HypotekslÄn 2021

Har du nĂ„gon gĂ„ng köpt en bostad och lĂ„nat pengar till köpet har lĂ„net med stor sannolikhet varit ett hypotekslĂ„n. Det Ă€r mycket möjligt att lĂ„net inte har benĂ€mnts för hypotekslĂ„n och att du dĂ€rför inte har tĂ€nkt pĂ„ att ditt lĂ„n var ett hypotekslĂ„n. Ofta anvĂ€nds istĂ€llet benĂ€mningar som t ex bottenlĂ„n, bostadslĂ„n eller liknande. HypotekslĂ„n Ă€r ett samlingsnamn för dessa typer av lĂ„n. Det har inte nĂ„gon betydelse vad det Ă€r för typ av bostad. HypotekslĂ„n kan anvĂ€ndas sĂ„vĂ€l vid köp av en villa eller ett fritidshus som en bostadsrĂ€tt.

HypotekslÄn 2021
Vad Àr ett hypotekslÄn egentligen?

Vad som kÀnnetecknar ett hypotekslÄn

Vad som Ă€r kĂ€nnetecknande för ett hypotekslĂ„n vid köp av en bostad Ă€r att lĂ„ngivaren fĂ„r sĂ€kerhet i bostaden. Som lĂ„ntagare pantsĂ€tter du bostaden som sĂ€kerhet för att du betalar tillbaka lĂ„net. Betalar du inte tillbaka lĂ„net enligt villkoren i lĂ„neavtalet har banken rĂ€tt att sĂ€lja bostaden och anvĂ€nda pengarna frĂ„n försĂ€ljningen för att betala tillbaka din skuld till banken. SĂ„ lĂ€nge du följer villkoren i lĂ„neavtalet och amorterar samt betalar rĂ€ntorna enligt lĂ„neavtalet kan banken inte sĂ€lja din fastighet. Även om banken har sĂ€kerhet i din bostad Ă€r det du som Ă€r Ă€gare till bostaden och dĂ€rmed bestĂ€mmer över bostaden. SĂ„ lĂ€nge du inte minskar bostadens vĂ€rde kan du till exempel fritt bygga om eller utföra renoveringar och Ă€ven hyra ut bostaden.

Var man kan ansöka om hypotekslÄn

HypotekslÄn Àr nÄgot som de flesta lÄngivare, vilka arbetar med bostadslÄn, erbjuder. Du kan dÀrför ansöka om hypotekslÄn hos i princip samtliga banker och andra större kreditgivare.

I samband med ett bostadsköp fĂ„r en lĂ„ngivare som högst lĂ„na ut ett belopp som motsvarar 85 procent av köpeskillingen. Detta följer av lag och Ă€r inte nĂ„got som Ă€r förhandlingsbart nĂ€r du ansöker om ett lĂ„n för att kunna köpa en bostad. Detta belopp utgör dĂ€rför Ă€ven grĂ€nsen för hur mycket pengar som du kan lĂ„na i form av ett hypotekslĂ„n. Ett hypotekslĂ„n kan aldrig vara högre Ă€n 85 procent av det belopp som du ska betala för din bostad.

Resterande 15 procent av köpeskillingen, det sĂ„ kallade ”topplĂ„net”, mĂ„ste du sjĂ€lv bidra med i form av egna sparade pengar eller i form av ett blancolĂ„n eller liknande. Vid köp av bostad Ă€r det en vanlig lösning att köparen har hypotekslĂ„net och topplĂ„net hos olika lĂ„ngivare. Ofta Ă€r det en bank som beviljar hypotekslĂ„net samtidigt som topplĂ„net beviljas av en mindre och specialiserad aktör pĂ„ marknaden för bostadskrediter.

Fördelar med ett hypotekslÄn

Den stora fördelen med ett hypotekslĂ„n Ă€r att rĂ€ntan i regel Ă€r betydligt lĂ€gre jĂ€mfört med de flesta övriga lĂ„n och andra krediter. Eftersom lĂ„ngivaren har bostaden som sĂ€kerhet kan lĂ„ngivaren sĂ€lja bostaden om du inte klarar av att betala tillbaka lĂ„net. En lĂ„ngivare som lĂ„nar ut pengar i form av ett hypotekslĂ„n tar dĂ€rmed en begrĂ€nsad risk vilket innebĂ€r att lĂ„ngivaren kan erbjuda lĂ„net till en lĂ€gre rĂ€nta.

En annan fördel med ett hypotekslÄn Àr att du inte behöver blanda in andra personer eller deras egendom i ditt lÄn. LÄnar du pengar, och du anvÀnder sÀkerhet i form av borgensmÀn eller pantsÀtter egendom som tillhör familjemedlemmar eller bekanta, blir det alltid extra problematiskt om du inte kan betala tillbaka lÄnet. I en sÄdan situation mÄste borgensmannen betala tillbaka lÄnet eller sÄ sÀljer lÄngivaren den egendom som pantsatts. Detta Àr nÄgot som förstört mÄnga familje- och vÀnskapsrelationer.

Är lĂ„net ett hypotekslĂ„n Ă€r det bara du sjĂ€lv som blir drabbad. Kan du inte betala tillbaka lĂ„net riskerar du inte att banken ska krĂ€va personer i din omgivning pĂ„ betalning. Banken kan sĂ€lja din bostad, och Ă€ven om detta sjĂ€lvfallet Ă€r nĂ„got som man vill undvika, Ă€r en sĂ„dan försĂ€ljning nĂ„got som ”endast” drabbar dig och inte omgivningen.

HypotekslÄn för pensionÀrer

HypotekslÄn Àr nÄgot som kan vara sÀrskilt intressant för pensionÀrer. Det finns ett antal olika produkter, baserade pÄ hypotekslÄn, som innebÀr att pensionÀrer kan anvÀnda sin bostad som pant för att fÄ sÀrskilda lÄn. Dessa lÄn Àr sÀrskilt anpassade till pensionÀrer och innebÀr till exempel att lÄnet amorteras först nÀr bostaden sÀljs eller lÄntagaren avlider. Denna typ av hypotekslÄn gör det möjligt för pensionÀrer att sjÀlva kunna anvÀnda det vÀrde som finns i bostaden istÀllet för att lÀmna det vidare till arvingarna.

Betyg av lÀsare

Snittbetyg 4.5 / 5. Antal röster: 2

Liknande inlÀgg

LĂ€mna en kommentar