Ekonomitips.nu » Investera 10 000 kronor

Investera 10 000 kronor

Har du sparat ihop eller kanske fĂ„tt 10 000 kronor och Ă€r osĂ€ker pĂ„ vad du ska göra med dom?
Ekonomitips.nu rekommenderar varmt att investera 10 000 kronor och pĂ„börja
din resa mot en bÀttre ekonomi.

Att bygga upp en aktieportfölj, spara, och placera pengar klokt Àr nÄgot som alltid Àr fördelaktigt desto tidigare man börjar. I detta inlÀgg gÄr vi igenom steg-för-steg hur vi tÀnker och hade investerat dessa pengar.

Investera 10 000 kronor
Att investera 10 000 kronor kan utveckla din ekonomi enormt positivt med en genomtÀnkt och lÄngsiktig strategi!

Inledning för dig som Àr ny nÀr det gÀller investeringar

Att satsa pÄ flertalet olika aktier inom olika omrÄden Àr nÄgot vi rekommenderar varmt, varför kanske du undrar? PÄ detta sÀtt sÀnker man risken genom att inte förlita sig pÄ ett enskilt bolags framgÄng. Utöver det Àr det sannolikt att avkastningen blir bÀttre. Avanza exempelvis har baserat pÄ över en miljon kunder kunnat visa statistik pÄ just detta.

Investera smartare!

Fondrebellen!

4,9 pÄ Trustpilot

Savr

Fondrebellen!

4,9 pÄ Trustpilot

  • LĂ€gre avgifter Ă€n Avanza
  • InsĂ€ttningsgaranti
  • Samma fonder. Samma trygghet!
Savr
  • LĂ€gre avgifter Ă€n Avanza
  • InsĂ€ttningsgaranti
  • Samma fonder. Samma trygghet!

Fondrebellen!

4,9 pÄ Trustpilot

Savr


Grunden i investmentbolag

Att gÄ frÄn 0 till flertalet aktier direkt, Àr enligt vÄr mening att gÄ lite för fort fram.
Vi rekommenderar att ett första steg kan vara att kanske investera i tre eller fyra aktier i olika investmentbolag, till ett vĂ€rde av 2 000 kronor per aktie. Detta skulle generera en bra grund av aktieportföljen.

Anledningen till att vi vÀljer investmentbolag i första hand Àr att dom ger en automatisk riskspridning. Deras affÀrsidé och riktning Àr att Àga aktier i flertalet andra bolag och fungerar dÀrmed likt en fond, fast sÄklart med fÀrre innehav. I regel har investmentbolag alltid en stark Àgarfamilj som huvudÀgare, med lÄng erfarenhet och gott resultat över lÄng tid.

Vi kan hitta drygt 10 noterade investmentbolag med olika inriktningar pÄ Stockholmsbörsen idag. En del av dom fokuserar sitt aktieinnehav pÄ större bolag som Àr vÀrldsledande, andra pÄ mindre tillvÀxtbolag med hög potential. Vi ser Àven att en del bolag föredrar att investera i börsnoterade innehav, samt att andra har en stor del onoterade innehav eller kombination av de bÄda. Det gÄr Àven att skilja pÄ investmentbolagen i deras arbetssÀtt, en del Àr passiva Àgare, andra mer aktiva med löpande jobb och engagemang i investeringarna.

Addera ett par stabila företag

NÀsta steg tycker vi Àr att sjÀlv vÀlja ut en eller flera aktier att addera in i din aktieportfölj.
HÀr tycker vi att man ska sikta in sig pÄ mer etablerade, stabila företag. Hur avgör man om ett företag Àr stabilt? Det bÀsta sÀttet Àr att kolla om dom haft en vinsttillvÀxt dom senaste 5 Är samt gett utdelning. Man ska dock inte alltid fokusera pÄ direktavkastning, det Àr med andra ord inte likhetstecken att det Àr bÀst per definition, det kan vara ett tecken pÄ att bolaget förvÀntas sÀnka sin utdelning.

Snitt direktavkastningen pÄ Stockholmsbörsen Àr idag pÄ 3-4 procent. Skulle avkastningen ligga över det kan det vara vÀrt att undersöka lite extra varför man ger en sÄ pass stor utdelning. PÄ precis samma sÀtt kan man undersöka varför en del bolag inte ger utdelning? Kan anledningen exempelvis vara att man inte gÄr med vinst, och isÄfall varför?

Investera i aktier i företag vars tjÀnst du sjÀlv uppskattar!

Har du 10.000 kronor att investera rekommenderar vi starkt att Àven investera i företag/bolag vars tjÀnst du sjÀlv uppskattar. Det ger ofta en fingervisning om vart bolaget Àr pÄvÀg om du mÀrker att du och din omgivning uppskattar en tjÀnst eller produkt.

Det Àr sÄklart inget mÄste men ofta Àr det lite roligare att följa företag och investera i dom som man faktiskt har en relation till. Vi pÄ ekonomitips.nu rekommenderar starkt att ha nÄgon tjÀnst/eller företag i din portfölj som du personligen uppskattar.

ISK eller KF Àven det ett bra tillskott!

SjÀlvklart bör du ha dina aktier pÄ ett s.k. ISK (Investeringssparkonto) eller i en KapitalförsÀkring (KF). Varför? Utdelningen blir nÀstan skattefri, samt att du kan köpa nya aktier eller fonder för utdelningen utan att det dras en vinstskatt pÄ 30% innan.
En klar fördel nÀr din lÄngsiktiga plan Àr att bygga upp en stark portfölj med ett gott resultat!

Fyra tips nÀr du ska investera pengar

Till sist ska sĂ€gas att sparande och investeringar i merparten av fall ska vara ett lĂ„ngsiktigt engagemang. Oavsett om du investerar 1000, 10 000, eller 100 000 kronor Ă€r det viktigast att faktiskt bara börja. HĂ€r kommer fyra enkla handfasta tips för att bli lĂ„ngsiktigt framgĂ„ngsrik.

  • Va lĂ„ngsiktig – Merparten av alla etablerade och omtalade personer, som investerat och byggt upp en god ekonomi och stora tillgĂ„ngar har varit lĂ„ngsiktiga i sina investeringar. I regel handlar det ofta om över 10 Ă„r innan man börjar se goda resultat.
  • Köp aktier i sĂ€mre tider – De bĂ€sta affĂ€rerna sker ofta i sĂ€mre tider. Sannolikheten att köpa en aktie billigt relativt till sitt vĂ€rda ökar markant. En stor nedgĂ„ng pĂ„ börsen kan förmodligen vara det bĂ€sta som kan hĂ€nda för en person som precis tĂ€nkt att börja sitt sparande (investeringar).
  • Återinvestera din utdelning – Att Ă„terinvestera sina vinster ger dig en större sannolikhet för en stor totalavkastning. MĂ„nga Ă„terger Ratos som ett exempel: den som 1954 (börsintroduktionen) investerade 1000 kronor skulle 2011 se sin investering vĂ€xa till 8.5 miljoner kronor. Om man istĂ€llet avstod frĂ„n att Ă„terinvestera utdelningen skulle motsvarande summa uppgĂ„ till 900 000 kronor. Det visar kraften i rĂ€nta-pĂ„-rĂ€nta effekten (och vikten av att Ă„terinvestera sin utdelning).
  • Balans och riskspridning – Att ha en hög varians av aktier/fonder pĂ„ sin portfölj Ă€r av yttersta vikt lĂ„ngsiktigt. Detta Ă€r Ă€ven kĂ€nt som riskspridning. Utöver det Ă€r det viktigt att det totala vĂ€rdet Ă€r placerat med balans. SĂ€g att du har 10 olika aktier dĂ€r 1 aktie utgör 85% av det totala vĂ€rdet, dĂ„ Ă€r det inte direkt balanserat och riskfritt.

Vi hoppas att vi kunnat ge dig en grundlÀggande förstÄelse för kloka investeringar för framtiden. Och Äterigen 10 000 kronor med Äterinvesterad utdelning kan utvecklas till en stor summa bara pÄ ett par Är! Lycka till.