Investera

4 idéer på alternativa investeringar till din investeringsportfölj

Publicerad:

Redaktör:Frans Lindqvist

De flesta av oss som försöker att hitta olika investeringsmöjligheter där vi kan placera våra pengar är – för att uttrycka det vänligt – något fantasilösa. För att inte säga rent av tråkiga. Våra investeringar består till största delen av aktier eller obligationer vilka vi investerat på någon av de etablerade marknadsplatserna, som till exempel Stockholmsbörsen eller Nasdaq. De av oss som är lite mer vågade har kanske några procent av våra investeringar i guld eller kanske någon kryptovaluta. Men mer spännande än så blir det sällan.

Det är inte något fel på investeringsstrategin. Tvärtom, det är i de flesta fall en mycket lyckad sådan och som dessutom med största sannolikhet kommer att leda till en stabil avkastning över tiden. Men samtidigt finns det en rad andra intressanta investeringar, där vi kan förena ett genuint intresse i sig för en viss produkt eller tjänst, med en bra avkastning.

I det följande kommer du att få fyra tips på alternativa investeringar vilka kanske kan vara intressanta för din investeringsportfölj.

Alternativa investeringar
Våga vara annorlunda 2021 – 4 idéer på alternativa investeringar till din investeringsportfölj

1. Investera i skog

Är du intresserad av naturen och friluftsliv kan en intressant investering vara att investera i skog och bli skogsägare. Detta är inte en investering som leder till att du kan göra några ”snabba klipp”, men det är en stabil investering som historiskt har genererat en bra och kontinuerlig avkastning över tiden.

Att investera i skog kräver sakkunskap och du måste kunna förvalta den skog som du köper. I vissa situationer krävs även tillstånd för att du ska kunna köpa skog. Tycker du att skog är en intressant investering, men inte är beredd att lägga ner den tid och energi som krävs för att äga skog direkt, kan du istället investera i skogsbolag. Det finns en rad intressanta skogsbolag som du kan köpa aktier i.

2. Investera i e-sport

Är du intresserad av gaming kan investering i e-sport vara ett intressant alternativ. Det finns en rad olika möjligheter om du vill investera i e-sport. Det enklaste, och även det säkraste alternativet, är att köpa aktier i något av de bolag som är engagerade inom e-sportvärlden. Det finns en rad olika bolag att välja mellan, såväl i Sverige som i utlandet. Vissa av dessa bolag är inriktade på att arrangera e-sporttävlingar medan andra bolag är inriktade på betting inom e-sport. Är inte något av dessa alternativ intressanta finns det även noterade e-sportslag, d v s du kan bli delägare i ett lag som tävlar i e-sport.

3. Investera i alkohol

Vill du investera i bolag som tillverkar och säljer alkohol eller alkoholhaltiga drycker i olika former har du många bolag att välja mellan. Det finns ett stort antal sådana bolag som är noterade på börser runtom i världen. Som exempel på några av de större bolagen kan nämnas Heineken, Budweiser eller Carlsberg vilka samtliga är välkända varumärken även i Sverige. Ett annat och mer lustfullt alternativ är att investera direkt i till exempel whiskey eller varför inte vin eller champagne. Med att investera i denna bemärkelse, avses inte att du köper aktier i ett bolag som tillverkar de ädla dryckerna. Istället köper du en flaska whiskey av bättre sort (helst en sort av whiskey som inte längre tillverkas) till ett bra pris. Därefter säljer du din flaska till – förhoppningsvis – ett högre pris på någon av de auktioner för whiskey som finns runtom i världen. Marknaden investering i och handel med exklusiva alkoholdrycker är mycket väl etablerad.

4. Investera i konst

Är du intresserad av konst är detta något som du kanske kan kombinera med ditt intresse för investeringar. Konceptet är i grund och botten mycket enkelt. Du köper konst, t ex en tavla, och säljer därefter den till ett högre pris än vad du själv har betalt. Verkligheten är dock något mer komplicerad och det finns ett talesätt som säger att det är enkelt att köpa konst men svårt att sälja konst. Generellt har värdet på konst haft en mycket god värdeutveckling sedan lång tid tillbaka. Emellertid är konst en mycket speciell form av investering. För att lyckas med investeringar i konst måste du, förutom att generellt vara en skicklig investerare, vara såväl kunnig som genuint intresserad av konst. Besitter du dessa egenskaper kan konst vara en möjlighet för dig att göra bra investeringar samtidigt som du kan njuta av dessa när de hänger på kontorsväggen.

Alternativa investeringar – ett sätta att piffa upp din portfölj

Förslagen på investeringar ovan är endast ett begränsat urval av alla de möjligheter som står till buds. Det finns mycket stort utbud av alternativa investeringar. Problemet vid denna typ av investeringar är ofta att underlaget för att kunna bedöma investeringen är begränsat. Det är helt enkelt svårt att avgöra om investeringen är en ”bra affär”. De bolag som är registrerade på etablerad marknadsplats har omfattande krav på bland annat ekonomisk information. Det är relativt enkelt att skaffa sig en bra bild över dessa bolag och deras verksamheter. Det gäller såväl bolagens ekonomiska ställning som deras framtidsutsikter och prognoser. Det är generellt betydligt mer riskfyllt att göra investeringar i verksamheter eller objekt som inte är registrerade på en etablerad marknadsplats. Denna typ av investeringar ska därför inte utgöra en större del av din investeringsportfölj utan endast utgöra den där lilla extra kryddan som sätter ”piff” på anrättningen. Detta innebär inte att du ska chansa och investera pengarna i något som du inte har tillräcklig kunskap om. Pengar är alltid pengar även om det är fråga om en mindre del av dina investeringar. Som alltid, inför nya investeringar, måste du göra en ordentlig due diligence och grundligt undersöka den tilltänkta investeringen. Du måste göra bedömningen att investeringen kan ge dig en god avkastning för att du ska investera. Känner du dig osäker ska du inte investera utan leta vidare efter andra alternativa investeringar.

Betyg av läsare

Snittbetyg 4.8 / 5. Antal röster: 4

Lämna en kommentar

ekonomitips.nu