Ekonomitips.nu » Alternativa investeringar

VĂ„ga vara annorlunda – 4 idĂ©er pĂ„ alternativa investeringar till din investeringsportfölj

De flesta av oss som försöker att hitta olika investeringsmöjligheter dĂ€r vi kan placera vĂ„ra pengar Ă€r – för att uttrycka det vĂ€nligt – nĂ„got fantasilösa. För att inte sĂ€ga rent av trĂ„kiga. VĂ„ra investeringar bestĂ„r till största delen av aktier eller obligationer vilka vi investerat pĂ„ nĂ„gon av de etablerade marknadsplatserna, som till exempel Stockholmsbörsen eller Nasdaq. De av oss som Ă€r lite mer vĂ„gade har kanske nĂ„gra procent av vĂ„ra investeringar i guld eller kanske nĂ„gon kryptovaluta. Men mer spĂ€nnande Ă€n sĂ„ blir det sĂ€llan.

Det Àr inte nÄgot fel pÄ investeringsstrategin. TvÀrtom, det Àr i de flesta fall en mycket lyckad sÄdan och som dessutom med största sannolikhet kommer att leda till en stabil avkastning över tiden. Men samtidigt finns det en rad andra intressanta investeringar, dÀr vi kan förena ett genuint intresse i sig för en viss produkt eller tjÀnst, med en bra avkastning.

I det följande kommer du att fĂ„ fyra tips pĂ„ alternativa investeringar vilka kanske kan vara intressanta för din investeringsportfölj.

Alternativa investeringar

1. Investera i skog

Är du intresserad av naturen och friluftsliv kan en intressant investering vara att investera i skog och bli skogsĂ€gare. Detta Ă€r inte en investering som leder till att du kan göra nĂ„gra ”snabba klipp”, men det Ă€r en stabil investering som historiskt har genererat en bra och kontinuerlig avkastning över tiden.

Att investera i skog krĂ€ver sakkunskap och du mĂ„ste kunna förvalta den skog som du köper. I vissa situationer krĂ€vs Ă€ven tillstĂ„nd för att du ska kunna köpa skog. Tycker du att skog Ă€r en intressant investering, men inte Ă€r beredd att lĂ€gga ner den tid och energi som krĂ€vs för att Ă€ga skog direkt, kan du istĂ€llet investera i skogsbolag. Det finns en rad intressanta skogsbolag som du kan köpa aktier i.

2. Investera i e-sport

Är du intresserad av gaming kan investering i e-sport vara ett intressant alternativ. Det finns en rad olika möjligheter om du vill investera i e-sport. Det enklaste, och Ă€ven det sĂ€kraste alternativet, Ă€r att köpa aktier i nĂ„got av de bolag som Ă€r engagerade inom e-sportvĂ€rlden. Det finns en rad olika bolag att vĂ€lja mellan, sĂ„vĂ€l i Sverige som i utlandet. Vissa av dessa bolag Ă€r inriktade pĂ„ att arrangera e-sporttĂ€vlingar medan andra bolag Ă€r inriktade pĂ„ betting inom e-sport. Är inte nĂ„got av dessa alternativ intressanta finns det Ă€ven noterade e-sportslag, d v s du kan bli delĂ€gare i ett lag som tĂ€vlar i e-sport.

3. Investera i alkohol

Vill du investera i bolag som tillverkar och sĂ€ljer alkohol eller alkoholhaltiga drycker i olika former har du mĂ„nga bolag att vĂ€lja mellan. Det finns ett stort antal sĂ„dana bolag som Ă€r noterade pĂ„ börser runtom i vĂ€rlden. Som exempel pĂ„ nĂ„gra av de större bolagen kan nĂ€mnas Heineken, Budweiser eller Carlsberg vilka samtliga Ă€r vĂ€lkĂ€nda varumĂ€rken Ă€ven i Sverige. Ett annat och mer lustfullt alternativ Ă€r att investera direkt i till exempel whiskey eller varför inte vin eller champagne. Med att investera i denna bemĂ€rkelse, avses inte att du köper aktier i ett bolag som tillverkar de Ă€dla dryckerna. IstĂ€llet köper du en flaska whiskey av bĂ€ttre sort (helst en sort av whiskey som inte lĂ€ngre tillverkas) till ett bra pris. DĂ€refter sĂ€ljer du din flaska till – förhoppningsvis – ett högre pris pĂ„ nĂ„gon av de auktioner för whiskey som finns runtom i vĂ€rlden. Marknaden investering i och handel med exklusiva alkoholdrycker Ă€r mycket vĂ€l etablerad.

4. Investera i konst

Är du intresserad av konst Ă€r detta nĂ„got som du kanske kan kombinera med ditt intresse för investeringar. Konceptet Ă€r i grund och botten mycket enkelt. Du köper konst, t ex en tavla, och sĂ€ljer dĂ€refter den till ett högre pris Ă€n vad du sjĂ€lv har betalt. Verkligheten Ă€r dock nĂ„got mer komplicerad och det finns ett talesĂ€tt som sĂ€ger att det Ă€r enkelt att köpa konst men svĂ„rt att sĂ€lja konst. Generellt har vĂ€rdet pĂ„ konst haft en mycket god vĂ€rdeutveckling sedan lĂ„ng tid tillbaka. Emellertid Ă€r konst en mycket speciell form av investering. För att lyckas med investeringar i konst mĂ„ste du, förutom att generellt vara en skicklig investerare, vara sĂ„vĂ€l kunnig som genuint intresserad av konst. Besitter du dessa egenskaper kan konst vara en möjlighet för dig att göra bra investeringar samtidigt som du kan njuta av dessa nĂ€r de hĂ€nger pĂ„ kontorsvĂ€ggen.

Alternativa investeringar – ett sĂ€tta att piffa upp din portfölj

Förslagen pĂ„ investeringar ovan Ă€r endast ett begrĂ€nsat urval av alla de möjligheter som stĂ„r till buds. Det finns mycket stort utbud av alternativa investeringar. Problemet vid denna typ av investeringar Ă€r ofta att underlaget för att kunna bedöma investeringen Ă€r begrĂ€nsat. Det Ă€r helt enkelt svĂ„rt att avgöra om investeringen Ă€r en ”bra affĂ€r”. De bolag som Ă€r registrerade pĂ„ etablerad marknadsplats har omfattande krav pĂ„ bland annat ekonomisk information. Det Ă€r relativt enkelt att skaffa sig en bra bild över dessa bolag och deras verksamheter. Det gĂ€ller sĂ„vĂ€l bolagens ekonomiska stĂ€llning som deras framtidsutsikter och prognoser. Det Ă€r generellt betydligt mer riskfyllt att göra investeringar i verksamheter eller objekt som inte Ă€r registrerade pĂ„ en etablerad marknadsplats. Denna typ av investeringar ska dĂ€rför inte utgöra en större del av din investeringsportfölj utan endast utgöra den dĂ€r lilla extra kryddan som sĂ€tter ”piff” pĂ„ anrĂ€ttningen. Detta innebĂ€r inte att du ska chansa och investera pengarna i nĂ„got som du inte har tillrĂ€cklig kunskap om. Pengar Ă€r alltid pengar Ă€ven om det Ă€r frĂ„ga om en mindre del av dina investeringar. Som alltid, inför nya investeringar, mĂ„ste du göra en ordentlig due diligence och grundligt undersöka den tilltĂ€nkta investeringen. Du mĂ„ste göra bedömningen att investeringen kan ge dig en god avkastning för att du ska investera. KĂ€nner du dig osĂ€ker ska du inte investera utan leta vidare efter andra alternativa investeringar.

Betyg av lÀsare

Snittbetyg 5 / 5. Antal röster: 1

LĂ€mna en kommentar