1. Ekonomitips
  2.  » 
  3. LĂ„na
  4.  » HypotekslĂ„n

HypotekslÄn 2020

Har du nÄgon gÄng köpt en bostad och lÄnat pengar till köpet har lÄnet med stor sannolikhet varit ett hypotekslÄn. Det Àr mycket möjligt att lÄnet inte har benÀmnts för hypotekslÄn och att du dÀrför inte har tÀnkt pÄ att ditt lÄn var ett hypotekslÄn. Ofta anvÀnds istÀllet benÀmningar som t ex bottenlÄn, bostadslÄn eller liknande. HypotekslÄn Àr ett samlingsnamn för dessa typer av lÄn. Det har inte nÄgon betydelse vad det Àr för typ av bostad. HypotekslÄn kan anvÀndas sÄvÀl vid köp av en villa eller ett fritidshus som en bostadsrÀtt.

HypotekslÄn

Vad som kÀnnetecknar ett hypotekslÄn

Vad som Ă€r kĂ€nnetecknande för ett hypotekslĂ„n vid köp av en bostad Ă€r att lĂ„ngivaren fĂ„r sĂ€kerhet i bostaden. Som lĂ„ntagare pantsĂ€tter du bostaden som sĂ€kerhet för att du betalar tillbaka lĂ„net. Betalar du inte tillbaka lĂ„net enligt villkoren i lĂ„neavtalet har banken rĂ€tt att sĂ€lja bostaden och anvĂ€nda pengarna frĂ„n försĂ€ljningen för att betala tillbaka din skuld till banken. SĂ„ lĂ€nge du följer villkoren i lĂ„neavtalet och amorterar samt betalar rĂ€ntorna enligt lĂ„neavtalet kan banken inte sĂ€lja din fastighet. Även om banken har sĂ€kerhet i din bostad Ă€r det du som Ă€r Ă€gare till bostaden och dĂ€rmed bestĂ€mmer över bostaden. SĂ„ lĂ€nge du inte minskar bostadens vĂ€rde kan du till exempel fritt bygga om eller utföra renoveringar och Ă€ven hyra ut bostaden.

Var man kan ansöka om hypotekslÄn

HypotekslÄn Àr nÄgot som de flesta lÄngivare, vilka arbetar med bostadslÄn, erbjuder. Du kan dÀrför ansöka om hypotekslÄn hos i princip samtliga banker och andra större kreditgivare.

I samband med ett bostadsköp fÄr en lÄngivare som högst lÄna ut ett belopp som motsvarar 85 procent av köpeskillingen. Detta följer av lag och Àr inte nÄgot som Àr förhandlingsbart nÀr du ansöker om ett lÄn för att kunna köpa en bostad. Detta belopp utgör dÀrför Àven grÀnsen för hur mycket pengar som du kan lÄna i form av ett hypotekslÄn. Ett hypotekslÄn kan aldrig vara högre Àn 85 procent av det belopp som du ska betala för din bostad.

Resterande 15 procent av köpeskillingen, det sĂ„ kallade ”topplĂ„net”, mĂ„ste du sjĂ€lv bidra med i form av egna sparade pengar eller i form av ett blancolĂ„n eller liknande. Vid köp av bostad Ă€r det en vanlig lösning att köparen har hypotekslĂ„net och topplĂ„net hos olika lĂ„ngivare. Ofta Ă€r det en bank som beviljar hypotekslĂ„net samtidigt som topplĂ„net beviljas av en mindre och specialiserad aktör pĂ„ marknaden för bostadskrediter.

Fördelar med ett hypotekslÄn

Den stora fördelen med ett hypotekslÄn Àr att rÀntan i regel Àr betydligt lÀgre jÀmfört med de flesta övriga lÄn och andra krediter. Eftersom lÄngivaren har bostaden som sÀkerhet kan lÄngivaren sÀlja bostaden om du inte klarar av att betala tillbaka lÄnet. En lÄngivare som lÄnar ut pengar i form av ett hypotekslÄn tar dÀrmed en begrÀnsad risk vilket innebÀr att lÄngivaren kan erbjuda lÄnet till en lÀgre rÀnta.

En annan fördel med ett hypotekslÄn Àr att du inte behöver blanda in andra personer eller deras egendom i ditt lÄn. LÄnar du pengar, och du anvÀnder sÀkerhet i form av borgensmÀn eller pantsÀtter egendom som tillhör familjemedlemmar eller bekanta, blir det alltid extra problematiskt om du inte kan betala tillbaka lÄnet. I en sÄdan situation mÄste borgensmannen betala tillbaka lÄnet eller sÄ sÀljer lÄngivaren den egendom som pantsatts. Detta Àr nÄgot som förstört mÄnga familje- och vÀnskapsrelationer.

Är lĂ„net ett hypotekslĂ„n Ă€r det bara du sjĂ€lv som blir drabbad. Kan du inte betala tillbaka lĂ„net riskerar du inte att banken ska krĂ€va personer i din omgivning pĂ„ betalning. Banken kan sĂ€lja din bostad, och Ă€ven om detta sjĂ€lvfallet Ă€r nĂ„got som man vill undvika, Ă€r en sĂ„dan försĂ€ljning nĂ„got som ”endast” drabbar dig och inte omgivningen.

HypotekslÄn för pensionÀrer

HypotekslÄn Àr nÄgot som kan vara sÀrskilt intressant för pensionÀrer. Det finns ett antal olika produkter, baserade pÄ hypotekslÄn, som innebÀr att pensionÀrer kan anvÀnda sin bostad som pant för att fÄ sÀrskilda lÄn. Dessa lÄn Àr sÀrskilt anpassade till pensionÀrer och innebÀr till exempel att lÄnet amorteras först nÀr bostaden sÀljs eller lÄntagaren avlider. Denna typ av hypotekslÄn gör det möjligt för pensionÀrer att sjÀlva kunna anvÀnda det vÀrde som finns i bostaden istÀllet för att lÀmna det vidare till arvingarna.