmedlare tar lÄneförmedlaren en UC pÄ dig och bifogar dÀrefter denna till den lÄneansökan som skickas till lÄngivarna. Varje enskild lÄngivare behöver dÀrför inte sjÀlva begÀra en UC utan kan istÀllet anvÀnda sig av den UC som lÄneförmedlaren bifogat. Det innebÀr att det endast behövs en enda UC, Àven om din lÄneansökan skickas vidare till mer Àn trettio olika banker, nÄgot som Àr positivt för din framtida kreditvÀrdighet.

Vem ska man vĂ€lja – Lendo eller Zmarta?

Lendo och Zmarta Àr tvÄ mycket populÀra lÄneförmedlare för privatpersoner som fÄr mycket bra kritik frÄn sina kunder. Deras tjÀnster skiljer sig inte mycket frÄn varandra och det finns egentligen fler likheter Àn vad det finns skillnader. BeloppsgrÀnserna för hur mycket du kan lÄna Àr desamma, lÄneansökan skickas till ungefÀr lika mÄnga lÄngivare, de lÄnevillkor som Àr möjliga att fÄ Àr i stort desamma m m oavsett om du vÀljer Lendo eller Zmarta.

Har du svÄrt att vÀlja om du ska ansöka om lÄn via Lendo eller Zmarta kan ett alternativt faktiskt vara att du anvÀnder dig av bÄda tjÀnsterna. Det innebÀr i och för sig att du fÄr tvÄ stycken UC i ditt namn(vilket du som bekant Àr bör vara försiktig med)men bortsett frÄn detta kan du vara sÀker pÄ att din lÄneansökan kommer att skickas vidare till ett mycket stort antal lÄngivare. Och förhoppningsvis kan i vart fall en av dessa lÄngivare erbjuda dig just det lÄn som du behöver och till de villkor som du vill ha.