Kampen mellan Lendo och Zmarta som lÄngivare

Lendo och Zmarta Ă€r sĂ„ kallade lĂ„neförmedlare. Enkelt förklarat innebĂ€r detta att de underlĂ€ttar livet för dig som konsument nĂ€r du ska ansöka om lĂ„n. IstĂ€llet för att du sjĂ€lv behöver kontakta och göra lĂ„neansökningar hos flera olika lĂ„ngivare, kan du göra en enda ansökan som du istĂ€llet skickar till lĂ„neförmedlaren. DĂ€refter skickar lĂ„neförmedlaren vidare din ansökan till de olika lĂ„ngivarna, i form av banker och kreditinstitut, vilka lĂ„neförmedlaren har avtal med.

De flesta lÄneförmedlare arbetar med ett stort antal lÄngivare, och vare sig Lendo eller Zmarta Àr nÄgot undantag i detta avseende. De arbetar bÄda med ett mycket stort antal banker och andra kreditinstitut. NÀr du anvÀnder dig av Lendo eller Zmarta kan din ansökan skickas vidare till fler Àn 30 olika lÄngivare.

NĂ€r lĂ„ngivarna dĂ€refter fĂ„r din ansökan fĂ„r de möjlighet att presentera ett lĂ„neförslag vilket lĂ„neförmedlaren vidarebefordrar till dig. DĂ€refter Ă€r det upp till dig att avgöra vilket av förslagen som du tycker Ă€r bĂ€st. De olika lĂ„ngivarna fĂ„r sĂ„ledes konkurrera om din gunst, och det Ă€r du som bestĂ€mmer vilket av lĂ„nen som du vill acceptera.

Kampen mellan Lendo och zmarta

En kort presentation av Lendo och Zmarta

Lendo etablerades redan 2007 och var en av de första lÄneförmedlarna pÄ den svenska marknaden. Idag Àr Lendo Àven den största lÄneförmedlaren och har generellt ett mycket bra rykte. BÄde privatpersoner och företag kan anvÀnda sig av Lendo för att hitta bra villkor pÄ sina lÄn. För privatpersoner Àr det högsta beloppet som det Àr möjligt att lÄna 600 000 kronor och för företag Àr det 1 000 000 kronor.

Zmarta Ă€r inte heller nĂ„gon nybörjare i branschen. I och för sig lanserades Zmarta först 2015 men Freedom Finance, som utgör en del av Zmarta, har varit verksamt i lĂ„nebranschen sedan slutet av 1990-talet. Även via Zmarta Ă€r det högsta belopp som en privatperson kan lĂ„na 600 000 kronor. Företag kan inte lĂ„na pengar via Zmarta men Ă„ andra sidan har Zmarta mer Ă€n lĂ„n pĂ„ menyn för privatpersoner. Hos Zmarta Ă€r det, förutom lĂ„n, Ă€ven möjligt att fĂ„ offerter pĂ„ bil- och hemförsĂ€kringar.

BĂ„da företagen har varit mycket framgĂ„ngsrika i Sverige med hundratusentals nöjda kunder. Det har egentligen inte nĂ„gon betydelse vilka kundrecensioner du tittar pĂ„ rörande Zmarta och Lendo – du kommer att finna en övervĂ€ldigande del av extremt nöjda kunder vad avser bĂ„da företagen. Som exempel kan nĂ€mnas att de bĂ„da ligger pĂ„ ett Trustscore pĂ„ över 4.5 av 5 möjliga, hos TrustPilot.

FramgĂ„ngen i Sverige har dessutom lett till att bĂ„de Lendo och Zmarta vidgat sina vyer och expanderat utomlands. De Ă€r bĂ„da verksamma i flera lĂ€nder utanför Sverige och de har planer pĂ„ att expandera ytterligare. Är du bosatt i utlandet och vill lĂ„na pengar kan det dĂ€rför vara ett tips att titta nĂ€rmare pĂ„ din lokala version av Lendo eller Zmarta.

Endast en kreditupplysning trots flera lÄneansökningar

Söker du sjĂ€lv om lĂ„n i olika banker kommer varje bank att begĂ€ra en UC pĂ„ dig. Det innebĂ€r att det i din UC dĂ€refter finns flera kreditförfrĂ„gningar pĂ„ dig, vilket kan pĂ„verka din framtida kreditvĂ€rdighet negativt. AnvĂ€nder du dig av en lĂ„neförmedlare som Zmarta eller Lendo slipper du detta problem.

NĂ€r du anvĂ€nder dig av en lĂ„neförmedlare tar lĂ„neförmedlaren en UC pĂ„ dig och bifogar dĂ€refter denna till den lĂ„neansökan som skickas till lĂ„ngivarna. Varje enskild lĂ„ngivare behöver dĂ€rför inte sjĂ€lva begĂ€ra en UC utan kan istĂ€llet anvĂ€nda sig av den UC som lĂ„neförmedlaren bifogat. Det innebĂ€r att det endast behövs en enda UC, Ă€ven om din lĂ„neansökan skickas vidare till mer Ă€n trettio olika banker, nĂ„got som Ă€r positivt för din framtida kreditvĂ€rdighet.

Vem ska man vĂ€lja – Lendo eller Zmarta?

Lendo och Zmarta Àr tvÄ mycket populÀra lÄneförmedlare för privatpersoner som fÄr mycket bra kritik frÄn sina kunder. Deras tjÀnster skiljer sig inte mycket frÄn varandra och det finns egentligen fler likheter Àn vad det finns skillnader. BeloppsgrÀnserna för hur mycket du kan lÄna Àr desamma, lÄneansökan skickas till ungefÀr lika mÄnga lÄngivare, de lÄnevillkor som Àr möjliga att fÄ Àr i stort desamma m m oavsett om du vÀljer Lendo eller Zmarta.

Skulle vi vara tvungna att vÀlja ett alternativ skulle det landa pÄ Zmarta dÄ vi upplever flödet, för att ta lÄn nÄgot smidigare.

Har du svÄrt att vÀlja om du ska ansöka om lÄn via Lendo eller Zmarta kan ett alternativt faktiskt vara att du anvÀnder dig av bÄda tjÀnsterna. Det innebÀr i och för sig att du fÄr tvÄ stycken UC i ditt namn(vilket du som bekant Àr bör vara försiktig med)men bortsett frÄn detta kan du vara sÀker pÄ att din lÄneansökan kommer att skickas vidare till ett mycket stort antal lÄngivare. Och förhoppningsvis kan i vart fall en av dessa lÄngivare erbjuda dig just det lÄn som du behöver och till de villkor som du vill ha.

PopulÀrt val!

4,7 pÄ Trustpilot

LĂ„n upp till 600.000

Zmarta

4,7 pÄ Trustpilot

LĂ„n upp till 600.000

 • Erbjudande frĂ„n 35 lĂ„ngivare
 • Du fĂ„r en rĂ€nta pĂ„ 2,95% – 29,95%
 • Inkomstkrav pĂ„ 8 333 kr/mĂ„n
Zmarta
 • Erbjudande frĂ„n 35 lĂ„ngivare
 • Du fĂ„r en rĂ€nta pĂ„ 2,95% – 29,95%
 • Inkomstkrav pĂ„ 8 333 kr/mĂ„n

4,7 pÄ Trustpilot

LĂ„n upp till 600.000

Zmarta

4,6 pÄ Trustpilot

LĂ„n upp till 600.000

Lendo

4,6 pÄ Trustpilot

LĂ„n upp till 600.000

 • Erbjudande frĂ„n 35 lĂ„ngivare
 • Du fĂ„r en rĂ€nta pĂ„ 2,95% – 29,95%
 • Inkomstkrav pĂ„ 8 333 kr/mĂ„n
Lendo
 • Erbjudande frĂ„n 35 lĂ„ngivare
 • Du fĂ„r en rĂ€nta pĂ„ 2,95% – 29,95%
 • Inkomstkrav pĂ„ 8 333 kr/mĂ„n

4,6 pÄ Trustpilot

LĂ„n upp till 600.000

Lendo

Betyg av lÀsare

Snittbetyg 4.7 / 5. Antal röster: 53

2 svar pĂ„ ”Kampen mellan Lendo och Zmarta som lĂ„ngivare”

 1. Intressant lÀsning Frans.
  Funderar sjÀlv över vilken lÄneförmedlare jag ska vÀlja, lutar nog faktiskt mot Zmarta!

  Svara
 2. Tack för Ànnu ett bra inlÀgg!

  Jag tar anvÀnt bÄda tjÀnsterna, kÀnns som att Zmarta Àr en lite mer innovativ tjÀnst men produkten/erbjudanden Àr detsamma.

  En frÄga, vilken lÄneförmedlare brukar oftast erbjuda lÄn utan uppstartsavgift?

  Svara

LĂ€mna en kommentar