Investera

Investera 10 000 kronor

Publicerad:

Redaktör:Frans Lindqvist

Har du sparat ihop eller kanske fått 10 000 kronor och är osäker på vad du ska göra med dom? Ekonomitips.nu rekommenderar varmt att investera 10 000 kronor och påbörja din resa mot en bättre ekonomi via börshandel. Att bygga upp en aktieportfölj, spara, och placera pengar klokt är något som alltid är fördelaktigt desto tidigare man börjar. I detta inlägg går vi igenom steg-för-steg hur vi tänker och hade investerat dessa pengar.

Investera 10 000 kronor
Att investera 10 000 kronor kan utveckla din ekonomi enormt positivt med en genomtänkt och långsiktig strategi!

Inledning för dig som är ny när det gäller investeringar

Att satsa på flertalet olika aktier inom olika områden är något vi rekommenderar varmt, varför kanske du undrar? På detta sätt sänker man risken genom att inte förlita sig på ett enskilt bolags framgång. Utöver det är det sannolikt att avkastningen blir bättre. Avanza exempelvis har baserat på över en miljon kunder kunnat visa statistik på just detta.

Investera smartare!

Fondrebellen!

4,9 på Trustpilot

Savr

Fondrebellen!

4,9 på Trustpilot

  • Lägre avgifter än Avanza
  • Insättningsgaranti
  • Samma fonder. Samma trygghet!
Savr
  • Lägre avgifter än Avanza
  • Insättningsgaranti
  • Samma fonder. Samma trygghet!

Fondrebellen!

4,9 på Trustpilot

Savr


Grunden i investmentbolag

Att gå från 0 till flertalet aktier direkt, är enligt vår mening att gå lite för fort fram.
Vi rekommenderar att ett första steg kan vara att kanske investera i tre eller fyra aktier i olika investmentbolag, till ett värde av 2 000 kronor per aktie. Detta skulle generera en bra grund av aktieportföljen.

Anledningen till att vi väljer investmentbolag i första hand är att dom ger en automatisk riskspridning. Deras affärsidé och riktning är att äga aktier i flertalet andra bolag och fungerar därmed likt en fond, fast såklart med färre innehav. I regel har investmentbolag alltid en stark ägarfamilj som huvudägare, med lång erfarenhet och gott resultat över lång tid.

Vi kan hitta drygt 10 noterade investmentbolag med olika inriktningar på Stockholmsbörsen idag. En del av dom fokuserar sitt aktieinnehav på större bolag som är världsledande, andra på mindre tillväxtbolag med hög potential. Vi ser även att en del bolag föredrar att investera i börsnoterade innehav, samt att andra har en stor del onoterade innehav eller kombination av de båda. Det går även att skilja på investmentbolagen i deras arbetssätt, en del är passiva ägare, andra mer aktiva med löpande jobb och engagemang i investeringarna.

Addera ett par stabila företag

Nästa steg tycker vi är att själv välja ut en eller flera aktier att addera in i din aktieportfölj.
Här tycker vi att man ska sikta in sig på mer etablerade, stabila företag. Hur avgör man om ett företag är stabilt? Det bästa sättet är att kolla om dom haft en vinsttillväxt dom senaste 5 år samt gett utdelning. Man ska dock inte alltid fokusera på direktavkastning, det är med andra ord inte likhetstecken att det är bäst per definition, det kan vara ett tecken på att bolaget förväntas sänka sin utdelning.

Snitt direktavkastningen på Stockholmsbörsen är idag på 3-4 procent. Skulle avkastningen ligga över det kan det vara värt att undersöka lite extra varför man ger en så pass stor utdelning. På precis samma sätt kan man undersöka varför en del bolag inte ger utdelning? Kan anledningen exempelvis vara att man inte går med vinst, och isåfall varför?

Investera i aktier i företag vars tjänst du själv uppskattar!

Har du 10.000 kronor att investera rekommenderar vi starkt att även investera i företag/bolag vars tjänst du själv uppskattar. Det ger ofta en fingervisning om vart bolaget är påväg om du märker att du och din omgivning uppskattar en tjänst eller produkt.

Det är såklart inget måste men ofta är det lite roligare att följa företag och investera i dom som man faktiskt har en relation till. Vi på ekonomitips.nu rekommenderar starkt att ha någon tjänst/eller företag i din portfölj som du personligen uppskattar.

ISK eller KF även det ett bra tillskott!

Självklart bör du ha dina aktier på ett s.k. ISK (Investeringssparkonto) eller i en Kapitalförsäkring (KF). Varför? Utdelningen blir nästan skattefri, samt att du kan köpa nya aktier eller fonder för utdelningen utan att det dras en vinstskatt på 30% innan.
En klar fördel när din långsiktiga plan är att bygga upp en stark portfölj med ett gott resultat!

Fyra tips när du ska investera pengar

Till sist ska sägas att sparande och investeringar i merparten av fall ska vara ett långsiktigt engagemang. Oavsett om du investerar 1000, 10 000, eller 100 000 kronor är det viktigast att faktiskt bara börja. Här kommer fyra enkla handfasta tips för att bli långsiktigt framgångsrik.

  • Va långsiktig – Merparten av alla etablerade och omtalade personer, som investerat och byggt upp en god ekonomi och stora tillgångar har varit långsiktiga i sina investeringar. I regel handlar det ofta om över 10 år innan man börjar se goda resultat.
  • Köp aktier i sämre tider – De bästa affärerna sker ofta i sämre tider. Sannolikheten att köpa en aktie billigt relativt till sitt värda ökar markant. En stor nedgång på börsen kan förmodligen vara det bästa som kan hända för en person som precis tänkt att börja sitt sparande (investeringar).
  • Återinvestera din utdelning – Att återinvestera sina vinster ger dig en större sannolikhet för en stor totalavkastning. Många återger Ratos som ett exempel: den som 1954 (börsintroduktionen) investerade 1000 kronor skulle 2011 se sin investering växa till 8.5 miljoner kronor. Om man istället avstod från att återinvestera utdelningen skulle motsvarande summa uppgå till 900 000 kronor. Det visar kraften i ränta-på-ränta effekten (och vikten av att återinvestera sin utdelning).
  • Balans och riskspridning – Att ha en hög varians av aktier/fonder på sin portfölj är av yttersta vikt långsiktigt. Detta är även känt som riskspridning. Utöver det är det viktigt att det totala värdet är placerat med balans. Säg att du har 10 olika aktier där 1 aktie utgör 85% av det totala värdet, då är det inte direkt balanserat och riskfritt.

Vi hoppas att vi kunnat ge dig en grundläggande förståelse för kloka investeringar för framtiden. Och återigen 10 000 kronor med återinvesterad utdelning kan utvecklas till en stor summa bara på ett par år! Lycka till.

Betyg av läsare

Snittbetyg 4.7 / 5. Antal röster: 54

ekonomitips.nu