Kampen mellan Lendo och Zmarta som långivare

Lendo och Zmarta är så kallade låneförmedlare. Enkelt förklarat innebär detta att de underlättar livet för dig som konsument när du ska ansöka om lån. Istället för att du själv behöver kontakta och göra låneansökningar hos flera olika långivare, kan du göra en enda ansökan som du istället skickar till låneförmedlaren. Därefter skickar låneförmedlaren vidare din ansökan till de olika långivarna, i form av banker och kreditinstitut, vilka låneförmedlaren har avtal med.

De flesta låneförmedlare arbetar med ett stort antal långivare, och vare sig Lendo eller Zmarta är något undantag i detta avseende. De arbetar båda med ett mycket stort antal banker och andra kreditinstitut. När du använder dig av Lendo eller Zmarta kan din ansökan skickas vidare till fler än 30 olika långivare.

När långivarna därefter får din ansökan får de möjlighet att presentera ett låneförslag vilket låneförmedlaren vidarebefordrar till dig. Därefter är det upp till dig att avgöra vilket av förslagen som du tycker är bäst. De olika långivarna får således konkurrera om din gunst, och det är du som bestämmer vilket av lånen som du vill acceptera.

Kampen mellan Lendo och zmarta
Vilken låneförmedlare ska man välja?

En kort presentation av låneförmedlarna Lendo och Zmarta

Lendo etablerades redan 2007 och var en av de första låneförmedlarna på den svenska marknaden. Idag är Lendo även den största låneförmedlaren och har generellt ett mycket bra rykte. Både privatpersoner och företag kan använda sig av Lendo för att hitta bra villkor på sina lån. För privatpersoner är det högsta beloppet som det är möjligt att låna 600 000 kronor och för företag är det 1 000 000 kronor.

Zmarta är inte heller någon nybörjare i branschen. I och för sig lanserades Zmarta först 2015 men Freedom Finance, som utgör en del av Zmarta, har varit verksamt i lånebranschen sedan slutet av 1990-talet. Även via Zmarta är det högsta belopp som en privatperson kan låna 600 000 kronor. Företag kan inte låna pengar via Zmarta men å andra sidan har Zmarta mer än lån på menyn för privatpersoner. Hos Zmarta är det, förutom lån, även möjligt att få offerter på bil- och hemförsäkringar.

Båda företagen har varit mycket framgångsrika i Sverige med hundratusentals nöjda kunder. Det har egentligen inte någon betydelse vilka kundrecensioner du tittar på rörande Zmarta och Lendo – du kommer att finna en överväldigande del av extremt nöjda kunder vad avser båda företagen. Som exempel kan nämnas att de båda ligger på ett Trustscore på över 4.5 av 5 möjliga, hos TrustPilot.

Framgången i Sverige har dessutom lett till att både Lendo och Zmarta vidgat sina vyer och expanderat utomlands. De är båda verksamma i flera länder utanför Sverige och de har planer på att expandera ytterligare. Är du bosatt i utlandet och vill låna pengar kan det därför vara ett tips att titta närmare på din lokala version av Lendo eller Zmarta.

Endast en kreditupplysning trots flera låneansökningar

Söker du själv om lån i olika banker kommer varje bank att begära en UC på dig. Det innebär att det i din UC därefter finns flera kreditförfrågningar på dig, vilket kan påverka din framtida kreditvärdighet negativt. Använder du dig av en låneförmedlare som Zmarta eller Lendo slipper du detta problem.

När du använder dig av en låneförmedlare tar låneförmedlaren en UC på dig och bifogar därefter denna till den låneansökan som skickas till långivarna. Varje enskild långivare behöver därför inte själva begära en UC utan kan istället använda sig av den UC som låneförmedlaren bifogat. Det innebär att det endast behövs en enda UC, även om din låneansökan skickas vidare till mer än trettio olika banker, något som är positivt för din framtida kreditvärdighet.

Vem ska man välja – Lendo eller Zmarta?

Lendo och Zmarta är två mycket populära låneförmedlare för privatpersoner som får mycket bra kritik från sina kunder. Deras tjänster skiljer sig inte mycket från varandra och det finns egentligen fler likheter än vad det finns skillnader. Beloppsgränserna för hur mycket du kan låna är desamma, låneansökan skickas till ungefär lika många långivare, de lånevillkor som är möjliga att få är i stort desamma m m oavsett om du väljer Lendo eller Zmarta.

Skulle vi vara tvungna att välja ett alternativ skulle det landa på Zmarta då vi upplever flödet, för att ta lån något smidigare.

Har du svårt att välja om du ska ansöka om lån via Lendo eller Zmarta kan ett alternativt faktiskt vara att du använder dig av båda tjänsterna. Det innebär i och för sig att du får två stycken UC i ditt namn(vilket du som bekant är bör vara försiktig med)men bortsett från detta kan du vara säker på att din låneansökan kommer att skickas vidare till ett mycket stort antal långivare. Och förhoppningsvis kan i vart fall en av dessa långivare erbjuda dig just det lån som du behöver och till de villkor som du vill ha.

Populärt val!

4,7 på Trustpilot

Lån upp till 600.000

Zmarta

4,7 på Trustpilot

Lån upp till 600.000

 • Erbjudande från 35 långivare
 • Du får en ränta på 2,95% – 29,95%
 • Inkomstkrav på 8 333 kr/mån
Zmarta
 • Erbjudande från 35 långivare
 • Du får en ränta på 2,95% – 29,95%
 • Inkomstkrav på 8 333 kr/mån

4,7 på Trustpilot

Lån upp till 600.000

Zmarta

4,6 på Trustpilot

Lån upp till 600.000

Lendo

4,6 på Trustpilot

Lån upp till 600.000

 • Erbjudande från 35 långivare
 • Du får en ränta på 2,95% – 29,95%
 • Inkomstkrav på 8 333 kr/mån
Lendo
 • Erbjudande från 35 långivare
 • Du får en ränta på 2,95% – 29,95%
 • Inkomstkrav på 8 333 kr/mån

4,6 på Trustpilot

Lån upp till 600.000

Lendo

Betyg av läsare

Snittbetyg 4.6 / 5. Antal röster: 57

2 svar på ”Kampen mellan Lendo och Zmarta som långivare”

 1. Intressant läsning Frans.
  Funderar själv över vilken låneförmedlare jag ska välja, lutar nog faktiskt mot Zmarta!

  Svara
 2. Tack för ännu ett bra inlägg!

  Jag tar använt båda tjänsterna, känns som att Zmarta är en lite mer innovativ tjänst men produkten/erbjudanden är detsamma.

  En fråga, vilken låneförmedlare brukar oftast erbjuda lån utan uppstartsavgift?

  Svara

Lämna en kommentar

ekonomitips.nu